Ποιοι και πώς θα πάρουν το επίδομα των 400 ευρώ – Τι προβλέπει η απόφαση

0
1767

Κώστας Κατίκος

Επίδομα 400 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες από 7 κλάδους θα καταβάλει το υπουργείο Εργασίας προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Το επίδομα θα δοθεί σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές.

Το συνολικό διαθέσιμο ποσό δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 35 με 40 εκατ. ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα κινηθούν μεταξύ των 80.000 και 100.000 αυτοαπασχολουμένων.

Αιτήσεις

Η απόφαση και η έναρξη υποβολής των αιτήσεων αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Η χορήγηση του έκτακτου αυτού επιδόματος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο με το Νόμο 4756/2020 (άρθρο 66) και επρόκειτο να δοθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Το νέο χρονοδιάγραμμα είναι για τέλος Ιανουαρίου του 2021. Το ποσό θα εκταμιευτεί από τα αποθεματικά του ειδικού λογαριασμού ανεργίας στον οποίο κατατίθεται μηνιαία εισφορά 10 ευρώ τόσο από τους αυτοαπασχολούμενους όσο και από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές σε όλους όσοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενοι με την προϋπόθεση να είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ και όπως αναφέρει το άρθρο 66 του νόμου να έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Κύρια στόχευση είναι να πάρουν το 400άρι οι νέοι επιστήμονες- αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν κλείσει την πρώτη 5ετία, καθώς πλήττονται σημαντικά λόγω της καραντίνας, αλλά και όσοι έχουν πληγεί σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τον κορονοιό.

Εκτός οι μισθωτοί

Από την καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα μείνουν εκτός όσοι είναι μισθωτοί από τις εν λόγω ειδικότητες, αφενός γιατί δεν επιβαρύνονται με την εισφορά ανεργίας όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και αφετέρου διότι ως μισθωτοί ενδέχεται να καλύπτονται από τα άλλα μέτρα που εφαρμόζονται, όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας με τη χορήγηση ανάλογου επιδόματος. Εξετάζεται επίσης να μην μπορούν να κάνουν αιτήσεις και όσοι έχουν παράλληλη δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενοι και ως μισθωτοί.

Σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης, κριτήρια εισοδήματος θα υπάρξουν αλλά δεν θα μπουν κατά την υποβολή των αιτήσεων. Η χρήση των κριτηρίων θα εξεταστεί μετά το πέρας των αιτήσεων και εφόσον ξεπεραστεί το όριο των 100.000 δικαιούχων, δηλαδή αφού εξαντληθεί το κονδύλι των 40 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η απόφαση προβλέπει ότι θα ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό των δικαιούχων η μείωση του τζίρου τους για το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ώστε οι δικαιούχοι να περιοριστούν στα επίπεδα του συνολικού προϋπολογισθέντος επιδόματος των 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή να μην ξεπεράσουν τους 100.000.

Ενεργοποίηση κριτηρίων

Αν υποβληθούν 150.000 αιτήσεις ενώ τα χρήματα επαρκούν για να δοθούν τα 400 ευρώ σε 100.000 αυτοαπασχολούμενους (40 εκατ. ευρώ), τότε θα ενεργοποιηθούν τα κριτήρια για τη μείωση του τζίρου με φθίνουσα σειρά και σε συνδυασμό με το πλήθος των δικαιούχων. Για παράδειγμα, αν οι 100.000 έχουν μείωση τζίρου πάνω από 10%, τότε θα μείνουν εκτός όσοι έχουν μείωση τζίρου ως 10%. Αν με μείωση τζίρου πάνω από 10% είναι 130.000 αυτοαπασχολούμενοι, τότε το όριο της πτώσης του τζίρου μπορεί να πάει στο 15% ή στο 20% ώστε να κατέβουν οι δικαιούχοι στις 100.000.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ως τα μέσα του μήνα, και πάντως αφού πρώτα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους δικαιούχους. Ο σχεδιασμός πριν από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εργασίας από τον Γιάννη Βρούτση στον Κωστή Χατζηδάκη ήταν να υπογραφεί η απόφαση και να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Το χρονοδιάγραμμα δεν αναμένεται να αλλάξει με την έλευση του νέου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, καθώς οι φορείς των επιστημόνων στους οποίους ανατέθηκε να υποβάλουν μια κοινή πρόταση (ΔΣΑ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΤΕΕ κ.ά.) έχουν ήδη καταλήξει στα κριτήρια και στη φόρμα των αιτήσεων με τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν οι δικαιούχοι, οπότε το μόνο που απομένει είναι να υπογραφεί η απόφαση και να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Αφορολόγητα

Τα 400 ευρώ είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα έναντι χρεών Δημοσίου και τραπεζών. Προβληματισμός υπάρχει για το αν η πλατφόρμα θα είναι μέσω ΕΡΓΑΝΗΣ ή μέσω του ΟΑΕΔ, καθώς δεν είναι επίδομα ανεργίας, αλλά ένα έκτακτο επίδομα που θα χορηγηθεί σε όσους έχουν ενεργή δραστηριότητα και ανήκουν στις πληττόμενες επαγγελματικές κατηγορίες του κορονοϊού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ