Mε τηλεοπτικό μήνυμα η ΟΤΟΕ αποκαλύπτει την πραγματική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον τραπεζικό κλάδο με το λουκέτο σε εκατοντάδες καταστήματα και την «εξαφάνιση» τραπεζών και επομένως δυνατότητας διά ζώσης συνναλλαγής πολιτών με κατάστημα σε πάρα πολλές μεγάλες και μικρότερες περιοχές της χώρας.
Όπως αναφέρει στο βίντεό της η ΟΤΟΕ, οι διοικήσεις των τραπεζών αποφάσισαν την διακοπή σε ακόμα 160 καταστήματα,
ενώ συνολικά ανέρχονται σε 900 τα κατστήματα που έκλεισαν από το 2015.΄Η μετράμε 2.435 καταστήματα λιγότερα από το 2008. Μέσα σε δώδεκα έτη τα τραπεζικά καταστήματα μειώθηκαν κατά 60%!
Όπως επισημαίνει η ΟΤΟΕ, αυτό έχει οδηγήσει σε ουρές, υποβάθμιση στην εξυπηρέτηση των πελατών και ιδίως των ηλικιωμένων.
Σε πολλούς δήμους δεν υπάρχει πλέον κανένα υποκατάστημα, ενώ πιο έντονο είναι το πρόβλημα στα νησιά.
Η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για τραπεζικό αποκλεισμό του πληθυσμού, με τις πρακτικές συρρίκνωσης των καταστημάτων, αλλά και για προβλήματα στην παροχή συμβουλών και χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την έλλειψη επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο.
Μεταξύ άλλων η ΟΤΟΕ απαιτεί αναβάθμιση των προσφερόμενων τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων και ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στις τραπεζικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
Εγκρίθηκε η διάσπαση της Τράπεζας Πειραιώς
Ειδικότερα, η νέα εταιρία holding που δημιουργείται και φέρει την επωνυμία Πειραιώς Financial Holdings, δεν θα αποτελεί πιστωτικό ίδρυμα και δεν θα ασκεί κύριες τραπεζικές δραστηριότητες, οι οποίες πλέον θα διεκπεραιώνονται από την νέα εταιρεία με επωνυμία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ.
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ με αρ. Γ.Ε.ΜΗ 225501000 (εφεξής η «διασπώμενη») ανακοινώνει ότι, σε συνέχεια των αποφάσεων της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της που συνεδρίασε στις 10.12.2020, εγκρίθηκε στις 30.12.2020 η διάσπασή της με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε σύσταση νέας τραπεζικής εταιρείας (εφεξής η «διάσπαση»), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 και των άρθρων 54 παρ. 3, 57 παρ. 3 και 59-74, 140 παρ. 3 του ν. 4601/2019, καθώς και το άρθρο 145 του ν. 4261/2014, όπως ισχύουν, δυνάμει της υπʼ αριθμ. 139241 απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία καταχωρίσθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) την ίδια ημέρα με κωδικό αριθμό καταχώρισης 2435847.
Με την έγκριση της διάσπασης επέρχονται τα ακόλουθα αποτελέσματα:
συστάθηκε η νέα τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμος Εταιρεία», η οποία έλαβε αριθμό Γ.Ε.ΜΗ 157660660000 (εφεξής η «επωφελούμενη»), η οποία υποκαθίσταται ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της μεταβιβαζόμενης σε αυτήν περιουσίας (ενεργητικό και παθητικό), όπως αυτή αποτυπώνεται στον ισολογισμό μετασχηματισμού του αποσχιζόμενου τραπεζικού κλάδου με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2020 και διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα, ημέρα ολοκλήρωσης της διάσπασης.
η διασπώμενη καθίσταται η μέτοχος της επωφελούμενης λαμβάνοντας το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της επωφελούμενης και ειδικότερα 5.400.000.000 κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστη.
Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διάσπασης, η διασπώμενη παύει να είναι πιστωτικό ίδρυμα και διατηρεί δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορούν σε κύριες τραπεζικές δραστηριότητες, ενώ οι μετοχές της παραμείνουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η εν λόγω μεταβολή του σκοπού της διασπώμενης, καθώς και η νέα επωνυμία της («Πειραιώς Financial Holdings A.E.») θα αποτυπωθούν στο τροποποιημένο καταστατικό της, για τα οποία το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί με νεότερη ανακοίνωση, μόλις ληφθούν οι αναγκαίες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές».