Ερντογάν: Γι’ αυτό «αποκεφάλισε» τον γαμπρό του – Τον απείλησαν με αποστασία 40 βουλευτές

2
1372

Με την τουρκική οικονομία να καταρρέει, τη λίρα να βυθίζεται, χιλιάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και εκατομμύρια πολιτών να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ο Ερντογάν επιχειρούσε μέσω απειλών κατά της Ελλάδας να αποπροσανατολίσει το λαό του από τα πραγματικά προβλήματα και παράλληλα να τον συσπειρώσει.

Ο Ερντογάν δεν είναι χαζός. Γνώριζε πολύ καλά εδώ και μήνες ότι το πολιτικό του κεφάλαιο στερεύει μέρα με τη μέρα και η τάση αυτή επιτείνεται όσο δεν καταγάγει κάποια απτή νίκη. Τι έκανε λοιπόν, άρχισε να αυξάνει περισσότερο την πίεση στην Ελλάδα. Στις 20 Ιουλίου έδωσε εντολή να βγει μαζικά ο τουρκικός Στόλος από το ναύσταθμο του Ακσάζ και να κατευθυνθεί προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Εκεί όμως βρήκε μπροστά του το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το οποίο είχε λάβει θέσεις έτοιμο για ναυμαχία. Η οπισθοχώρηση ήταν μονόδρομος για τους Τούρκους που είδαν τα ελληνικά κανόνια έτοιμα για πυρ.

Λίγες μέρες μετά, στις 10 Αυγούστου διέταξε το Oruc Reis να εισβάλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες, συνοδευόμενο μάλιστα και από έναν τουρκικό στολίσκο, αποτελούμνο από φρεγάτες και κορβέτες. Το Πολεμικό Ναυτικό ήταν και πάλι εκεί. Με αποφασιστικότητα, ψυχική δύναμη και ψυχραιμία, ο ελληνικός Στόλος βρέθηκε απέναντι από τους Τούρκους παραδίδοντας μαθήματα ναυτοσύνης. Το περιστατικό με τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ να χτυπά στα… πλευρά την τουρκική ναυαρχία KEMAL REIS, ήταν το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία όρεξη για αστεία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και είναι πανέτοιμες να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες NAVTEX για το ORUC REIS το οποίο συνεχίζει να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το Πολεμικό Ναυτικό είναι πάντα δίπλα του, έτοιμο να εκτελέσει οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης και να εμπλακεί σε οποιαδήποτε κατάσταση. Όσο για τα ελληνικά «φτερά», έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους Τούρκους χειριστές, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να τρέχουν πανικόβλητοι και με άδεια ντεπόζιτα να σωθούν προς την Τουρκία, από το ανελέητο κυνηγητό των Ελλήνων πιλότων. Ούτε μία αερομαχία δεν καταφέρει να κερδίσουν οι Τούρκοι, ενώ η προσπάθεια εντοπισμού των ελληνικών υποβρυχίων, έχει πέσει στο κενό.

Η πολυπόθητη λοιπόν νίκη που εναγωνίως αναζητούσε ο Ερντογάν για να σωθεί πολιτικά δεν ήρθε και η ακραία ρητορική περί «Γαλάζιας πατρίδας», νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας και ισλαμικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο, δεν σαγηνεύει πλέον κανέναν Τούρκο.

Οι εξελίξεις για τον «σουλτάνο» Ερντογάν θα είναι πλέον δραματικές. Η κυβέρνηση του, από το απόγευμα της Κυριακής μοιάζει να είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, με τον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ να παραιτείται και να δημιουργεί ντόμινο εξελίξεων στην Άγκυρα.

Είναι ιδιαίτερα σημεντικό να αναφέρουμε και το πώς έφτασε ο γαμπρός του Ερντογάν στην παραίτηση, με τις πληροφορίες από τη γειτονική χώρα να επιβεβαιώνουν πως η κατάσταση πλέον είναι πολύ πιο σοβαρή.

Όπως γράφει η εφημερίδα Cumhurriyet, επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές του ακροδεξιού κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελι – κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν – ο πρόεδρος της Βουλής Μπουλέντ Αρίντς σε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι εάν ο υπουργός Οικονομικών Αλμπαιράκ δεν παραιτηθεί λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, περίπου 30-40 βουλευτές θα αποστατήσουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης -ιδιαίτερα προς τα κόμματα του πρώην πρωθυπουργού Νταβούτογλου και του πρώην υπουργού Αλί Μπαμπατζάν.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλειμαν Σοϊλού με τους βουλευτές αυτούς, επιβεβαίωσε την πρόθεσή τους και ενημέρωσε τον Ερντογάν. Μετά την εξέλιξη αυτή -σύμφωνα πάντα με την Cumhurriyet – ο Ερντογάν κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης και, κατά τη συνάντησή του με τον Αλμπαιράκ, εξέφρασε την άποψή του ότι ήταν σκόπιμο να τον… θυσιάσει, προκειμένου να αποσυμπιεστεί λίγο η κατάσταση.

Ο «σουλτάνος» είναι πλέον αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του. Η τουρκική οικονομία καταρρέει, η κυβέρνησή του φυλλοροεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις του μετρούν αλλεπάλληλες ήττες επί του πεδίου από την Ελλάδα. Το είχαμε τονίσει, το μόνο που σπέρνει ο Ερντογάν είναι «ανέμους»…. και αυτό που θα θερίσει δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από «θύελλες». Δυστυχώς για τον τουρκικό λαό, οι μέρες που ακολουθούν θα είναι δύσκολες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τουρκία: Αντιμέτωπος με την «τέλεια καταιγίδα» ο Ερντογάν μετά την παραίτηση του ΥΠΟΙΚ γαμπρού του | Μια παραίτηση & μια καρατόμηση το τέλειο χάος

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την παραίτησή του για λόγους υγείας μια μέρα μετά την καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη – Σε ελεύθερη πτώση η λίρα, αρνητικά τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας

Ισχυροί κλυδωνισμοί παρατηρούνται στην τουρκική οικονομία μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος εκτός από Τσάρος της οικονομίας είναι και γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια μόλις ημέρα μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να καρατομήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουϊσάλ, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την παραίτησή του αιφνιδιαστικά, μέσω κοινωνικών δικτύων, με αποτέλεσμα για περισσότερες από 4 ώρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γείτονος χώρας να μη έχουν αναφερθεί καθόλου στην είδηση, περιμένοντας τη «γραμμή» από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών του ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Μπεράτ Αλμπαϊράκ δέχτηκε σφοδρή κριτική τόσο από διεθνείς επενδυτές, κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, η παραίτησή του εξέπληξε τους πολιτικούς παρατηρητές που θεωρούσαν τον 42χρονο ως έναν από τους πιο στενούς συμμάχους του Ερντογάν.

Η παραίτηση Αλμπαϊράκ και η καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη, δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την «τέλεια καταιγίδα», καθώς τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι πλέον αρνητικά και η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.


Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ανέλαβε υπουργός οικονομικών ο γαμπρός του Ερντογάν, το 2018, η ισοτιμία λίρας/ δολαρίου ήταν στο 4,57, ενώ την ημέρα της παραίτησής του έφτασε τα 8,52.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο απλούστερος τρόπος για να μετριαστεί η πίεση που δέχεται η τουρκική λίρα και να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που έφτασε σε διψήφιο ποσοστό είναι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Κάτι που ο ίδιος ο Ερντογάν έχει περιγράψει ως «η μητέρα και ο πατέρας όλων των κακών».

Ο Μουράτ Ουϊσάλ, ο οποίος βρέθηκε στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας μόλις για 16 μήνες έκανε ακριβώς αυτό που ήθελε ο κ. Ερντογάν. Μείωνε τα επιτόκια και αντιστάθηκε στην πίεση της αγοράς για αύξησή τους για να αποτρέψει μια πτωτική πορεία διαρκείας στη λίρα. Αλλά ακόμα και το γεγονός ότι ακολουθούσε τις εντολές του Τούρκου προέδρου, δεν ήταν αρκετό.

Παρόλο που ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι παραιτείται για λόγους υγείας, όχι μόνο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά γενικότερα από την πολιτική, αρκετοί αναλυτές στην γείτονα χώρα εκτιμούν ότι ο πεθερός του και πρόεδρος της Τουρκίας θα του προσφέρει ένα άλλο χαρτοφυλάκιο και ενδεχομένως ακόμα και αυτό του υπουργού των Εξωτερικών.

Το πιο ανησυχητικό για την τουρκική οικονομία είναι ότι τους τελευταίους μήνες, σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις, ο ρυθμός πτώσης της λίρας αυξάνεται ραγδαία. Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για την τουρκική οικονομία, η οποία στηρίζεται, όπως τονίζουν, σε μη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία πλέον με τις διεθνείς συνθήκες και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι ακόμη πιο ασταθής. Οι προβλέψεις δε για την ισοτιμία της λίρας με τις επικρατούσες συνθήκες παραμένουν δυσοίωνες.

Tουρκία: Σύγχυση με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία από την παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ – Μετά την ανακοίνωση ο ίδιος υποστηρίζει ότι χάκαραν τον λογαριασμό του – Αναμένονται δηλώσεις

Σύγχυση προκαλεί η είδηση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Αν και η παραίτηση είχε ανακοινωθεί μέσω Instagram νεώτερες πληροφορίες από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι έπεσε θύμα χάκερς. Σύμφωνα με την ανάρτηση, η παραίτησή του οφειλόταν σε λόγους υγείας και ο ίδιος ήθελε να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.

Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι η παραίτησή του συνδέεται με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα.

Πηγές του Αλμπαϊράκ μεταδίδουν ότι ο γαμπρός του Ερντογάν θα προβεί σε δηλώσεις. Άγνωστο παραμένει αν όντως έχει παραιτηθεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της ανακοίνωσης στο Instagram, ωστόσο ζήτησε να μην κατονομαστεί. Πηγές πάντως του υπουργικού συμβουλίου δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την είδηση στο πρακτορείο.

Ο Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε από το πόστο του τα ξημερώματα του Σαββάτου τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ και τον αντικατέστησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ μετά από το νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ στο οποίο υποχώρησε η τουρκική λίρα.

Η απόφαση αντικατάστασης του Ουισάλ ελήφθη με προεδρικό διάταγμα και δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή μετά από ένα χαμηλό ρεκόρ των 8,58. Έχει αποδυναμωθεί στο 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Ο Ουισάλ είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019 αντικαθιστώντας τον Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ο Νατσί Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

Ειδήσεις σήμερα:

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όπως λέει κ η αντιπολίτευση στην Τουρκία ,έφαγε τα λεφτά του Τουρκικού λαού ο Ερτογαν ,κ τώρα ψάχνει πετρέλαιο στη Ελληνική υφαλοκρηπίδα για να σώσει τα ασημαζευτα .Με ξένα κόλλυβα θέλει να σωθεί .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ