Στην εναλλακτική αυτή χρηματοδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δάνεια που θα χορηγηθούν με πολύ γρήγορες διαδικασίες και σε ποσά που θα ανέρχονται έως 25.000 ευρώ αναφέρθηκε το υπουργείο Οικονομικών.
Τα δάνεια αυτά δίνουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, και απευθύνονται:
– στις πολύ μικρές επιχειρήσεις,
– στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
– στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
– σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας,
– σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας,
– σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η Τραπεζα της Ελλάδος άναψε το «πράσινο φως» με απόφασή της ώστε τα ιδρύµατα χρηµατοδότησης να θα µπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εµπράγµατες εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, δημιουργήθηκε μία νέα, εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης, με στόχο, αφενός, να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πλήττει, κυρίως, όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, και, αφετέρου, να ενισχύσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αποτελεί την αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση και την εποπτεία των ιδρυμάτων μικροχρηματοδότησεων, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του νέου πλαισίου. Πλαίσιο που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία η πανδημία του κορωνοϊού έχει εντείνει την ανάγκη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ρευστότητα.
Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρά στην έκδοση των προβλεπόμενων αποφάσεων, με τις οποίες εξειδικεύονται θέματα εφαρμογής του πλαισίου μικροχρηματοδοτήσεων.
Πηγή: dikaiologitika.gr