Τέλεια καταιγίδα για την Ευρώπη; Τα διατραπεζικά επιτόκια σηκώνουν κεφάλι – Φόβοι για πάγωμα πίστωσης

0
90

Η αύξηση της διαφοράς του επιτοκίου με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες μεταξύ τους για μια μέρα και για τρεις μήνες αποτελεί πρόδρομη ένδειξη για πιστωτική κρίση – Από τα μέσα Φεβρουαρίου η διαφορά έχει αυξηθεί επτά φορές

O πλέον αξιόπιστος «δείκτης πίεσης» στις χρηματαγορές του ευρώ έχει κάνει άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Οι αναλυτές ανησυχούν ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης ενδέχεται να γίνουν ακόμη πιο σφιχτές τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης αυτός δεν είναι άλλος από τα διατραπεζικά επιτόκια και τη διαφορά τους για διαφορετικές διάρκειες δανεισμού.

Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται για τρεις μήνες και για ένα βράδυ έχει αυξηθεί περίπου επτά φορές από τα μέσα Φεβρουαρίου – σε 0,31 της εκατοστιαίας μονάδας.

Αν και παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από το ρεκόρ του σχεδόν 2%, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η συνεχής αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων χρηματοδότησης στην ευρωζώνη ανησυχεί την κεντρική τράπεζα αλλά και τους επενδυτές που παρακολουθούν στενά τα διατραπεζικά επιτόκια για να πάρουν ενδείξεις σχετικά με την υγεία του ευρύτερου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Οι αναλυτές εντοπίζουν μια σειρά από λόγους πίσω από την κίνηση, όπως τις γενικές ανησυχίες που απορρέουν από τον αντίκτυπο του νέου κορανοϊού στην οικονομία ή την απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ των αγορών χρημάτος στις ΗΠΑ και την Ευρώπης.

Ωστόσο,διαφωνούν ως προς το πόσο καιρό θα διατηρηθεί αυτή η ανησυχητική πίεση της αυξητικής τάση στα διατραπεζικά επιτόκια.

Κάποιοι προειδοποίούν ότι τα επιπλέον εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα δανειστούν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης φέτος για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού θα μπορούσαν να παγώσουν τις αγορές.

«Πιστεύουμε ότι τα επιτόκια του ευρώ θα μπορούσαν να κινούνται προς μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Σουμπρατζίτ Μπανερτζί, στρατηγικός αναλυτής για τις αγορές ομολόγων στην HSBC, σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.

«Υπάρχουν ισχυροί διαρθρωτικοί παράγοντες που επηρρεάζουν τη ζώνη του ευρώ, και που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς προχωράμε στο υπόλοιπο του έτους».

Ένας αξιόπιστος συναγερμός ηχεί

Η συνεχής άνοδος των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού λειτούργησε ως πρόδρομη ένδειξη για τις προηγούμενες κρίσεις.

Όταν δεν υπάρχουν ανησυχίες για το σύστημα, ο κόσμος δεν ανησυχεί για την ικανότητα μιας υγιούς τράπεζας να αποπληρώσει χρήματα που δανείστηκε μετά από λίγους μήνες. Για αυτό τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού, όπως το περιβόητο Διατραπεζικό Επιτόκιο Λονδίνου, ή Libor, (και το αντίστοιχο Euribor του ευρώ) συνήθως δεν είναι πολύ υψηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού για μία ημέρα.

Αυτό αλλάζει όταν υπάρχει ανησυχία για αύξηση των χρεοστασίων: Τότε οι τράπεζες αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ υψηλότερο επιτόκιο για να δανειστούν χρήματα για μεγαλύτερες περιόδους.

«Το τεράστιο σοκ για την πραγματική οικονομία από τον Covid-19 δημιούργησε τον κίνδυνο ενός σημαντικού πιστωτικού γεγονότος», δήλωσε ο Φάμπιο Μπάσι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτοκιακής στρατηγικής για την JP Morgan.

Το χάσμα μεγαλώνει

Το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού μίας ημέρας και τριών μηνών κορυφώθηκε στις ΗΠΑ στα τέλη Μαρτίου – σε 1,4 εκατοστιαίες μονάδες – και έκτοτε άρχισε να περιορίζεται καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ηρεμήσει, βοηθούμενες από πρωτοφανή μέτρα τόνωσης από την Federal Reserve.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, η διαφορά διευρύνεται.

Οι αναλυτές λένε ότι η δυναμική των χρηματαγορών του δολαρίου, οι οποίες αντιδρούν ταχύτερα και πιο έντονα είναι μια σημαντική αιτία που κρύβεται πίσω από την πρόσφατη αύξηση του κόστους δανεισμού σε ευρώ, καθώς οδήγησε σε μια μεγάλη μετατόπιση της συναλλαγματικής βάσης Libor μεταξύ των δύο νομισμάτων.

«Αυτό ενθάρρυνε τα παγκόσμια ιδρύματα και τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εκδίδουν commercial paper σε ευρώ και να τα μετατρέpουν σε δολάρια, επειδή ήταν φθηνότερο» από το να δανείζονται απευθείας δολάρια από τις αμερικανικές χρηματαγορές, εξήγησε ο Μπάσι.

«Αυτή η δραστηριότητα, αν και περιορισμένη σε έκταση, δημιούργησε ανοδική πίεση στο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor», είπε.

Ο Μπάσι αναμένει ότι η αύξηση του Euribor θα είναι προσωρινή, σημειώνοντας ότι οι αγορές εμπορικού χαρτιού της Fed είναι πιθανό να μειώσουν τις πιέσεις στις αγορές χρήματος των ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, να μειώσουν το διαφορά μεταξύ των δυο νομισμάτων.

«Η αγορά ήδη τιμολογεί σε κάποιο βαθμό μια ομαλοποίηση», είπε, αναφερόμενος στις προθεσμιακές τιμές παραγώγων.

Η στρατηγική ανάλυση της Bank of America δήλωσαν ότι «η περαιτέρω ανοδική πίεση στο Euribor θα μπορούσε να είναι περιορισμένη». Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την κρίση τους καθώς και τις εισροές από άλλες αγορές κατά την υποβολή των επιτοκίων που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση του Euribor.

Ρήγματα παντού

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι η πίεση στην αγορά είναι πιθανό να αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Ο Μπανερτζί της HSBC επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βγούν για δανεικά υψηλής αξιολόγησης ύψους σχεδόν 220 δισ. Ευρώ, για να καλύψουν τις τρύπες που θα αφήσει στους προύπολογισμούς τους η πανδημία του Covid-19.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το Euribor υψηλότερα εάν οι επενδυτές στις χρηματαγορές – που είναι πολύ μικρότεροι από τους αντίστοιχους των ΗΠΑ – αγοράσουν αυτά τα πιο «εξασφαλισμένα» ομόλογα αντί για τραπεζικά βραχυπρόθεσμα χαρτιά.

«Πιστεύουμε ότι η αγορά χρηματοδότησης [ευρώ] κατευθύνεται προς μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, η οποία επιδεινώνεται από τα ρήγματα εντός της Ευρωζώνης και η αγορά φαίνεται να το υποτιμά αυτό», δήλωσε ο Μπανερτζί.

Ο Μάρεκ Σασούρα, υπεύθυνος στρατηγικής για ομόλογα στη UBS, δήλωσε ότι η διαφορά μεταξύ του τριμήνου Euribor και του επιτοκίου μίας νύχτας θα μπορούσε να διευρυνθεί κατά άλλα 0,4 της εκατοστιαίας μονάδας για αρκετούς μήνες πριν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, με βάση την εμπειρία προηγούμενων κρίσεων το 2008 και 2011.

«Συγκεντρώνονται σύννεφα για πιθανή περαιτέρω αύξηση [της βάσης] με περισσότερα από 200 δις κρατικών ομολόγων να ετοιμάζονται να εκδοθούν φέτος», είπε ο Σασούρα.

newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ