Πώς έκανε πραξικόπημα στην Τράπεζα Πειραιώς ο SSM;
Με έναν πρωτοφανή και εμφανώς αντιδεοντολογικό και πιθανότατα παράνομο τρόπο ο SSM παρενέβη στη διαδικασία ανάδειξης του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς πυροδοτώντας σύγχυση και έναν νέο κύκλο αναστάτωσης στο τραπεζικό σύστημα.
Τελικώς η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά, ενώ αύριο θα συνέλθει για το αυτό το θέμα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ ενώ μέχρι την Παρασκευή δίνει προθεσμία το ΤΧΣ για να λήξει το θέμα.
Τι προηγήθηκε
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη και το ΔΣ ήταν σε συνεδρίαση το στέλεχος του SSM κ. Λουκ με ένα e-mail, το οποίο έστειλε ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο το διοικητικό κενό στην τράπεζα το οποίο υφίσταται περίπου ένα χρόνο. Το email του SSM απευθύνονταν προς τον πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι προφανώς επειδή η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου δεν έβγαζε υποψήφιο της αρεσκείας του fund Πόλσον, ο SSM παρενέβη ζητώντας τη διακοπή της διαδικασίας. Το ΔΣ συνεδρίαζε αφού ήταν γνωστό ότι η επιτροπή υποψηφιοτήτων της τράπεζας είχε καταλήξει σε δύο υποψήφιους (Χ. Παπαδόπουλο και Α. Θωμόπουλο) τους οποίους και έθεσε υπόψη των μελών για να επιλέξει.
Πρόκειται για πρωτοφανή πράξη στα τραπεζικά χρονικά η οποία ανατρέπει τις νομικές διαδικασίες και τις πρακτικές που τηρήθηκαν για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου.
Τραπεζικές πηγές έκαναν λόγω για «οσμή σκανδάλου» στη διαδικασία της επιλογής. Αναμένεται η έναρξη «βιομηχανίας αγωγών» από την πλευρά των μετόχων κατά θεσμικών οργάνων και υπευθύνων διαδικασίας.
Αιχμές από την κυβέρνηση για τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς
Την έκπληξη τους για τις νέες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς εκφράζουν κύκλοι της αντιπροεδρίας. Σημείωναν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «για δεύτερη φορά διακόπτεται η επιλογή διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα» και τόνιζαν την αιφνιδιασμό τους,καθώς «υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της Τράπεζας ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες».
Οι ίδιοι κύκλοι, αν και δεν κατονομάζουν τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, υποστηρίζουν πως πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και υπογραμμίζουν ότι οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση ότι το υφιστάμενο πλαίσιο επιλογής και ανάδειξης των διοικήσεως στις τράπεζες είναι προβληματικό και πρέπει να τροποποιηθεί.