Κλείνει το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας και η παραγωγή μεταφέρεται εκτός ελληνικού εδάφους – Αγωνία για τους 82 εργαζόμενους που έχουν μόνο προφορική ενημέρωση – Νέο χτύπημα για την τοπική οικονομία μετά το λουκέτο και στη μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
«Τρέξε τρέξε μικρούλη, γίνε άνδρας μικρούλη, άνδρας ωραίος γερός. Γάλα Βλάχας εβαπορέ, μεγαλώνει μεγαλώνει, μεγαλώνει τα παιδιά» έλεγε το σλόγκαν της πρώτης τηλεοπτικής διαφήμισης για το γάλα Βλάχας εβαπορέ, ενώ τα πλάνα έδειχναν έναν μικρό καλαθοσφαιριστή.
Ύστερα από μια μακρά πορεία 45 ετών και λίγες ημέρες μετά την παγκόσμια ημέρα γάλακτος (ήταν η 1η Ιουνίου) το ξεχωριστό ελληνικό προιόν τερματίζει την παραγωγή του επί ελληνικού εδάφους, που σημαίνει λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής στο Πλατύ Ημαθίας, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η Vivartia ανακοίνωσε πως είναι σε συζητήσεις με εταιρεία του εξωτερικού ώστε να πάει η παραγωγή εκτός συνόρων, ενώ για τους 82 υπαλλήλους αναφέρει ότι «η εταιρία έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με τους εργαζομένους».
Ήδη την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί διαβούλευση μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ενώ θα τεθούν επί τάπητος όλα τα σχέδια που αφορούν το μέλλον των εργαζομένων, αλλά και της μονάδας παραγωγής.
«Υπήρξε μια προφορική ενημέρωση στους εργαζόμενους πως θα υπάρξει μια δίμηνη στάση εργασιών στο εργοστάσιο. Όλα αυτά τα οποία διάβασα στο διαδίκτυο θα τεθούν σε διαβούλευση μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης τη Δευτέρα» θα πει στο protothema.gr ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης.
To εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας δημιουργήθηκε το 1975 από την Nestle σε μία εποχή που το «φρέσκο γάλα» στην βιομηχανοποιημένη του μορφή ήταν ακόμη στα πρώτα βήματα ενώ δεν υπήρχε πανελλήνιο δίκτυο διανομής από καμία εταιρεία. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο και το σήμα «Γάλα Βλάχας» πωλήθηκε από την Nestle στην τότε ΔΕΛΤΑ, τον Οκτώβριο του 2005 – όταν και αποφάσισε να εξέλθει από την αγορά του εβαπορέ – έναντι τιμήματος 2,8 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Ταχματζίδης κρούει κώδωνα κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας που τα τελευταία χρόνια βλέπει το ένα εργοστάσιο να κλείνει μετά το άλλο. «Το εργοστάσιο το οποίο παρήγαγε το γάλα βλάχας έκλεισε ξαφνικά πριν από τρεις ημέρες. Και οι εργαζόμενοι έμειναν στον αέρα. Μένει να δούμε τι θα γίνει από βδομάδα. Γιατί κανείς δεν ξέρει αν μετά τη δίμηνη στάση εργασιών ξανανοίξει το εργοστάσιο. Ωστόσο αν κλείσει οριστικά το εργοστάσιο αυτό θα είναι δεύτερο συνεχόμενο πλήγμα για την τοπική κοινωνία της Ημαθίας. Είχαμε το λουκέτο στο εργοστάσιο ζάχαρης το οποίο έφτανε να απασχολεί εποχικά περί τους 700 εργαζόμενους οι περισσότεροι από εδώ. Σκεφτείτε λοιπόν να μείνουν στο δρόμο ακόμη 82 εργαζόμενοι».
Όπως ανέφερε η εταιρεία η μονάδα λόγω της παλαιότητάς της και της συνεχούς λειτουργίας της εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού. Η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας – όπως επισημαίνεται – μελετάται από την εταιρεία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα.
Πάνω σε αυτή την αναφορά ο κ. Ταχματζίδης επισημαίνει ότι πριν από λίγα χρόνια υπήρξε χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας. «Όταν μιλούν για μεγάλη ανάγκη κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού να σας πω ότι πριν από μερικά χρόνια είχαν χρηματοδοτηθεί με περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου».
Σύμφωνα με την εταιρεία το γάλα βλάχας δεν θα λείψει από την αγορά, καθώς η ΔΕΛΤΑ βρίσκεται σε επικοινωνία για συνεργασία σε επίπεδο παραγωγής με τις δικές της προδιαγραφές με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
«Τα τελευταία χρόνια η αγορά στο γάλα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη και στη χώρα μας αλλά και διεθνώς (νέα προϊόντα, φυτικά ροφήματα, νέες γεύσεις, νέα αντίληψη στη διάρκεια ζωής κλπ).
Η ΔΕΛΤΑ, η μεγαλύτερη εταιρία γαλακτοκομικών της χώρας, μελετά τη διεθνή αγορά και συνεχίζει με προσεκτικά βήματα για την επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η αναδιάρθρωση της δομής της λειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας που παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ.
Το εργοστάσιο μετά από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού. Η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας μελετάται από την εταιρία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα. Στο μεταξύ για να εξασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του «Γάλα Βλάχας εβαπορέ», η εταιρία βρίσκεται σε επικοινωνία με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη.
Όσον αφορά στα στελέχη και στους εργαζομένους στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, που σήμερα παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, η Διοίκηση της ΔΕΛΤΑ θα αντιμετωπίσει το όλο θέμα με τη δέουσα πρόνοια όπως πάντα. Η εταιρία έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με τους εργαζομένους.
Το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, ένα ξεχωριστό σήμα και ένα ξεχωριστό προϊόν για δεκαετίες για τις ελληνικές οικογένειες, θα παραμείνει στο portfolio της ΔΕΛΤΑ μιας και αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αξία και μια ξεχωριστή ιστορία».