Πέθανε ο παππούς της ΙΟΝ σοκολάτας, Γεώργιος Καρκαζής, βιογραφικό. Ποια η απίστευτη ιστορία του

0
565

Ο Γεώργιος Καρκαζής, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας παρακαταθήκη την πιο γλυκιά ιστορία της Ελλάδας, που είναι γεμάτη με σοκολάτες, σοκολατάκια, καραμέλες, παγωτά και σοκοφρέτες της διάσημης εταιρίας ΙΟΝ.

Ενα χρόνο πριν, περίπου τέτοιες ημέρες, είχε φύγει από τη ζωή και ο άλλος «παππούς» της ΙΟΝ, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, συνέταιροι, συγγενείς και στενοί φίλοι με τον Γεώργιο Καρκαζή.

 

Η ιστορία ξεκινά 86 χρόνια πριν, όταν το 1930 μια παρέα φίλων δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Η εταιρία πήρε το όνομά της από το βότανο «ίον το εύοσμο», ή αλλιώς τον μενεξέ.

Το 1935 ενώθηκαν με την εταιρία ΝΑΣΚΟ που έφτιαχνε καραμέλες και άλλα ζαχαρωτά και η οποία ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο.

Ο τελευταίος απέδειξε πως έχει ένα μεγάλο όραμα και κατάφερε μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της.

Το 1947 κυκλοφορεί ίσως το πιο εμβληματικό προϊόν της εταιρείας, η σοκολάτα που μεγάλωσε γενιές και γενιές στην Ελλάδα, η «Ιον Αμυγδάλου».

Η είσοδος του Γεώργιου Καρκαζή στην ΙΟΝ

Ηταν αρχές της δεκαετίας του ’50 όταν ο ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος μπαίνει στην εταιρεία. Τον ακολουθεί ο εξάδελφός του και φίλος του Γεώργιος Καρκαζής.

 

Αρκάδες και οι δύο, έρχονται στην Αθήνα, σπουδάζουν οικονομικά και αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάπτυξης της εταιρείας.

Οπως αποδεικνύει η ιστορία οι δυο τους, είναι αυτοί που ούτε λίγο ούτε πολύ αλλάζουν την ιστορία των γλυκών στην Ελλάδα. Αφενός με τις επιχειρηματικές τους κινήσεις, αφού εξαγόραζαν τη μια μετά την άλλη τις ελληνικές εταιρείες σοκολάτας και ζαχαρωτών, όπως η Ιντέρια, και η Mabel, αφετέρου, παρουσιάζοντας στην αγορά ιδιαίτερα προϊόντα, όπως:

Πάστα φουντουκιού με κακάο, σοκολάτες Break, σοκοφρέτα, το σοκολατάκι με το ολόκληρο φουντούκι στην πράσινη συσκευασία, το περίφημο Noisetta που όλοι έφαγαν κάποια στιγμή με μανία, το Derby, τις καραμέλες Baloo, φυσικά την Ιον Αμυγδάλου και την Ιον Γάλακτος, και πολλά άλλα προϊόντα.

Από το ’60 και το ’70 οι Κωτσιόπουλος και Καρκαζής δίνουν έμφαση στο μάρκετινγκ και φτιάχνουν διαφημίσεις που μένουν αξέχαστες στον Ελληνα καταναλωτή.

Το 1988 ένα μέρος των μετοχών της ΙΟΝ (24,5%), που βρισκόταν εκτός ελέγχου των Κωτσιόπουλου και Καρκαζή, πουλήθηκε στην διεθνή σοκολατοποιία Kraft Jacobs Sushard (KJS), μητρική της σοκολατοποιίας «Παυλίδου» και θυγατρική της Philip Morris.

Μια δεκαετία αργότερα, οι μετοχές επέστρεψαν πίσω αφού οι δύο βασικοί μέτοχοι (Γιάννης Κωτσιόπουλος & Γιώργιος Καρκαζής) κατάφεραν, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, να αγοράσουν τις μετοχές της ΙΟΝ από την πανίσχυρη πολυεθνική που τις είχε αποκτήσει, προς μεγάλη έκπληξη της αγοράς που δεν πίστευε πως οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να αντέξουν στην «πίεση» της Kraft Jacobs Sushard (KJS).

Κωτσιόπουλος και Καρκαζής επιμένουν ελληνικά, με τον πρώτο να απαντά στο κατά καιρούς ενδιαφέρον που έδειχναν ξένες πολυεθνικές για την εταιρεία: «Ρωτήστε τους πόσα θέλουν να τους εξαγοράσουμε εμείς. Η ΙΟΝ δεν πωλείται».

Συνεργάστηκε, ωστόσο, με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως όταν, για παράδειγμα, θέλησε να εισέλθει στην αγορά του παγωτού, κάτι το οποίο έκανε αρχικά συνεργαζόμενη με τη Δέλτα και στη συνέχεια με την Κρι-Κρι.

Η εξαγωγική της δραστηριότητα αναπτύχθηκε σταδιακά με στόχο κυρίως τις χώρες της Αμερικής, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας.

Η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων.

Με σύνολο εργαζομένων που φτάνει τους 970 και κύκλο εργασιών κοντά στα 105 εκατομμύρια ευρώ, κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ