Μάχη για την αμύθητη κληρονομιά του «Μr Βοκτάς»

0
1262
Ο άνθρωπος που έμαθε την Ελλάδα να τρώει κοτόπουλα έφυγε από τη ζωή και δεν το πήρε χαμπάρι κανείς

❱❱ Η περιουσία (ύψους 30.000.000 €) της ζάμπλουτης θείας που δεν πρόλαβε να χαρεί ο επιχειρηματίας Εβάν Συρίγος και το δικαστικό θρίλερ 
❱❱ Η καταδίκη από τον Αρειο Πάγο του «υιοθετημένου» γιου της, δικηγόρου Γιώργου Παπαστεργίου

Από την
Ντέμη Ντάβαρη

Χωρίς να βρει την πολυπόθητη δικαίωση στο δικαστικό θρίλερ που μετρά σχεδόν δύο δεκαετίες, με διακύβευμα τη «χρυσή» κληρονομιά της θείας του, έφυγε από τη ζωή ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΒΟΚΤΑΣ Εβάν Συρίγος, ενώ τριάμισι χρόνια μετά τον θάνατό του (που δεν το πήρε χαμπάρι κανείς) την αμύθητη περιουσία εξακολουθεί να καρπώνεται ο σφετεριστής αντίδικός του!

Οπως αποκαλύπτει στην «Espresso» ο διεθνούς φήμης ιδιωτικός ερευνητής Κώστας Σπύρου, που έπαιξε κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη της απάτης που έστησε ο καταδικασθείς δικηγόρος Γιώργος Παπαστεργίου προκειμένου να οικειοποιηθεί την αμύθητη περιουσία της άκληρης θείας του «Μr Βοκτάς» Μαργαρίτας Προμοίρα, παρότι το ποινικό σκέλος της δικαστικής διαμάχης έχει τελεσιδικήσει, η περιουσία δεν έχει ακόμη περιέλθει στην οικογένεια του Εβάν Συρίγου.

«Ο άτυχος Εβάν έφυγε χωρίς να πάρει ούτε μία δραχμή από την περιουσία που δικαιωματικά του ανήκε» εξηγεί ο γνωστός ντετέκτιβ, που μαζί με τη χήρα και τα τρία παιδιά του αποβιώσαντος εξακολουθούν να διεκδικούν στα αστικά δικαστήρια την κληρονομιά, ύψους περίπου 10 δισ. δραχμών (30.000.000 ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την υπ’ αριθμόν 2047/2017 απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η υπόθεση έχει πλέον τελεσιδικήσει και έχει κριθεί αμετάκλητη, δικαιώνοντας την πλευρά Συρίγου. Ο Αρειος Πάγος δεν έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που τον Φεβρουάριο του 2014 γέμισε ελπίδες τον Εβάν Συρίγο. Οι δικαστές είχαν κρίνει τότε ένοχο τον δικηγόρο Γιώργο Παπαστεργίου για το αδίκημα της απάτης στο δικαστήριο, λόγω ψευδούς βεβαίωσης, και τον καταδίκασαν σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή.

Οκτώ μήνες μετά την απόφαση-κόλαφο που έκλεινε τη χρόνια δικαστική αντιδικία και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου του 2014 ο άτυχος «Μr Βοκτάς» έφυγε από τη ζωή έχοντας ακόμη στα χείλη του την πικρή γεύση της απάτης που στήθηκε εις βάρος του και η οποία στέρησε από τον άλλοτε ισχυρό επιχειρηματία κάθε ελπίδα να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Κι αυτό γιατί ο άνδρας που έμαθε όλη την Ελλάδα να τρώει κοτόπουλο είχε βιώσει την οικονομική καταστροφή και οδηγήθηκε σε πτώχευση, μη μπορώντας να αποπληρώσει τα χρέη του προς τις τράπεζες.

Εισπράττει τα ενοίκια

Παρά τη δικαίωση, όπως εξηγεί στην «Espresso» ο κ. Σπύρου, μέχρι στιγμής τα ενοίκια από την περιουσία εξακολουθεί να τα εισπράττει ο καταδικασθείς δικηγόρος που, προσποιούμενος τον…υιοθετημένο γιο της πάμπλουτης Μαργαρίτας Προμοίρα, είχε κατορθώσει να οικειοποιηθεί την αμύθητη περιουσία της.

Η επόμενη σελίδα στον δικαστικό γολγοθά αναμένεται να γυρίσει τον επόμενο Σεπτέμβριο, όταν οι δυο πλευρές διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε αστικό επίπεδο. Ισχυρό βέλος στη φαρέτρα των συγγενών του Εβάν Συρίγου θα είναι η απόφαση των δικαστών του Αρείου Πάγου, που αποτελεί το σκαλοπάτι για να ακυρωθεί η παράνομη «υιοθεσία» που έστησε με προσοχή ο καταδικασθείς δικηγόρος.

 

ΠΩΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ 86ΧΡΟΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΡΟΜΟΙΡΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΕΚΕΙΝΗ ΠΕΘΑΝΕΙ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο καταδικασθείς δικηγόρος είχε εξυφάνει προσεκτικά τον ιστό του προκειμένου να αποκτήσει την αμύθητη περιουσία της ζάπλουτης 86χρονης, όταν εκείνη θα άφηνε την τελευταία της πνοή. Γνωρίζοντας ότι η Μαργαρίτα Προμοίρα, που ήταν γνωστή με τον συμβολαιογράφο πατέρα του, δεν είχε παιδιά και οι μοναδικοί άμεσοι συγγενείς άρα και κληρονόμοι της ήταν ο ανιψιός του νεκρού συζύγου της και οι δύο αδελφές της, η άγαμη Ειρήνη Μπία και η μητέρα του Ευάγγελου Συρίγου, Βικτωρία, άρχισε να οργανώνει το σχέδιό του.

Στις 13 Αυγούστου του 1999 η Μαργαρίτα πέθανε από εγκεφαλικό, αφήνοντας πίσω της το αξίας 10 δισ. δραχμών παραθαλάσσιο οικόπεδο των 193.570 τετραγωνικών που είχε απομείνει στην ιδιοκτησία της, καθώς και εννέα διαμερίσματα, αξίας 238.000.000 δραχμών. Εναν μήνα αργότερα ο Γιώργος Παπαστεργίου δήλωσε ότι η θανούσα τον είχε υιοθετήσει και πως ο ίδιος ήταν ο μοναδικός κληρονόμος της. Μάλιστα, υπέβαλε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, με την οποία κηρυσσόταν θετό τέκνο της Μαργαρίτας Προμοίρα, κατόπιν δικής της αίτησης. Μόνο που η ηλικιωμένη γυναίκα ουδέποτε είχε αναφέρει κάτι τέτοιο στους συγγενείς της!

Στο νοσοκομείο

Η ίδια, άλλωστε, λίγο καιρό πριν από τον θάνατό της κι ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, ζήτησε να κάνει τη διαθήκη της. Στον θάλαμο νοσηλείας έφτασαν ο συμβολαιογράφος Αθανάσιος Παπαστεργίου με τον δικηγόρο γιο του Γιώργο και τη σύζυγό του Βαρβάρα Δόξα, που είχε αναλάβει το συμβολαιογραφικό αρχείο του συνταξιούχου πεθερού της. Οταν έφυγαν, είπαν στους συγγενείς της ηλικιωμένης ότι είχαν συντάξει τη διαθήκη κι εκείνη είχε υπογράψει, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν στον θάλαμο τρεις μάρτυρες μη συγγενείς, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οταν όμως η γυναίκα πέθανε και ο Εβάν Συρίγος ζήτησε να ανοίξει η διαθήκη, του αποκάλυψαν ότι δεν είχε συνταχθεί ποτέ και ότι η περιουσία θα κατέληγε στον Γιώργο Παπαστεργίου, τον οποίο η εκλιπούσα είχε υιοθετήσει! Μάλιστα ο… υιοθετημένος γιος παρουσίασε το 1999 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά τη δικαστική απόφαση για την υιοθεσία και ένα πλαστό πιστοποιητικό του Δήμου Κρανιδίου, που ανέφερε ότι ήταν ο πλησιέστερος συγγενής της αποθανούσης. Με τον τρόπο αυτόν κατάφερε να αποσπάσει κληρονομητήριο πιστοποιητικό προκειμένου να πάρει στην κατοχή του την περιουσία της «θετής» μητέρας του.

Εκτοτε άρχισε η πολυμέτωπη δικαστική διαμάχη. Η πλευρά Συρίγου αμφισβήτησε την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που κήρυσσε τον δικηγόρο θετό τέκνο της Μαργαρίτας Προμοίρα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Συρίγου, η αίτηση της θείας του για υιοθεσία είχε υπογραφεί όχι από την ίδια, αλλά από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, ο οποίος προσκόμισε στο δικαστήριο την ταυτότητά της και παρουσιάστηκε άλλη γυναίκα που της έμοιαζε!

Το 2006 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά είχε αθωώσει, λόγω αμφιβολιών, τον δικηγόρο και τη συμβολαιογράφο σύζυγό του. Ωστόσο η πλευρά του «Mr Βοκτάς» είχε καταθέσει αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Αρειο Πάγο. Το 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι ο Γιώργος Παπαστεργίου κληρονόμησε την τεράστια περιουσία της πλούσιας ηλικιωμένης έχοντας πλαστογραφήσει τα έγγραφα με τα οποία εμφανιζόταν ως υιοθετημένος γιος της και τον είχε στείλει ξανά στο εδώλιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ