Οι «πρωταθλήτριες» σε κέρδη επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και 5 τουριστικές

0
533

 

Ισχυρή ανθεκτικότητα μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και έντονης έλλειψης ρευστότητας επέδειξε το 2015 η «αφρόκρεμα» των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων. Οπως προέκυψε από την έρευνα της ICAP Group με βάση τους ισολογισμούς της παρελθούσης χρήσης, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες βελτίωσαν εντυπωσιακά τη λειτουργική τους κερδοφορία (EBITDA) παρότι οι πωλήσεις τους κατέγραψαν μικρή μείωση. Ειδικότερα, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες αφενός εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης των 10,8 δισ. ευρώ, αφετέρου τα συνολικά προ φόρων κέρδη τους σχεδόν διπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε περίπου 5,4 δισ. το 2015, όταν το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, ήταν (για ακόμη μία χρονιά) ζημιογόνο.

Οσον αφορά τη σύνθεση της ομάδας των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών, σημειώνεται ότι 136 εταιρείες της περσινής κατάταξης δεν περιλαμβάνονται στη νέα κατάταξη και αντικαθιστώνται από άλλες επιχειρήσεις. Επίσης, από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2014, μόνο 67 εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αξίζει να επισημανθεί ότι 112 από τις εταιρείες της παρούσας κατάταξης διακρίνονται ανελλιπώς ως «Business Leaders in Greece» από το 2007 έως και το 2015, αποτελώντας τον «σκληρό πυρήνα» των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας. Η ICAP Group υπογραμμίζει στην έρευνα πως οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες:

α) Κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους σχεδόν το 65% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς στη βάση δεδομένων της ICAP.

β) Εμφάνισαν το 2015 συνολικά κέρδη EBITDA της τάξης των 10,8 δισ., ενώ τα κέρδη EBITDA που προκύπτουν από το σύνολο των επιχειρήσεων κατέστησαν αρνητικά (καθοριστική η συμμετοχή τραπεζών στο σύνολο).

γ) Εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρων της τάξης των 5,4 δισ. το 2015, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν για ακόμη μία φορά ζημιογόνο (εγγραφή υψηλών ζημιών το 2015, γεγονός που προήλθε αποκλειστικά από τα αρνητικά αποτελέσματα του τραπεζικού τομέα).

Επισημαίνεται ότι το κατώτατο όριο κερδών EBITDA, προκειμένου να συμπεριληφθεί μια επιχείρηση στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες το 2015, διαμορφώθηκε σε 3,21 εκατ., μέγεθος ελάχιστα χαμηλότερο από το 2014, αλλά σαφώς υποδεέστερο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. O Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, δήλωσε σχετικά: «Οι κορυφαίες αυτές επιχειρήσεις είναι άξιες συγχαρητηρίων εφόσον με την επίμονη, συνεχή και συστηματική προσπάθειά τους συνεχίζουν να καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Οι πρωτοπόρες αυτές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν την “κινητήρια δύναμη” που θα δώσει νέα ώθηση στον επιχειρηματικό τομέα, προκειμένου η χώρα μας να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Πρώτοι Μotor Oil, Αλουμίνιον, BIC, Καρέλιας, ΕΛΠΕ

Συνολική λειτουργική κερδοφορία ύψους 1,022 δισ. ευρώ πραγματοποίησαν το 2015 οι πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας, καλύπτοντας το 41,5% των συνολικών κερδών του τομέα. Σύμφωνα με τους πίνακες της ICAP Group, στην πρώτη θέση ήταν η Μotor Oil συμφερόντων του ομίλου Βαρδή Βαρδινογιάννη. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατάφερε την παρελθούσα χρήση να αυξήσει σε ιστορικά υψηλά το ποσοστό των εξαγωγών της. Στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης συμπεριελήφθησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, που αποτελούν μαζί με τη Motor Oil τις δύο βιομηχανίες διύλισης πετρελαίου στη χώρα μας. Στην τρίτη θέση ήταν η Αλουμίνιον της Ελλάδας, που ελέγχεται μετοχικά από τον όμιλο Μυτιληναίου. Στην τέταρτη θέση πλασαρίστηκε η μεγαλύτερη εγχώρια καπνοβιομηχανία Καρέλια, η οποία κάθε χρονιά αυξάνει τον δείκτη εξωστρέφειάς της. Στην πέμπτη θέση με βάση τη λειτουργική κερδοφορία βρέθηκε η BIC Βιολέξ. Η εταιρεία δικαίως χαρακτηρίζεται παγκόσμια, καθώς στις 4 μονάδες που διατηρεί στην Αθήνα σχεδιάζεται, βιομηχανοποιείται και παράγεται το 70% των επώνυμων ξυριστικών που κυκλοφορούν στον κόσμο. Πάνω από 1 δισ. ξυραφάκια Bic –10 εκατ. λεπίδες παράγονται την ημέρα στην Ελλάδα– παίρνουν τον δρόμο για τις 5 ηπείρους, με τελικό προορισμό 153 κράτη.

ΕΜΠΟΡΙΟ
Στην 5άδα ΑΒ, Jumbo, Μασούτης Σκλαβενίτης, ΚΑΕ

Στον κλάδο του εμπορίου στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA συμπεριελήφθησαν οι εξής εταιρείες: στην πρώτη θέση ήταν η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, θυγατρική του βελγικού ομίλου Delhaize, με σταθερά ανοδική παρουσία στον κλάδο όλα τα χρόνια. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση η αλυσίδα παιδικών παιχνιδιών Jumbo, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης των εργασιών στις βαλκανικές χώρες. Στην τρίτη θέση του εμπορικού κλάδου ήταν τα ΚΑΕ, θυγατρική του ελβετικού ομίλου Dufry, που συγκαταλέγεται στις πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις. Στην τέταρτη θέση ήταν η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης. Στην πέμπτη θέση συμπεριελήφθη και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης. Οπως αναφέρει η έκθεση της ICAP Group, οι 5 αυτές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν συνολικά λειτουργικά κέρδη 448,6 εκατ. (μερίδιο 38,5% επί των συνολικών κερδών των εμπορικών εταιρειών της κατάταξης). Η κατανομή των αντίστοιχων κερδών ανέδειξε και τους πέντε κορυφαίους εμπορικούς κλάδους για το 2015, που είναι οι εξής: στην πρώτη θέση είναι τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, ακολουθεί ο κλάδος των διαφόρων ειδών, στην τρίτη θέση είναι ο κλάδος των καυσίμων -λιπαντικών – υγρών αερίων και ακολουθεί ο κλάδος φαρμάκων -καλλυντικών – απορρυπαντικών και στην πέμπτη θέση είναι ο κλάδος ενδύματος – υποδημάτων – δερμάτινων ειδών.

ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Κυρίαρχοι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Cosmote και ΔΑΑ

Στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών εκτός Τραπεζών – Factoring, Ασφαλειών, Τουρισμού, στην κορυφή της κατάταξης με βάση τη λειτουργική κερδοφορία ήταν οι εξής εταιρείες: στην πρώτη θέση ήταν η ΔΕΗ, η οποία παρά τα προβλήματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνέχισε και το 2015 να είναι στις κορυφαίες επιχειρήσεις. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση ο ΟΤΕ, ο οποίος για τα επόμενα χρόνια πραγματοποιεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για τα δίκτυα νέας γενιάς. Αμέσως μετά συμπεριλήφθηκε η θυγατρική του ΟΤΕ η Cosmote. Στην τέταρτη θέση ήταν ο ΟΠΑΠ, ενώ την πεντάδα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων με βάση τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) συμπληρώνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Οι πέντε αυτές επιχειρήσεις εμφάνισαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους 2,131 δισ. περίπου (μερίδιο 41,4% επί των συνολικών κερδών των εταιρειών παροχής υπηρεσιών της κατάταξης). Οι πέντε κορυφαίοι κλάδοι του τομέα Λοιπών Υπηρεσιών για το 2015, βάσει της κλαδικής κατανομής κερδών, που προέκυψαν ήταν οι εξής: στην πρώτη θέση ο κλάδος ενέργεια-νερό και ακολούθησαν τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες μεταφορών, τυχερά παιχνίδια-καζίνο και τεχνικές-οικοδομικές επιχειρήσεις. Οι παραπάνω κλάδοι κάλυψαν από κοινού το 74,2% των συνολικών κερδών EBITDA και το 79,3% του συνολικού κύκλου εργασιών του εν λόγω τομέα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στην κορυφή η Τράπεζα της Ελλάδος

Στον τέταρτο κλάδο των Τραπεζών – Factoring που εξετάζει η έρευνα της ICAP Group υπογραμμίζονται τα εξής: «Στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν σαρωτικές αλλαγές, αφού στη συνολική κατάταξη το 2015 από πλευράς τραπεζών βρίσκεται μόνον η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ απουσιάζουν οι συστημικές (εμπορικές) τράπεζες, οι οποίες εμφάνισαν υψηλές ζημίες την παρελθούσα οικονομική χρήση. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καθοριστική συμμετοχή, αφού καλύπτει μερίδιο της τάξης του 95% των κερδών EBITDA του τομέα το 2015. Μάλιστα στην έρευνα της ICAP Group για τις 20 πιο κερδοφόρες εταιρείες με βάση το EBITDA η Τράπεζα της Ελλάδος αναδείχθηκε και κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2015, καθώς επανήλθε στην κορυφή εμφανίζοντας μεγάλη αύξηση των κερδών EBITDA (+76%) σε σχέση με το 2014. Οπως τονίζεται στην έρευνα, η κερδοφορία της ΤτΕ ήταν δραστικά αυξημένη το 2015, με συνέπεια το μερίδιο του τομέα στα προ φόρου κέρδη να διαμορφωθεί σε 22,5%. Πέραν της ΤτΕ στην κατάταξη περιλαμβάνονται και 4 εταιρείες factoring. Με βάση την Αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων για τους πέντε κλάδους, κορυφαίος αναδείχθηκε ο τομέας των Τραπεζών – Factoring, με τον σχετικό δείκτη να εκτοξεύεται σε 104,3% το 2015 (από 60,1% το 2014), ενώ δεύτερος είναι ο τομέας των Ασφαλειών (με 17,7%).

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πρώτες 4 εταιρείες ενοικίασης Ι.Χ. και μία ξενοδοχειακή

Στον τελευταίο τομέα του τουρισμού που εξετάζει η έρευνα προκύπτει ότι την κορυφαία πεντάδα απαρτίζουν 4 εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και μία ξενοδοχειακή επιχείρηση, οι οποίες από κοινού κάλυψαν το 51,4% των συνολικών κερδών EBITDA του τομέα. Οι πέντε κορυφαίες εταιρείες είναι οι εξής: Olympic ΕΤΕ Α.Ε., Autohellas (Hertz), Executive Lease, Eielnti Otomotib Μισθώσεων Αυτοκινήτων και Λάμψα Ελληνικών Ξενοδοχείων. Συνοψίζοντας, παρά τις όποιες αντιξοότητες επικράτησαν το 2015, η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζεται και το 2016, σημειώνοντας αξιόλογες επιδόσεις. Οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών είχαν σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις το 2015, με χαρακτηριστικό τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας τους, πετυχαίνοντας αποτελέσματα πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών. Στις παρούσες συνθήκες όπου οι δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά (επιβολή ελέγχων κεφαλαίων, κλπ.) παραμένουν σε ισχύ, η άρση των συνθηκών ελλιπούς χρηματοδότησης, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η επαναφορά των ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς αποτελούν παράγοντες που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην επαναφορά θετικών ρυθμών ανάπτυξης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν επιτυχώς.

Μπορείτε να λάβετε το αρχείο της έρευνας εδώ

Διαβαστε περισσότερα http://money-tourism.gr/i-protathlitries-se-kerdi-epichirisis-stin-ellada-anamesa-tous-ke-5-touristikes-meleti-tis-icap/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ