Ποια τα καλύτερα πρωταπριλιάτικα αστεία; Διαβάστε 10 ιδέες για να ξεχωρίσετε στην Πρωταπριλιά.
Η Πρωταπριλιά είναι η μέρα που λέμε νομίμως ψέματα και κάνουμε φάρσες.
Το έθιμο αυτό είναι φυσικά ξενόφερτο και έχει έρθει από τους Κέλτες που ξεκινούσαν την περίοδο του ψαρέματος 1η Απριλίου και όλοι λέγαν…. «αλήθεια» για πόσα ψάρια έπιασαν.
Οι 10 ιδέες για τα καλύτερα πρωταπριλιάτικα αστεία:
1.Μια αθώα πλάκα απλώς για να ξεκινήσει η μέρα καλά, είναι να ανακατατάξετε (και όχι ανακατέψετε) τα συρτάρια του συζύγου ή και των παιδιών. Το συρτάρι από τα βρακιά στη θέση του συρταριού με τις κάλτσες, οι φανέλες στις μπλούζες κτλ
2.Συνεχίζουμε με το πρωινό. Μια – δυο σταγόνες κόκκινου χρώματος ζαχαροπλαστικής στο γάλα θα το κάνει… ρόζ (ή αν βάλετε μπλε θα γίνει γαλάζιο. Πολλές ιδέες για το πρωινό μπορείτε να δείτε εδω: http://www.classic-play.com/april-fools/comment-page-1/#comment-67935 Ειδικά αυτό με τη μπανάνα έχει πολύ πλάκα.
3.Το χρώμα ζαχαροπλαστικής μπορείτε να το βάλετε και στην οδοντόβουρτσα!
4.Μια άλλη παραλλαγή για την οδοντόβουρτσα είναι να βάλετε αλάτι ή και ζάχαρη
5.Μπορείτε να βάλετε μέσα στα παιδικά παπουτσάκια χαρτί τουαλέτας και να τους πείτε ότι τα πόδια τους μεγαλώσαν πολύ κατά τη διάρκεια της νυχτας
6.Βαλ’τε στα ποτήράκια που πίνουν νερό καλαμάκι που έχετε τρυπήσει με καρφίτσα
7.Κολλήστε ματάκια σε όλα τα πράγματα στο ψυγείο
8.Παρ’τε αυτά τα ζαχαρωτά σκουλήκια (ξέρετε αυτά τα λαστιχιένια) και τρυπήστε 2-3 μήλα και κρεμάστε τα να φαίνεται ότι βγαίνουν από το μήλο
9.Βάλτε στα ποτηράκια τους ζελέ, και πριν τα βάλετε στο ψυγείο βαλ’τε μέσα και ένα καλαμάκι! Θα νομίζουν ότι είναι χυμός που δε χύνεται
10.Μπορείτε να βάλετε ένα λούτρινο να κάνει «τσίσα» στην τουαλέτα και όλα τα υπόλοιπα να περιμένουν τη σειρά τους. Οταν το παιδάκι σας θα θέλει να πάει τουαλέτα, θα πρέπει να περιμένει στη…σειρά!
H Πρωταπριλιά είναι το έθιμο που προστάζει για πρωταπριλιάστικα αστεία οπότε ας το τιμήσουμε λοιπόν όπως του πρέπει.
Πρωταπριλιά: ποια η ιστορία του εθίμου
Ποια είναι η ιστορία της Πρωταπριλιάς που είναι ένα πανευρωπαϊκό έθιμο; Από που είναι η προέλευση του εθίμου της Πρωταπριλιάς;
Ένα σχεδόν πανευρωπαϊκό έθιμο που τιμάται ευλαβικά από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα, το αθώο ψέμα της Πρωταπριλιάς, αποτελεί ακόμα γρίφο για τους ιστορικούς που προσπαθούν να εντοπίσουν την προέλευσή του.
Η Πρωταπριλιά των Ελλήνων, η April Fools’ Day των Βρετανών, το Poisson D’Avril (το ψάρι του Απριλίου δηλαδή) των Γάλλων και το Aprilscherz των Γερμανών είναι ένα από τα ελάχιστα έθιμα που τηρούνται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η προέλευση του εθίμου δεν είναι καθόλου βέβαιη. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως η «κοιτίδα» του εθίμου με τη μορφή που έχει λάβει σήμερα είναι η Μεσαιωνική Γαλλία, αλλά αρκετοί θεωρούν πως οι ρίζες του πρέπει να αναζητηθούν είτε στους Κέλτες και τους Ρωμαίους, είτε ακόμα και στην Ελλάδα της κλασικής εποχής.
Αρχαία Ελλάδα
Σύμφωνα με την «αρχαιοελληνική εκδοχή» η Πρωταπριλιά είναι η 12η ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, μια ημέρα η οποία κατά την κλασική αρχαιότητα ήταν αφιερωμένη στο Θεό Διόνυσο και τη Θεά Αφροδίτη, οπότε οι αρχαίοι Έλληνες επιδίδονταν σε «πικάντικους» εορτασμούς.
Κέλτες
Άλλη εκδοχή θέλει το έθιμο της Πρωταπριλιάς να έχει τις ρίζες του στους Κέλτες ψαράδες, κάτι που ενισχύεται και από τη γαλλική ονομασία της ημέρας ως Poisson D’Avril. Η εν λόγω εκδοχή υποστηρίζει πως την 1η Απριλίου ξεκινούσε επισήμως η περίοδος αλιείας των Κελτών. Καθώς όμως η πρώτη μέρα ψαρέματος σπανίως απέδιδε τα αναμενόμενα, οι Κέλτες αλιείες είχαν την ίδια συνήθεια με τους απογόνους τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, να «υπερβάλουν» δηλαδή κατά τι για την ψαριά της ημέρας.
Γαλλία
Η εκδοχή όμως που υποστηρίζεται από τους περισσότερους ιστορικούς είναι αυτή που θέλει την Πρωταπριλιά να προέρχεται από τη Μεσαιωνική Γαλλία. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα –συνήθως εδέσματα και συνηθέστερα ψάρια- για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο και ονομάστηκε το «ψάρι του Απριλίου»
Δείτε τα καλύτερα πρωταπριλιάτικα αστεία.