Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Αποζημίωση σε δύο Ρωσίδες για τον θάνατο οικείας τους σε τροχαίο δυστύχημα για την κατάσταση του δρόμου…

1
989

Χρηματική αποζημίωση ύψους 230.000 ευρώ υποχρεώνεται με απόφαση του 1ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου να καταβάλει σε δύο υπηκόους Ρωσίας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γενομένης εν μέρει δεκτής αγωγής τους από αδικοπραξία και συγκεκριμένα για τον θάνατο συγγενούς τους σε τροχαίο δυστύχημα.
Ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγαν ειδικότερα δύο κάτοικοι Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας οι οποίες παραστάθηκαν με τον πληρεξούσιο δικηγόρο κ Χρήστο Μόσχου κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αιτούμενες χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης, την οποία υπέστησαν εξαιτίας του θανάτου της Τατιάνας Μουρίκοβα, θυγατέρας της πρώτης ενάγουσας και εγγονής της δεύτερης, από τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στις 27.06.2016 στην επαρχιακή οδό Κατταβιά – Απολακκιά Ρόδου, το οποίο οφείλεται, κατά τους ισχυρισμούς τους, σε παράνομες παραλείψεις της εναγομένης και, ειδικότερα, στη μη συντήρηση του οδοστρώματος και στη μη τοποθέτηση στο σημείο στηθαίων ασφαλείας και πινακίδων επικινδυνότητας για την επισήμανση της ύπαρξης γέφυρας και ρέματος.
Εξάλλου, για την ίδια αιτία, ζήτησαν να αναγνωρισθεί η υποχρέωση της εναγομένης να καταβάλει, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την πλήρη εξόφληση, σε κάθε μία από τις ενάγουσες, το ποσό των 100.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, την οποία υπέστησαν, επειδή τραυματίστηκαν στο εν λόγω συμβάν.
Το δικαστήριο υποχρεώνει την εναγόμενη Περιφέρεια να καταβάλει στην 1η ενάγουσα, συνολικά, το ποσό των 185.000 ευρώ και στην 2η ενάγουσα, συνολικά, το ποσό των 45.000 ευρώ, νομιμοτόκως με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής, και συγκεκριμένα την 09.12.2019 και έως την 30η.04.2019 και από 01.05.2019 και μέχρι την πλήρη εξόφληση με επιτόκιο υπολογιζόμενο σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 45 παρ. 1 του ν. 4607/2019.
Το ιστορικό της υπόθεσης σύμφωνα με την απόφαση έχει ως εξής:
Στις 27.06.2016 και περί ώρα 17.45, η Ρόζα Καρίμοβα οδηγούσε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας της εταιρείας «Luxury Rent A Car», μάρκας Nissan Micra και εκινείτο επί της διπλής κατεύθυνσης και έχουσας πλάτος 6,9 μέτρα επαρχιακής οδού Κατταβιάς – Απολακκιάς, με κατεύθυνση προς Απολακκιά, στο 12ο χιλιόμετρο της οδού αυτής, καταλαμβάνοντας το δεξί άκρο αυτού του ρεύματος πορείας.

Ο αριθμός λωρίδων κυκλοφορίας στην οδό είναι μία ανά κατεύθυνση, ενώ στο επίμαχο σημείο ο δρόμος έχει τα χαρακτηριστικά της ευθείας. Στο επίμαχο σημείο κίνησης του αυτοκινήτου υπήρχε γέφυρα χωρίς προστατευτικά, η οποία διαπερνούσε ρέμα.
Ο καιρός ήταν καλός, το οδόστρωμα, αποτελούμενο από άσφαλτο, ήταν ξηρό, η ορατότητα επαρκής, η κυκλοφορία οχημάτων στο σημείο ήταν αραιή, ενώ το όριο ταχύτητας οριζόταν στα 80 χλμ/ώρα.
Στη συγκεκριμένη οδό υπήρχε οριζόντια σήμανση (μία εκ των δύο γραμμών συνεχής διαγράμμιση και μία εκ των δύο γραμμών διακεκομμένη).
Το αυτοκίνητο, λίγο πριν την είσοδο στη γέφυρα, εξετράπη της πορείας του, με κατεύθυνση προς τα δεξιά, εισήλθε στο χωμάτινο πρανές, παράλληλα του οδοστρώματος, όπως προκύπτει από τα ίχνη επί του εδάφους, κατακρημνίστηκε και κατέληξε εντός της παρακείμενης απόληξης του κιβωτοειδούς οχετού που κείτονταν στην κοίτη του ρέματος.
Η υψομετρική διαφορά της γέφυρας με το ρέμα ήταν 3,75 μέτρα, ενώ το όχημα κινούνταν με 75 χλμ/ώρα περίπου, όπως υπολογίστηκε η ταχύτητά του στην πιο πάνω έκθεση πραγματογνωμοσύνης.
Η πτώση του οχήματος εντός του ρέματος είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο της Τατιάνας Μουρίκοβα, που επέβαινε στο όχημα, τον τραυματισμό της 1ης ενάγουσας, οδηγού του οχήματος και τον τραυματισμό της 2ης ενάγουσας, που επίσης επέβαινε στο όχημα.
Τέλος, αναφορικά με τον θάνατο της Τατιάνας Μουρίκοβα και τον τραυματισμό των εναγουσών, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της εναγόμενης Περιφέρειας, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας δια παραλείψεως και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως τελεσθείσα. Επακολούθησε η έκδοση της 1346/2019 απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, με την οποία ο ανωτέρω κηρύχθηκε, πρωτοδίκως, αθώος για τα παραπάνω αδικήματα.

Η εναγόμενη Περιφέρεια, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Ρόδου και δη του επίμαχου σημείου της διαδρομής Κατταβιάς – Απολακκιάς όπως έκρινε το δικαστήριο παρέλειψε να τοποθετήσει τα κατάλληλα στηθαία ασφαλείας, όπως αυτά προσδιορίζονται από τις σχετικές διατάξεις, γεγονός που άλλωστε συνομολογεί και η ίδια.

Πηγή: https://www.dimokratiki.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κάνε πλάκα να τα δεσμεύσουν τα ποσά λόγω κυρώσεων στους Ρώσους και στους λογαριασμούς στους στις τράπεζες.!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ