Τα πιο “cool” αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν από άκυρες εταιρείες (ΦΩΤΟ)

0
727

Ποιος θα φανταζόταν πως εταιρείες όπως η Apple και η Kalashnikov θα επιχειρούσαν να αναπτύξουν ένα αυτοκίνητο;

Η δραστηριοποίηση στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων αποτελεί προνόμιο μόλις λίγων εταιρειών ανά τον κόσμο. Ο λόγος για τις ευρέως γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ύπαρξη, ωστόσο, αυτής της “ελίτ” δεν σημαίνει πως δεν υφίστανται και κάποιες άλλες εταιρείες που γοητεύτηκαν στη σκέψη ν’ αναπτύξουν ένα μοντέλο… δια των ιδίων τους χειρών.

Η ένθερμη προθυμία τους για “αυτοκινητο-κατασκευή”, βέβαια, προκαλεί έκπληξη, πόσω μάλλον όταν οι εν λόγω εταιρείες διατηρούν ένα πλούσιο παρελθόν στη ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρικών συσκευών (όπως είναι η Apple και η Sony) ή οπλικών συστημάτων μικρού τύπου με τρανό παράδειγμα την Kalashnikov.

Sony Vision-S

Κατάπληκτοι έμειναν οι παριστάμενοι στη φετινή έκθεση της τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας όταν είδαν τη Sony να παρουσιάζει ένα φουτουριστικό ηλεκτρικό πρωτότυπο με την κωδική ονομασία Vision-S.

Για την τροφοδότησή του φροντίζουν δύο ηλεκτροκινητήρες των 273 ίππων, η διαδικασία 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 4,8’’, ενώ υποστηρίζει αυτονομία οδήγησης επιπέδου 2. Στα προσόντα του, ακόμη, συμπεριλαμβάνονται οι 33 αισθητήρες οι οποίοι «χτενίζουν» τον περιβάλλοντα χώρο.

Apple iCar

Για να εντοπίσουμε τη γνωριμία της Apple με το κατασκευαστικό σκέλος της αυτοκίνησης πρέπει να ανατρέξουμε στο 2016, όταν παρουσιάστηκε ένα πρότζεκτ με φόντο τη ριζοσπαστικοποίηση της ατομικής κινητικότητας.

Η μάρκα σκόπευε να αναπτύξει ένα πρωτότυπο που θα άκουγε στο όνομα “Apple iCar”, αλλά αυτό ποτέ δεν πραγματώθηκε. Επομένως, το 2019 ανήγγειλε την εγκατάλειψη των σχεδίων της, και την εστίαση στην ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων οδήγησης.

Boeing car

Διανύαμε τους τελευταίους μήνες του 2019 όταν μια είδηση της Porsche έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η γερμανική μάρκα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την εταιρεία Boeing με φόντο την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου ηλεκτρικού ιπτάμενου οχήματος, ικανό για κάθετη απογείωση και προσγείωση.

Οι δυο κολοσσοί υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, ενώ στόχος τους ήταν το… ανώνυμο όχημα να μετακινείται πάνω από τα αστικά κέντρα λειτουργώντας ως ταξί. Η Porsche, μάλιστα, προβάλλει σίγουρη πως από το 2025 η ζήτηση για τα ιπτάμενα οχήματα θα εκτοξευτεί.

Michelin PLR

Στη δεκαετία του 70’, η εταιρεία κατασκευής ελαστικών Michelin αποφάσισε να δοκιμάσει τα προϊόντα της σε ένα όχημα που θα κατασκεύαζε η ίδια. Ο λόγος για το Michelin PLR, ένα πρωτότυπο βασισμένο στο Citroen DS και τροφοδοτούμενο από δύο μεγάλου κυβισμού κινητήρες Chevrolet.

Αυτό, ωστόσο, που μαγνήτιζε το ενδιαφέρον ήταν η όψη του οχήματος, το οποίο δικαίως απέσπασε το παρατσούκλι “Σαρανταποδαρούσα”. Καθόταν πάνω σε 10 τροχούς, ζύγιζε 9.500 κιλά, ενώ οι δοκιμές διενεργούντο σε ταχύτητα 160 km/h.

Kalashnikov Concern

Το άκουσμα της λέξης “Καλάσνικοφ” συνειρμικά μας ταξιδεύει σε μια εμπόλεμη ζώνη, καθώς αποτελεί την εναλλακτική ονομασία του δημοφιλούς ρωσικού πυροβόλου τυφεκίου AK-47.

Το 2018, ωστόσο, η εταιρεία παρεξέκλινε από την κύρια επιχειρηματική της δραστηριότητα, παρουσιάζοντας το CV-1, ένα αυτοκίνητο με ρετρό χαρακτήρα, εμπνευσμένο από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Πρόκειται για ένα hatchback όχημα που βασίστηκε στο επίσης σοβιετικής κατασκευής IZH- 2125 Kombi (1973-1977).

Μπορεί η Kalashnikov να πρεσβεύει πως το CV1 θα χαράξει μια νέα τομή στον πλανήτη της αυτοκίνησης, οι πληροφορίες, ωστόσο, που έχουν ανακύψει έκτοτε για το μοντέλο είναι ελάχιστες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ