Ξεκίνησαν τα… όργανα για τους αγοραστές ρυπογόνων αυτοκινήτων, αφού ο νέος, έξτρα «οικολογικός» φόρος που θα πληρώνουν θα φτάνει έως και τα 20.000 ευρώ.
Η πίεση της Ευρώπης προς όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για το περιβάλλον εντείνεται και τα δεδομένα που θα βιώσουν -κυρίως- οι πολίτες των χωρών, αλλά και οι επιχειρήσεις θα είναι -σε πολλές των περιπτώσεων- δύσκολα και κοστοβόρα.
Αρχής γενομένης από την Γαλλία η οποία έχει ενεργοποιήσει ήδη δραστικά φορολογικά αντικίνητρα για τη χρήση, ρυπογόνων αυτοκινήτων, αλλά και πλέον, βάζει σε ισχύ έναν πολύ υψηλό φόρο για όσους επιθυμούν την αγορά οχημάτων με πολλά άλογα και χωρίς τις “υποβοηθήσεις” υβριδικών συστημάτων.
Ειδικότερα, με βάση το νέο σχέδιο που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της χώρας για το 2020, όσα αυτοκίνητα από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους έχουν εκπομπές CO2 άνω των 173 gr/km κατά NEDC, θα επιβαρύνονται στην αγορά τους με έξτρα φόρο οικολογίας που θα ξεκινά από τα 12.500 ευρώ.
Εάν τώρα το αυτοκίνητο έχει εκπομπές CO2 άνω των 185 gr/km (κατά NEDC), τότε ο φόρος ανεβαίνει στα 20.000 ευρώ. Από την 1η Μαρτίου που θα μπει σε πλήρη εφαρμογή το νέο πρότυπο ρύπων WLTP, τα όρια θα διαμορφωθούν στα 201 και 213 gr CO2/km αντίστοιχα.
Η είδηση για το νέο αυτό φόρο έχει ως αποτέλεσμα στη Γαλλία να ξεκινήσουν πολλές συζητήσεις για το πόσο η Κυβέρνηση της χώρας θέλει σιγά-σιγά να βγάλει από το παιχνίδι τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα μεγάλα SUV, αφού ο νέος φόρος ουσιαστικά διπλασιάζει τον παλιό που ίσχυε μόνο για πολύ ακριβά μοντέλα (ήταν 10.500 ευρώ), καθιστώντας ασύμφορη της.
Πλέον, ακόμη και ένα Renault Megane RS με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων που εκπέμπει 181 gr/km θα επιβαρύνεται με φόρο οικολογίας 17.500 ευρώ επιπλέον της τιμής των 38.500 ευρώ που κοστίζει τώρα στη Γαλλία, ξεπερνώντας έτσι τα 55.000 ευρώ.
Αντίστοιχα ένα Honda Civic Type R που κοστίζει σήμερα 42.310 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 15.500 ευρώ, ενώ μεγάλη επιβάρυνση στην τιμή τους θα έχουν και πολλά SUV μοντέλα.
Ανάλογες επιβαρύνσεις έρχονται και για τους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων…
Η απαρχή έγινε από την Γαλλία και είναι δεδομένο πως θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ε.Ε…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι αλλάζει στην αγορά αυτοκινήτου