Στιβ Βασιλάκης: Ο ομογενής πωλητής φυστικών και ποπ κορν στον Λευκό Οίκο

1
1245

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Νικόλας Στέφανος (Στιβ) Βασιλάκης (Nicholas Stefanos “Steve” Vasilakes) μετανάστευσε από τον Λυγερέα Λακωνίας στις ΗΠΑ το 1910 και σύντομα εγκατέστησε το καρότσι του με ζεστά φυστίκια και φρέσκο ποπ κορν σε σημείο το οποίο ήταν στην πραγματικότητα περιουσία του Λευκού Οίκου, ανέφερε η ιστοσελίδα whitehousehistory.org.

O ίδιος, έδωσε ως διεύθυνση της επιχείρησής του την «1732 Pennsylvania Avenue» και οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν πως ήρθε να εκπροσωπήσει τους «μικρούς» στην Αμερική. Τον περιέγραφαν ως «εύσωμο/δυνατό, άγριο, Ελληνα με μουστάκι» και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με έμφαση διαφήμιζε, με χειρόγραφη ταμπέλα επάνω στο καρότσι του, πως ορισμένες εβδομάδες δώριζε όλα του τα έσοδα στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο Βασιλάκης κατέστη ένας από τους πιο γενναιόδωρους δωρητές γι’ αυτό τον σκοπό και κέρδισε ευρεία δημοσιότητα για τον πατριωτισμό του.

Πούλησε φυστίκια στους προέδρους, William Howard Taft, Woodrow Wilson και Warren Harding, αλλά ο καλύτερος πελάτης του ήταν ο Calvin Coolidge, ο οποίος πήγαινε να αγοράσει φυστίκια και άλλα φαγώσιμα από τον πωλητή και να μιλήσει μαζί του σχεδόν κάθε μέρα. Ο πρόεδρος Coolidge τον αποκαλούσε τον «άνθρωπο επαφή» του με τον αμερικανικό λαό.

Οταν η Αστυνομία της District of Columbia Metropolitan προσπάθησε να απομακρύνει το καρότσι με τα φυστίκια και το ποπ κορν από την East Executive Avenue ως «απειλή» για την κυκλοφορία, ο Πρόεδρος επέτρεψε στον πωλητή να το μεταφέρει στο πεζοδρόμιο.

Οταν ερωτήθηκε για τη φιλία του με τον Coolidge μετά τον θάνατό του το 1933, ο Βασιλάκης απάντησε με όχι τόσο καλά αγγλικά: «Μιλούσαμε για τα πάντα. Πολιτική, νομίζω όχι. Για όλα τα καλά. Καλές δουλειές, καλές τιμές. Ολα να γίνουν καλύτερα. Καλός άνθρωπος».

Σχετικό άρθρο του έτους 1936 ανέφερε ότι καθοριστικό ρόλο στην παραμονή του στο ίδιο στέκι έπαιξε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Eleanor Rosevelt, η οποία παρενέβη.

Ο Νικόλας Στέφανος (Στιβ) Βασιλάκης δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1938 πολιτογραφήθηκε και μάλιστα κοινοποιήθηκε και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λόγω της προφοράς και της δημοτικότητάς του.

Ενα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Βασιλάκη ήταν η ενασχόλησή του με την πώληση ομολόγων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ομογενής κατάφερε να πουλήσει ομόλογα συνολικής αξίας $50.000 στο καροτσάκι του, καθώς επίσης και μέσω του ταχυδρομείου.

Ο Βασιλάκης άρχισε να ασχολείται με την πώληση των ομολόγων ανήμερα της δεύτερης επετείου της ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα και του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων με το σλόγκαν «Make a monkey out of Mussolini». Ενας από τους πρώτους που έλαβε ομόλογα από τον ομογενή ήταν ο τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Sam Rayburn. Ο ομογενής μικροπωλητής έδινε δώρο ένα πακέτο με φυστίκια σε κάθε έναν που αγόραζε ομόλογο πολέμου.

Ο Βασιλάκης απεβίωσε το 1943 και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο Cedar Hill Cemetery στην Ουάσιγκτον και είχε αποστείλει στεφάνι και ο πρόεδρος Ρούσβελτ και η πρώτη κυρία. Μετά τον θάνατο του Βασιλάκη, δεν δόθηκε ξανά άδεια για πώληση φυστικιών σε έδαφος του Λευκού Οίκου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ