Συνέντευξη: Η Κώα Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πόρτο Αλέγκρε Βραζιλίας Ευαγγελία Χατζηκαλύμνιου

0
13009

Άλλη μία Κώα που διαπρέπει στο εξωτερικό και μας κάνει υπερήφανους!

“Όλα τα μέλη της κοινότητας ζουν με τη γλυκιά ανάμνηση και ελπίδα όλου αυτού που χωράει μέσα στη λέξη Ελλάδα”

Η Ελληνική Κοινότητα στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας δημιουργήθηκε το 1953. Στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται πως ζουν περίπου 500 ελληνικές οικογένειες. Η πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ευαγγελία Χατζηκαλύμνιου Ρολίμ μίλησε στο americalatina.gr για τη δράση της κοινότητας και τους στόχους που θέτει. Στη συνέντευξη της η κ. Χατζηκαλύμνιου αναφέρεται και στους τρόπους με τους οποίους η Πολιτεία μπορεί να στηρίξει περισσότερο τη διασπορά στη Βραζιλία.

Από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αμερικής στην Ουρουγουάη το 2022.

Κυρία Χατζηκαλύμνιου πότε βρεθήκατε στη Βραζιλία και με τι ασχολείστε;

Κατάγομαι από την Κω, το νησί της Δωδεκανήσου όπου μεγάλωσα. Τα τελευταία 5 χρόνια μετακόμισα στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας μαζί με την οικογένεια μου. Η κύρια μου απασχόληση αυτό το διάστημα είναι το μεγάλωμα της κόρης μου και κατά δεύτερο λόγο ασχολούμαι με χειροποίητες κατασκευές και εθελοντικά με τις υποχρεώσεις μου ως πρόεδρος της κοινότητας και δασκάλα παραδοσιακών Ελληνικών χορών.

Είμαι πτυχιούχος Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού. Επίσης με σπουδές στη Διακόσμηση εσωτερικών χώρων και πρόσφατα πήρα την βεβαίωση για Διδακτική και Διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας ως Δεύτερη ή Ξένη γλώσσα.

Όταν μετακομίσαμε στη Βραζιλία η ανάγκη μου για επαφή με την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα με έκανε να αναζητήσω την ελληνική κοινότητα. Άρχισα να ασχολούμαι ενεργά το 2022 και ανέλαβα τη θέση της Υπεύθυνης των Πολιτιστικών, ενώ το 2023 με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ανέλαβα ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτο Αλέγκρε.

Η Ελληνική Κοινότητα του Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία δημιουργήθηκε το 1953.

Οι πρώτοι Έλληνες στο Πόρτο Αλέγκρε

Πότε καταγράφεται για πρώτη φορά παρουσία Ελλήνων στην περιοχή σας. Με τι ασχολήθηκαν οι πρώτοι Έλληνες εκεί.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε οι πρώτοι Έλληνες που μετανάστευσαν στο Πόρτο Αλέγκρε καταγράφονται γύρω στο 1940 και μετά, με τη πλειοψηφία τη δεκαετία του 1950 – 1960. Οι περισσότεροι από αυτούς ασχολήθηκαν με το εμπόριο και τις επιχειρήσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρηση με μεγάλη επιτυχία. Ενώ σήμερα οι Έλληνες του Πορτο Αλεγκρε έχουν εξελιχθεί και σε άλλους τομείς.

Η Κοινότητα σας πότε ιδρύθηκε, ποσα μέλη αριθμεί, ποιες είναι οι βασικές εκδηλώσεις που πραγματοποιείτε κάθε χρόνο;

Η εμφάνιση της Ελληνικής Κοινότητας χρονολογείται το 1953, όταν οι πρώτοι Έλληνες ενοικίασαν έναν χώρο για τις συναντήσεις τους. Η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης έρχεται 2 χρόνια μετά, στις 28 Ιανουαρίου του 1955 στο μόνιμο χώρο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα, στην περιοχή του Παρθενώνα.

Από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αμερικής στην Ουρουγουάη το 2022.

500 ελληνικές οικογένειες στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ

Σήμερα η Κοινότητα μας αριθμεί 125 εγκεγραμένα μέλη και εκτιμάται οτι υπάρχουν 500 ελληνικές οικογένειες σε όλη τη πολιτεία του Ριο Γκράντε ντο Σουλ. Οπου κάνουμε προσπάθειες να τους εντοπίσουμε και να τους συνδέσουμε με την Κοινότητα. Κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις, όμως ξεχωρίζουν αυτές που συνδέονται με τις σημαντικές ημερομηνίες για την Ελλάδα όπως είναι η 25η Μαρτίου, το Ελληνορθόδοξο Πάσχα, εορτή των Αγίων Αποστόλων που είναι η εκκλησία μας, 15 Αυγούστου και 28η Οκτωβρίου.

Έργα ανακαίνισης και ανακατασκευής του κτιρίου της Κοινότητας

Επίσης πέρα από εκδηλώσεις, θέλουμε να προσφέρουμε στις εγκαταστάσεις της Κοινότητας τη φροντίδα που χρειάζεται και της αξίζει, για να μπορέσει να χαρίζει μέρος συνάντησης στους Έλληνες και τους φιλέλληνες για άλλα 70 χρόνια.

Έτσι, πραγματοποιήσαμε σημαντικά έργα όπως την ανακατασκευή της στέγης του κυρίως κτηρίου και την βελτίωση του διαμερίσματος που βρίσκεται στον 3 όροφο. Το πλάνο μας έχει κι άλλα έργα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε και αυτό γίνεται πάντα με τη καλή δουλειά και θέληση της ομάδας του Διοικητικού Συμβουλίου, τη στήριξη όλων των μελών και φίλων της Κοινότητας.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας στο Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία.

“Ένιωσα την επιθυμία και την υποχρέωση να προσφέρω τον χρόνο μου και τη γνώση μου”

Ως πρόεδρος της Κοινότητας τι στόχους έχετε βάλει; Είστε νέα σε ηλικία, τι σας ώθησε να αναλάβετε αυτόν τον ρόλο στην Κοινότητα;

Η Ελληνική κοινότητα είναι το μέρος όπου μπορώ να μιλήσω ελληνικά, να χορέψω, να μοιραστώ την Ελληνική κουλτούρα. Είμαι κι εγώ μια σύγχρονη μετανάστρια, που της λείπει η Ελλάδα και όλη η ζωή της εκεί.

Τα μέλη της κοινότητας με καλωσόρισαν από τη πρώτη μέρα και σε ένα τέτοιο χώρο ένιωσα την επιθυμία και την υποχρέωση να προσφέρω το χρόνο μου και τη γνώση μου σε όλους αυτούς που έχουν δίψα να μάθουν, ενθουσιασμό για την Ελληνική κουλτούρα ή τους λείπει η Ελλάδα.

Άρχισα ως δασκάλα χορού και μέσα από συζητήσεις άρχισα να γνωρίζω την ιστορία της κοινότητας και με εντυπωσίασε το μεράκι των μελών και η ανάγκη για επαφή που τους έκανε να δημιουργήσουν την Κοινότητα και ότι υπάρχει σήμερα.

“Στοχεύουμε στην αύξηση του αριθμού των μελών και στην μετάδοση της ελληνικής κουλτούρας”

Έπειτα, βοήθησα ως Υπεύθυνη εκδηλώσεων και αργότερα στις επόμενες εκλογές ως Πρόεδρος με μια ομάδα που μοιραζόμαστε τον ίδιο σκοπό και όραμα. Έτσι η μετάδοση της γνώσης μου και της Ελληνικής κουλτούρας είναι πάντα ο κύριος στόχος μου σε κάθε μου σκέψη ως Πρόεδρος.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο σκεφτόμαστε όλοι μαζί και θέτουμε κοινούς στόχους που προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε στον χρόνο που περισσεύει ανάμεσα σε προσωπική ζωή και υποχρεώσεις. Αυτά είναι, η αύξηση του αριθμού των μελών όλων των ηλικιών, βελτίωση των εγκαταστάσεων, δημιουργία πολιτιστικών ενεργειών που έχουν ως στόχο την μετάδοση της Ελληνικής κουλτούρας και γλώσσας και την ορθόδοξη πίστη για όποιον την ασπάζεται.

Από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αμερικής στην Ουρουγουάη το 2022.

Από την πλευρά του Ελληνικού Κράτους ποιες ακόμη ενέργειες θα μπορούσαν να γίνουν ώστε η σύνδεση με τη μητέρα πατρίδα να γίνει ακόμη πιο στενή;

Όλα τα μέλη της κοινότητας ζουν με τη γλυκιά ανάμνηση και ελπίδα όλου αυτού που χωράει μέσα στη λέξη “Ελλάδα”, αλλά και το καμάρι ότι είναι Έλληνες. Θα ήταν πολύ ωραία να υπήρχαν διάφορα προγράμματα μικρής και μεγάλης διάρκειας ανταλλαγής νέων ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ανάμεσα σε κοινότητες που θα έδινε την ευκαιρία στους Έλληνες της διασποράς να επισκεφθούν την Ελλάδα και να αποκτήσουν πλούσια γνώση και εμπειρίες.

Αλλά και από την άλλη πλευρά, παιδιά από την Ελλάδα να αποκτήσουν μια μοναδική ευκαιρία όπου θα γνωρίσουν μια άλλη χώρα, θα ανοίξουν τους ορίζοντες, θα γνωρίσουν έναν άλλο τρόπο ζωής και θα δουν παραδείγματα Ελλήνων της διασποράς και πως έχουν επηρεάσει την τοπική κοινωνία με τις ενέργειες τους.

Επίσης οι κοινότητες είναι ένας από τους συνδετικούς κρίκους του κόσμου με την Ελλάδα. Έτσι, θα μπορούσε το Ελληνικό Κράτος να δημιουργεί ευκαιρίες όπου οι αντιπρόσωποι των κοινοτήτων να μπορούν να συναντιόνται τακτικά στην Ελλάδα με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών που θα τους βοηθούσε στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κάθε κοινότητας ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε ένα πλούσιο υλικό γνώσης και διασυνδέσεων για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ