Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας έπαψαν να μένουν αμέτοχοι στην πολιτική αντιπαράθεση μετά την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ – Μόνο ο Ζούκερμπεργκ μένει προς το παρόν εκτός από τις διαμάχες
Ο κόσμος της Σίλικον Βάλεϊ, οι δισεκατομμυριούχοι που «τρέχουν» μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, ως σήμερα γενικά απέφευγαν την εμπλοκή τους με την πολιτική. Οι επαφές τους περιορίζονταν στο κοινωνικό επίπεδο -γάμοι, επισκέψεις, φιλικά τραπέζια- και οι διαμάχες ήταν σκληρές αλλά μόνο πίσω από κλειστές πόρτες.
Αυτά πλέον μοιάζουν να ανήκουν στο παρελθόν και καταλύτης για να ξεσπάσει ένας διαδικτυακός πόλεμος μεταξύ των επιχειρηματιών ήταν η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ πριν από δύο εβδομάδες.
Λίγα λεπτά μετά το αιματηρό περιστατικό στην Πενσυλβάνια, αναφέρουν οι New York Times, o Ντέιβιντ Σακς, επικεφαλής επενδυτικού κεφαλαίου, ξεσπάθωσε κατά του Ρέιντ Χόφμαν, με τον οποίο ήταν συνεργάτες.
«Αυτό το πράγμα το κανονικοποίησε η Αριστερά», έγραψε στο X και παρέθεσε μια ανάρτηση του Χόφμαν, ο οποίος είχε ενισχύσει οικονομικά τη μήνυση κατά του Τραμπ για βιασμό και δυσφήμιση και δωρίσει 10 εκατ. δολάρια την καμπάνια του Τζο Μπάιντεν.
Αυτό που υπονοούσε ο Σακς, που είχε οργανώσει εκδήλωση για τη χρηματοδότηση του Τραμπ, ήταν σαφές: ο Χόφμαν είχε -υποτίθεται- «βοηθήσει» στην απόπειρα δολοφονίας.
Στη διαμάχη παρενέβη ο Έλον Μασκ, που από τότε που αγόρασε το Twitter, δεν χάνει την ευκαιρία να εμπλακεί σε πολιτικές διαμάχες. Ο Μασκ, που είχε στο παρελθόν συνεργαστεί και με τον Σακς και τον Χόφμαν, πήρε το μέρος του Σακς. Έγραψε ότι ο Χόφμαν και οι άνθρωποι σαν αυτόν λίγο ακόμη και θα έβλεπαν την πιο κρυφή ευχή τους να γίνεται πραγματικότητα – ενοούσε τον θάνατο του Τραμπ.
Από εκεί και πέρα, ο πόλεμος στη Σίλικον Βάλει ήταν πλέον ανοιχτός. Φιλοδημοκρατικοί κατά φιλορεπουμπλικανών δισεκατομμυριούχων ανταλλάσσουν πυρά από κάθε μέσο με φόντο την πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των εκλογών.
Μεγάλες είναι οι μάχες μεταξύ των μελών της «μαφίας του PayPal», τεσσάρων επιχειρηματιών, του Σακς, του Χόφμαν, του Μασκ και του Πίτερ Τίελ, που έστησαν την εταιρεία πληρωμών, αλλά πλέον ο καθένας ακολουθεί τον δικό του επιχειρηματικό δρόμο.
Μετά την απόπειρα δολοφονίας, ο Σακς και ο Μασκ επιτέθηκαν στον Χόφμαν που και αυτός με τη σειρά του υπενθύμισε ότι ο Σακς είχε αποκηρύξει τον Τραμπ μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο. Άλλο ένα θύμα των επιθέσεων του Σακς, ο Ριντ Χέιστιγκς, ιδρυτής του Netflix και μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών. Τον αποκάλεσε «χρήσιμο ηλίθιο» για το ότι στηρίζει τους Δημοκρατικούς.
Είναι σπάνια αυτή η διαμάχη που βλέπουμε να εξελίσσεται στον κόσμο της τεχνολογίας και ασυνήθιστο να βλέπουμε βιτριολικές διαμάχες. Ως τώρα οι επικρίσεις ήταν ιδιωτικές γιατί -που ξέρει κανένας;- μια μέρα στο μέλλον οι επιχειρηματίες μπορεί να συνεργάζονταν.
Η ομερτά που κρατούσε τις διαμάχες πίσω από κλειστές πόρτες έσπασε, παραδέχεται στους New York Times ο Ρότζερ ΜακΝάμι, επικεφαλής επενδυτικού κεφαλαίου. Και αυτός είχε ρίξει τα πυρά του κατά του Μαρκ Αντρέσεν και του Μπεν Χόροβιτς που στηρίζουν τον Τραμπ.
Η απάντηση του Χόροβιτς, με τον οποίο ο ΜακΝάμι συνεργάζεται 25 χρόνια ήλθε μέσω του X: «Αλήθεια, Ρότζερ; Διαφωνήσαμε και το πρώτο που σκέφτηκες ήταν να μου επιτεθείς με ένα tweet;».
Διχασμένη η Σίλικον Βάλεϊ
Αυτό που μας δείχνει η ανοιχτή διαμάχη μεταξύ των δισεκατομμυριούχων είναι ότι η εικόνα της Σίλικον Βάλεϊ ως φιλελεύθερου «κάστρου» έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.
Κάποιοι από αυτούς που στρέφονται υπέρ του Τραμπ, μεταξύ τους και ο Έλον Μασκ, αισθάνονται απογοητευμένοι από τις πολιτικές του Μπάιντεν που ζητά περισσότερους κανόνες για τη δραστηριότητας των εταιρειών τεχνολογίας. Ο Τραμπ είναι (ή πάντως αυτό υπόσχεται) υπέρ των χαμηλότερων φόρων και των κρυπτονομισμάτων, στα οποία επενδύουν οι δισεκατομμυριούχοι.
Είναι και μια «απάντηση» στην ακύρωση που επιχειρούσε σε βάρος τους η Αριστερά, λένε άλλοι για να επισημάνουν ότι «τώρα ακούς δυνατές φωνές και από τη Δεξιά».
Οι φιλοδημοκρατικοί απαντούν ότι ο Τραμπ δεν είναι και τόσο φιλικός με την τεχνολογία και ότι οι πολιτικές του, για παράδειγμα στο μεταναστευτικό, θα ζημιώσουν τις εταιρείες τεχνολογίας.
Αν υπάρχει ένα όνομα που για την ώρα μένει έξω από τη διαμάχη είναι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook που έχει να μιλήσει για πολιτική από το 2016 όταν έμμεσα είχε αναφερθεί στην εκλογική νίκη του Τραμπ. «Η πρόοδος δεν κινείται σε ευθεία γραμμή», είχε γράψει.
Αλλά και αυτός έσπασε τον κανόνα σιωπής, σχολιάζοντας θετικά την υψωμένη γροθιά του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας. Οι σχέσεις του με την Ουάσινγκτον δεν είναι οι καλύτερες, αλλά η διακριτική στάση του μπορεί να τις βελτιώσει. Εκτός και αν μπει και αυτός στην αρένα της διαμάχης.