Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

0
87

Γράφει ο
Μανώλης Κασσώτης

Κάθε χρόνο που πλησιάζει η 7η Μαρτίου για τους απανταχού της Γης Δωδεκανησίους το ρολόι της ιστορίας σταματά και πηγαίνει στην αρχαιότητα από τότε που τα Δωδεκάνησα αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος του Ελληνισμού.

Η Ελλάδα ανοίγει την αγκαλιά της για να δεχθεί τα Δωδεκάνησα
Η Ελλάδα ανοίγει την αγκαλιά της για να δεχθεί τα Δωδεκάνησα

Οι Δωδεκανήσιοι συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο και στην Κλασική εποχή, έχουν να επιδείξουν τον Κλεόβουλο τον Ρόδιο, ένα από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, και τον Ιπποκράτη τον Κώο, πατέρα της Ιατρικής. Στην Ελληνιστική εποχή βρίσκουμε στη Ρόδο τον Κολοσσό, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, και στη Βυζαντινή εποχή το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Άγιο Δημήτριο στην Αστόρια
Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Άγιο Δημήτριο στην Αστόρια

Στους επόμενους έξι αιώνες σκλαβιάς (Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία και Ιταλοκρατία), τα Δωδεκάνησα διατηρούν ανόθευτη την Ελληνικότητά τους και συμμετέχουν στην επανάσταση του 1821 με αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα της Κάσου. Ανθίστανται στην προσπάθεια αφελληνισμού της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς και συμμετέχουν στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο με τον Αλέξανδρο Διάκο, τον πρώτο Έλληνα αξιωματικό που έχασε τη ζωή του στο Αλβανικό μέτωπο, και με το Σύνταγμα των Δωδεκανησίων Εθελοντών. Ο αγώνας συνεχίζεται και με τη συμμετοχή των αποδήμων Δωδεκανησίων, μέχρι να ξημερώσει «Η Μεγάλη Μέρα», η 7η Μαρτίου 1948.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι ιερείς Γεδεών και Ανδρέας
Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι ιερείς Γεδεών και Ανδρέας

Στην Αμερική
Συγχρόνως με την ίδρυση της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, το 1950, καθιερώθηκε στην Αμερική ο ετήσιος εορτασμός της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Την πρώτη χρονιά, η Θεία λειτουργία και δοξολογία έγιναν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Νέα Υόρκη, χοροστατώντας του τότε Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Μιχαήλ. Παρευρέθηκαν Αμερικανοί πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, Έλληνες διπλωμάτες, οι Κασιώτες εφοπλιστές με τον Μανώλη Κουλουκουντή, πολλοί Δωδεκανήσιοι και άλλοι ομογενείς. Ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση στην κοινοτική αίθουσα με ομιλίες για την ιστορική επέτειο. Με τον ίδιο εθνικό ενθουσιασμό συνεχίστηκε ο εορτασμός της ιστορικής επετείου, ακόμα ζούσαν οι πρωτεργάτες του Δωδεκανησιακού αγώνα που διεξήγαγαν στην Αμερική.

Από αριστερά Ελένη Κόκκινου-Τηλιακού, Καλλιόπη Κόκκινου-Τσόπελα, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Πάτερ Ανδρέας, Πάτερ Γεδεών, Μαρία Μαραγκού, Ειρήνη Γράψια
Από αριστερά Ελένη Κόκκινου-Τηλιακού, Καλλιόπη Κόκκινου-Τσόπελα, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Πάτερ Ανδρέας, Πάτερ Γεδεών, Μαρία Μαραγκού, Ειρήνη Γράψια

Από το 1970 οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη μεταφέρθηκαν από το Manhattan στην Αστόρια όπου μεταφέρθηκε το κέντρο του Ελληνισμού της Αμερικής. Στα 76 χρόνια που πέρασαν, οι πρωτεργάτες του αγώνα πέρασαν στην αιωνιότητα, ακόμα και τα παιδιά που γεννήθηκαν σκλάβοι και πρόφτασαν να δουν τη μέρα της λευτεριάς λιγόστεψαν, και όσοι έμειναν απολαμβάνουν τα χειμωνιάτικα ηλιοβασιλέματα της ζωής τους ζώντας με τις αναμνήσεις τους. Έχουν όμως προστεθεί δυο καινούργιες γενεές, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Κάθε χρόνο που έρχεται η επέτειος της Ενσωμάτωσης οι απανταχού Δωδεκανήσιοι, με τον ίδιο πατριωτικό ενθουσιασμό γιορτάζουν τη «Μεγάλη Μέρα», ο πιο ισχυρός κρίκος που τους συνδέει.

Η πρόεδρος Μαρία Μαραγκού με τον αντιπρόεδρο Νίκο Καρτάλη
Η πρόεδρος Μαρία Μαραγκού με τον αντιπρόεδρο Νίκο Καρτάλη

Οι εφετινές εορταστικές εκδηλώσεις
Εφέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή 3 Μαρτίου στο Connecticut από τον Παρροδιακό Σύλλογο «Απόλλων», στη Βαλτιμόρη από τους Δωδεκανησίους στη Maryland, στη Μελβούρνη από τους Δωδεκανησίους της Αυστραλίας και σε άλλες Δωδεκανησιακές παροικίες σε όλο τον κόσμο. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στις 10 Μαρτίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης και σε άλλες Δωδεκανησιακές παροικίες.

Η κύρια ομιλήτρια Ειρήνη Γράψια
Η κύρια ομιλήτρια Ειρήνη Γράψια

Στην Αστόρια
Όπως έχει καθιερωθεί από το 1970 η εορτή άρχισε με Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, από τους πατέρες Γεδεών Βαρύτιμο και Ανδρέα Βυθούλκα, ακολούθησε αρτοκλασία για τους επιζώντας Δωδεκανησίους και ψάλει επιμνημόσυνος δέηση για τους γνωστούς και αγνώστους ήρωες της Δωδεκανησιακής Ελευθερίας.

Ο τιμηθείς Δημοσθένης Τριανταφύλλου
Ο τιμηθείς Δημοσθένης Τριανταφύλλου

Ο εορτασμός συνεχίστηκε με δεξίωση και πολιτιστικό πρόγραμμα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πατρίδη» της Κοινότητας που ήταν γεμάτη από Δωδεκανησίους και άλλους ομογενείς, με εισηγητή τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Νίκο Καρτάλη. Η εκδήλωση άρχισε με προσευχή από τους πατέρες Γεδεών και Ανδρέα και με την απαγγελία των Εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αμερικής από τη Ζωή Βασιλογιώργη και Γιάννη Παυλάκη.

Αναστάσης Σιφονιός (βιολί) και Θανάσης Καβουνίδης (λαούτο)
Αναστάσης Σιφονιός (βιολί) και Θανάσης Καβουνίδης (λαούτο)

Ακολούθως η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού αναφέρθηκε στο νόημα της γιορτής και απένειμε τιμητικά διπλώματα στους Τιμολέων Κόκκινο, Μανώλη Κασσώτη και Δημοσθένη Τριανταφύλλου για την προσφορά τους στη Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία και στην Ομογένεια της Αμερικής. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Δρ. εκπαιδευτικός Ειρήνη Γράψια με αναφορά στην Ελληνικότητα της Δωδεκανήσου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και τους αγώνες των Δωδεκανησίων για την απόκτηση της ελευθερίας τους μετά από έξι αιώνες σκλαβιάς, και τόνισε ότι και μέχρι σήμερα αγωνίζονται για την πρόοδο και το μέλλον του απανταχού Ελληνισμού.

Το χορευτικό της Δωδεκανησιακής Νεολαίας
Το χορευτικό της Δωδεκανησιακής Νεολαίας

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την απαγγελία «Στη Γαλάζια Θάλασσά μας» από τον Μάρκο Παυλάκη και την Ειρήνη Περσελή, και ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά της Κάσου, Καλύμνου, Νισύρου, Σύμης και της Δωδεκανησιακής Νεολαίας. Στην παραδοσιακή ορχήστρα συμμετείχαν, από τη Δωδεκανησιακή Νεολαία οι Αναστάσης Σιφονιός (βιολί) και Θανάσης Καβουνίδης (λαούτο). Τελειώνοντας, ο Νίκος Καρτάλης ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της γιορτής και αυτούς που την τίμησαν με την παρουσία τους.

Το χορευτικό της Νισύρου
Το χορευτικό της Νισύρου

Το χορευτικό της Σύμης
Το χορευτικό της Σύμης

Το χορευτικό της Καλύμνου είναι έτοιμο για να αρχίσει ο χορός του «Μηχανικού»
Το χορευτικό της Καλύμνου είναι έτοιμο για να αρχίσει ο χορός του «Μηχανικού», από μικρά στο χορό.

Από μικρά μπαίνουν στον χορό

πηγή: rodiaki.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ