Ροδίτης Επίσκοπος εξελέγη Μητροπολίτης της Νέας Ιερσέης

0
119

Του
Θεοδώρου Καλμούκου
στον Εθνικό Κήρυκα

 

Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά την έκτακτη εξ αποστάσεως συνεδρίασή της την Τετάρτη 5 Ιουλίου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου προέταξε ομόφωνα κατά την κατάρτιση του τριπροσώπου για την πλήρωση της χηρεύουσας Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης τον Επίσκοπο Μηδείας Απόστολο, μέχρι τώρα Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο της Μητρόπολης.

Ο Επίσκοπος Απόστολος έλαβε 8 ψήφους, ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βρέιμ, διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου της Θεολογικής Σχολής, 5 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Νίκας, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα 4 ψήφους.

Η συνεδρίαση διήρκεσε μόλις 20 λεπτά της ώρας και ασχολήθηκε μόνο με την κατάρτιση του τριπροσώπου, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν προκαθορισμένο εκ των προτέρων, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 30 Ιουνίου 2023 στο άρθρο του με τίτλο: «Ο Πατριάρχης και η Σύνοδος ανέτρεψαν τα σχέδια του Ελπιδοφόρου – Δεν καταργείται η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης».

Συγκεκριμένα είχαμε γράψει τα εξής: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Σύνοδος του Φαναρίου ανέτρεψαν τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου, την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, καθότι τον συνέλαβαν να επιδίδεται σε λεξιλαγνείες και παραπληροφορήσεις.

Αποκαλύπτουμε ότι δε θα καταργηθεί η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και δε θα προσαρτιστεί στην Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια όπως σχεδίαζε ο Ελπιδοφόρος, αλλά στην επόμενη Σύνοδο του Φαναρίου στο τέλος Ιουλίου θα εκλεγεί Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το υπάρχον Καταστατικό ισχύει στην ολότητά του, παρά τις προσπάθειες του Ελπιδοφόρου να το καταστρατηγήσει και να το αλλάξει καταργώντας τις Μητροπόλεις και υποβαθμίζοντας τους Μητροπολίτες.

Ηδη την Τετάρτη 5 Ιουλίου θα συνεδριάσει εκτάκτως η Επαρχιακή Σύνοδος για να καταρτίσει το τριπρόσωπο το οποίο θα υποβάλλει στο Πατριαρχείο όπως προβλέπεται από το Καταστατικό».

Υπογραμμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου έχει οριστεί να γίνει 24 και 25 Ιουλίου, τη φορά αυτή στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, οπότε και θα εκλεγεί και τυπικά ο Απόστολος ως Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, σε διαδοχή του εκθρονισθέντα Μητροπολίτη Ευαγγέλου τον Οκτώβριο του 2020 από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Σύνοδο του, χωρίς απολογία ή έστω ενημέρωση. Στην ίδια Σύνοδο κατάργησαν και το Καταστατικό, το οποίο επανέφεραν ξανά.

Όλα αυτά έγιναν με λεξιλαγνείες και παραπληροφορήσεις του Ελπιδοφόρου με τις οποίες έπεισε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος όπως αναγράφεται στην απόρρητη έκθεση που αποκαλύπτει αυτές τις ημέρες ο «Εθνικός Κήρυκας και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 3 – 4 Ιουλίου 2023 (και θα συνεχίσει), αναγκάσθηκε να ζητήσει συγνώμη.

Ιδού το συγκεκριμένο σημείο της εκθέσεως: «Ακολούθως, υπεγράμμισεν (ο Πατριάρχης) ότι το Σύνταγμα είναι επί μέρους μόνον ζήτημα των μεταξύ της Μητρός Εκκλησίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής σχέσεων, αι οποίαι εδοκιμάσθησαν κατά το Παρελθόν και εξ’ υπαιτιότητος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γεγονός διά το οποίον η Υπετέρα Παναγιότης, εις μία κίνησιν υψηλού συμβολισμού και βαθυτάτης ουσίας, εζήτησε συγγνώμην».

Όταν ρωτήθηκε ο Βαρθολομαίος από τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, γιατί τα έκανε όλα αυτά, απάντησε ότι «τούτο συνέβη κατόπιν παρακλήσεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, η οποία εγένετο αποδεκτή υπό την Αγίας και Ιεράς Συνόδου, παρεδέχθη όμως, ότι η απόφασις αύτη ελήφθη άνευ προειδοποιήσεως και δίχως να ακολουθηθή η προβλεπομένη εις το άρθρον 25 του Συντάγματος διαδικασία αναθεωρήσεως».

Για την κατάρτιση του τριπροσώπου η Επαρχιακή Σύνοδος εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:
«Ανακοινωθέν
Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος προήδρευσε σήμερα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως είχε ανακοινώσει στην πρόσφατη συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της οποίας την περίοδο αυτή αποτελεί μέλος, ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε την πλήρωση της Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιερσέης. Η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος έκανε ομοφώνως δεκτή την εισήγηση αυτή και εν συνεχεία προχώρησε στην κατάρτιση του προβλεπομένου τριπροσώπου.

Η μυστική ψηφοφορία έγινε με βάση τον προσφάτως (15 Ιουνίου 2023) εγκριθέντα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κατάλογο των Εκλογίμων Κληρικών που πληρούν τους όρους του άρθρου 14 του ισχύοντος Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής.

Το τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιερσέης διαμορφώθηκε ως εξής:
Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος με οκτώ ψήφους.

Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αντώνιος Vrame με πέντε ψήφους.

Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γεώργιος Νίκας με τέσσερεις ψήφους.

Το τριπρόσωπο θα υποβληθεί σήμερα δια σχετικού γράμματος του Αρχιεπισκόπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο, προκειμένου όπως βάσει αυτού γίνει η κανονική εκλογή του νέου Μητροπολίτου Νέας Ιερσέης.

Εκ της Αρχιγραμματείας».

Περί Αποστόλου
Ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος κατά κόσμο Ευάγγελος Κουφαλάκης γεννήθηκε στη Ρόδο το 1969.

Το 1993 εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Παραμυθίας Ρόδου. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1993 και Πρεσβύτερος το 1996 από τον Μητροπολίτη Ρόδου Απόστολο.

Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 2000.

Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη κατά τη διάρκεια των οποίων υπηρέτησε ως Εφημέριος στις Ενορίες Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μπρόκτον, Αγίου Γεωργίου Σάουθμπριτζ και Αγίων Αναργύρων Μάλμπορο.

Το 2004 μετά το πέρας των μεταπτυχιακών του σπουδών διορίστηκε Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας Νέας Υόρκης. Το 2011 τοποθετήθηκε Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2014 χειροτονήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης τιτουλάριος Επίσκοπος Μηδείας, Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου με καθήκοντα Πρωτοσυγκέλου.

Το 2018 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ κατά την τελευταία διετία ήταν Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ