Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, καθ. Γιάννη Χρυσουλάκη, στην Ινδία

0
1780

Οι μακροχρόνιοι και άρρηκτοι δεσμοί φιλίας, συνεργασίας και πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας υπήρξαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, καθ. Γιάννη Χρυσουλάκη, στο Νέο Δελχί από τις 11 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο Ελλάδας και Ινδίας

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ινδική πρωτεύουσα, ο κ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο “The Greek World and India: History, Culture and Trade from the Hellenistic Period to Modern Times” που διοργανώθηκε στο πανεπιστήμιο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού (JNU) στο Νέο Δελχί  από την έδρα ελληνικών σπουδών του πανεπιστήμιου JNU και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από την Ελλάδα, Ινδία και τρίτες χώρες.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ως κεντρικός ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο , ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην διαχρονικότητα των σχέσεων, πολιτιστικών και εμπορικών, μεταξύ Ινδών και Ελλήνων, εστιάζοντας στις επαφές και την όσμωση του Ελληνικού Κόσμου με την Ινδία από την Αρχαιότητα μέχρι τους νεωτερικούς χρόνους. Όπως ανέφερε, ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε μέχρι την Ινδία και οι απόγονοι του ίδρυσαν πόλεις και βασίλεια εκεί, μέσω των οποίων διαδόθηκε η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στην κεντρική και νότια Ασία. Η Ινδία υπήρξε επίσης προορισμός και τόπος εμπορίου κατά τους ελληνιστικούς και βυζαντινούς χρόνους. Η επιρροή από την ελληνική παρουσία στην Ινδία είναι ιστορικά εμφανής στην αρχιτεκτονική, την πολεοδομία, την κοπή νομισμάτων, την αστρονομία, στην ιατρική και άλλους τομείς.». Εξάλλου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέστη κοινά  αποδεκτός σε Ανατολή και Δύση γιατί ο κόσμος που δημιούργησε κατέστη η μεγαλύτερη διεθνή κοινότητα που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης.» (Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ).

Το Συνέδριο χαιρέτησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο υπουργός εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, ενώ παρέστη και χαιρέτισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία, κ. Δημήτριος Ιωάννου. Από Ινδικής πλευράς επίσημους χαιρετισμούς απηύθυναν η υφυπουργός πολιτισμού και εξωτερικών κα. Meenakshi Lekhi και η πρύτανης του JNU κα. Santishree Dhulipudi Pandit.

Εγκαίνια έκθεσης βυζαντινού χειρογράφου για τον Μέγα Αλέξανδρο

Με την ολοκλήρωση του εναρκτήριων ομιλιών του Συνεδρίου, ο κ. Χρυσουλάκης εγκαινίασε μαζί με την υφυπουργό κα Meenakshi Lekhi την φωτογραφική και ψηφιακή έκθεση του διάσημου εικονογραφημένου βυζαντινού μυθιστορήματος για τον Μέγα Αλέξανδρο, του “Κώδικα 5”. Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ινδία κ. Δημήτριος Ιωάννου, ο ύπατος αρμοστής της Κύπρου στην Ινδία κ.  Άγης Λοΐζου καθώς και πλήθος προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού και πολιτιστικού κόσμου από την Ελλάδα και την Ινδία.

Η ψηφιακή έκθεση διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, και φιλοξενήθηκε στους χώρους του JNU καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου όπου είχαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας διασώζει πλήθος κειμηλίων, εικόνες και χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων -ίσως το σημαντικότερο- είναι ο «Kώδικας 5». Πρόκειται για το μοναδικό μεσαιωνικό χειρόγραφο που έχει σωθεί σε όλο τον κόσμο με εκτενή εικονογράφηση της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τον θάνατό του (συμπεριλαμβανομένων σκηνών από το πέρασμά του από την Ινδία). .

Συμφωνία για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων

Ο κ. Χρυσουλάκης είχε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνομιλία με την υφυπουργό κα Lekhi, όπου αφού αναγνώρισαν ότι οι ιστορικές σχέσεις των δυο λαών εκφράζονται σήμερα μέσα από την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των διμερών σχέσεων, με προμετωπίδα την παιδεία και τον πολιτισμό, συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:

  • Nα επισκεφθεί η κα. Lekhi την Ελλάδα στις αρχές του 2023
  • Nα διοργανωθούν κοινές ελληνο-ινδικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα
  • Να πραγματοποιηθεί μία ελληνο-ινδική μουσική παραγωγή
  • Να συνεργαστεί η Εθνική Δραματική Σχολή της Ινδίας με το Εθνικό Θέατρο και να γίνει συνεργασία και ανταλλαγή φοιτητών
  • Να γίνουν αποδεκτοί Ινδοί φοιτητές στο πλαίσιο των αγγλόφωνων προγραμμάτων “Study in Greece” που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.
  • Να ξεκινήσει συνεργασία στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών εργατικού δυναμικού από την Ινδία στον αγροτικό και τουριστικό τομέα.

Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Jharkhand Rai, Ranchi

Σε ειδική τελετή που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Jharkhand Rai στις 13 Δεκεμβρίου 2022, ο Καθ. Χρυσουλάκης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας Honouraris Causa από την πρύτανη Δρ. Harbeen Arora Rai, και την αντιπρύτανη του ινδικού πανεπιστημίου Δρ. Savita Sengar.

Ο κ. Χρυσουλάκης αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την τιμητική διάκριση που του απένειμε ως αναγνώριση για την επί σειρά δεκαετιών, προσφορά του στη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την έρευνα και την επιστήμη, μέσα από σημαντικές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είπε: «Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση έλαβα αυτήν την υψηλή διάκριση από το Πανεπιστήμιο μίας χώρας με την οποία μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί φιλίας, συνεργασίας και πολιτισμού, δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά την αρχαιότητα, και του Μαχάτμα Γκάντι κατά την σύγχρονη εποχή. Η όποια διάκριση φέρει και ευθύνη και σκοπεύω να την τιμήσω με επίγνωση αυτής της ευθύνης.»

Επίσκεψη στο Γκάντι Σμρίτι

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθ. Ιωάννης Χρυσουλάκης μαζί με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ινδία κ. Δημήτριο Ιωάννου επισκέφτηκαν τον ιστορικό τόπο του Ντάρσαν Σαμίτι, όπου ο Μαχάτμα Γκάντι πέρασε τις τελευταίες 144 ημέρες της ζωής του και δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1948, όπου και προσέφεραν λουλούδια στη στήλη του Μάρτυρα. Επισκέφτηκαν επίσης το Μουσείο Gandhi Smriti και υπέγραψαν το Βιβλίο Επισκεπτών. Τους υποδέχτηκε θερμά ο αντιπρόεδρος του Gandhi Smriti, Shri Vijay Goel, τον οποίο και ευχαρίστησαν για τη θερμή φιλοξενία και ξενάγηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ