Παγκωακή Αδελφότητα Ρόδου Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»: Εκδήλωση για τα «ΒΑΡΒΑΡΑ» προς τιμήν της Αγ. Βαρβάρας

0
2458

Η Παγκωακή Αδελφότητα Ρόδου «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», στα πλαίσια των προσπαθειών σύσφιξης των σχέσεων των μελών της στην μετά – covid εποχή,  διοργανώνει εκδήλωση για τα «ΒΑΡΒΑΡΑ» προς τιμήν της Αγ. Βαρβάρας, την Κυριακή 4  Δεκεμβρίου 2022, στις 18:00 στο Ξενοδοχείο «MANOUSOS», Γ. Λέοντος 25, στο Νεοχώρι. Η Εκδήλωση ανήκει στην κατηγορία των πάγιων εκδηλώσεων της Αδελφότητας και διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002, με εξαίρεση την περίοδο του Lock – down.

 

 

Θα προσφερθούν τα παραδοσιακά «Βάρβαρα», ένα παραδοσιακό έδεσμα, φτιαγμένο από τις νοικοκυρές της Κω που αποτελείται από βρασμένο σιτάρι, διάφορα όσπρια, σησάμι, ζάχαρη ή μέλι  ρόδια, αμύγδαλα ή καρύδια, λουκουμάδες, καφές – τσάι και αναψυκτικά.

 

Από το Βιβλίο της Περσεφόνης Κουτσουράδη «ΚΩΣ, Λαογραφικές Σελίδες», Αθήνα 1993, αντιγράφουμε από τη σελ.: 189.

«11. Δεκέμβριος και η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας
Η παράδοση λέει πως η Αγία Βαρβάρα ήταν μια κοπέλα πολύ όμορφη και επειδή δεν ήθελε να την κοιτάζουν, παρακάλεσε τον θεό να της δώσει μια αρρώστια να της παραμορφώσει το πρόσωπο.
Ο θεός άκουσε την παράκληση της και την παραμόρφωσε, πιθανόν με τα στίγματα της ευλογιάς. Έτσι, η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα των παιδιών από την ευλογιά. Και για το λόγο αυτό φτιάχνουν στη γιορτή της άλλοι μελόπιτα άλλοι κόλλυβα με σιρόπι, τα λεγόμενα «Βάρβαρα» που το όνομα τους το πήραν από το όνομα της Αγίας. ……….


…….. Το πρωί η νοικοκυρά και ιδίως η μητέρα που έχει μικρά παιδιά, μοιράζει σε τρεις γνωστές βάρβαρα για εισπράξει την ευχή «τρεις στον κώλο». Δηλαδή αν αρρωστήσουν τα παιδιά τους με ευλογιά να βγάλουν μόνο τρία εξανθήματα και αυτά στους γλουτούς. ……»

 

Παρόμοια έθιμα συναντούμε και σε άλλα μέρη της χώρας μας, ιδίως όπου υπερτερεί ο προσφυγικός πληθυσμός, στη Θράκη, την Μακεδονία και αλλού.

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι παρόμοιο έθιμο έχουν και οι Μουσουλμανικοί πληθυσμοί της χώρας μας.

Αντιγράφoυμε από άρθρο που δημοσιεύτηκε την ηλεκτρονική εφημερίδα “KosVoice”:


Ασουρές από τον πολιτιστικό μορφωτικό Σύλλογο Μουσουλμάνων «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ».

Η λέξη aşure (ασουρέ) έχει αραβική προέλευση (από τη λέξη Āshūrā που σημαίνει δέκα/δέκατη).

Κι αυτό γιατί γιορτάζεται τη δέκατη μέρα του πρώτου μήνα του έτους, του μήνα μουχαρέμ (όχι βάσει του ημερολογιακού έτους, αλλά του φεγγαριού-όπως συμβαίνει και με την αρχή της ινδίκτου), και είναι κινητή εορτή. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρευρέθηκα στην εκδήλωση για τον «ασουρέ» που διοργανώνει με επιτυχία εδώ και έξι χρόνια ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κώων Μουσουλμάνων «Η Αδελφότης» στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στο Πλατάνι. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου και φίλη μου Αϊτούλ Χαϊδαράκη μου εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές ως προς την έναρξη αυτού του εθίμου, με επικρατέστερη αυτή της δημιουργίας του από το Νώε, γι’ αυτό και σε συνταγές από την Πόλη θα το βρείτε και ως Πουτίγκα του Νώε. Υποστηρίζεται ότι αυτό είναι το πρώτο γλύκισμα του Κόσμου. Ο Μύθος γύρω από αυτό το όνομα λέει ότι ο Νώε έφτιαξε αυτό το «συνονθύλευμα» υλικών με ό,τι είχε περισσέψει στην Κιβωτό για να γιορτάσουν οι επιζήσαντες της Κιβωτού την προσάραξη στο Αραράτ.

Ο ασουρές πήρε, λοιπόν, την ονομασία του και επειδή γιορτάζεται τη δέκατη μέρα (του μουχαρέμ) και επειδή φτιάχνεται με δέκα υλικά: η βάση είναι, φυσικά, το σιτάρι και τα υπόλοιπα είναι επιλογές από προϊόντα της γης, όπως για παράδειγμα, όσπρια (φασόλια, ρεβίθια κ.ά), αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα κ.ά), ξηροί καρποί και σπόροι, σουσάμι και απαραίτητα ρόδι για τη διακόσμηση.

Το Δ. Σ. της Αδελφότητας διοργανώνει Bazaar με γιορτινά εδέσματα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την οικονομική ενίσχυση της.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το συγκρότημα «Μενεξέδες» του κ. Στρ. Μανούσου.

 

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό της Ρόδου.

Γενική είσοδος: 10.00 €.

Για την Παγκωακή Αδελφότητα Ρόδου «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

Ο Πρόεδρος

 

Μιλτιάδης Κώτσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ