Νίκος και Ξανθίππη-Σοφία Αλαχιώτη: Δύο αδέλφια από την Κω που μας κάνουν περήφανους στην Ολλανδία και την Ελβετία

11
47993

Δύο παιδιά από την Κω, δύο δικά μας παιδιά, δύο αδέρφια, η Ξανθίππη Σοφία και ο Νίκος, έχουν ανοίξει τα φτερά τους και πετάνε μακριά, στην Ελβετία και την Ολλανδία αντίστοιχα, κάνοντας τους δικούς τους αλλά και όλους εμάς περήφανους.

Γονείς τους η Φωφώ και ο Χαράλαμπος Αλαχιώτης από τα «χέρια» των οποίων πέρασαν γενιές ολόκληρες μικρών παιδιών, καθώς η Φωφώ ήταν νηπιαγωγός και ο Χαράλαμπος δάσκαλος-Σχολικός Σύμβουλος.

Ήταν μάλλον επόμενο, τα δικά τους παιδιά, ο Νίκος και η Ξανθίππη- Σοφία, να αγαπήσουν το σχολείο και να διακριθούν από πολύ νωρίς για τις επιδόσεις τους και το ήθος τους.

Αποφοίτησαν αμφότεροι από το 1ο Γενικό Λύκειο Κω «Ιπποκράτειο», έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις και μετά ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα σε δύο αντίθετα άκρα της Ευρώπης. Εδώ είναι η ιστορία τους…

 

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΣΟΦΙΑ ΑΛΑΧΙΩΤΗ

Η Ξανθίππη-Σοφία ήταν ανέκαθεν ένα χαρισματικό πλάσμα. Μία καταπληκτική μαθήτρια με εξαιρετικές επιδόσεις σε ό,τι καταπιανόταν, στις στο σχολείο, στις γλώσσες, στον αθλητισμό. Το 2006, τελειώνοντας το 1ο ΓΕΛ Κω, περνάει στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Ολοκληρώνει την Οδοντιατρική (D.D.S. Doctor of Dental Surgery) πρώτη τη τάξει, διαβάζει τον Όρκο του Ιπποκράτη (φανταστείτε τη συγκίνηση ενός κοριτσιού από την Κω να διαβάζει τον όρκο του πατέρα της Ιατρικής)  και παράλληλα τιμάται με ένα χρηματικό βραβείο-υποτροφία στην μνήμη του καθ. Χ. Αζαριά.

Αρχίζει να μαθαίνει γερμανικά στο Ινστιτούτο Γκαίτε ενώ παράλληλα δουλεύει σε οδοντιατρείο στη Θεσσαλονίκη. Κάπου εδώ αποφασίζει να αναζητήσει θέσεις εργασίας σε γερμανόφωνη χώρα και συνεχίζει τη γλώσσα στη Γερμανία στο Αννόβερο.

Η πρώτη επαγγελματική ευκαιρία έρχεται εν τέλει από την Ελβετια, στο καντόνι του Ζug (Τσουγκ), κοντά στη Ζυρίχη. Τα τελευταία εννέα χρόνια ζει στην Ελβετία και τον τελευταίο καιρό ζει σε μια πόλη στο νότιο άκρο της λίμνης της Ζυρίχης. Συνεργάζεται με δυο ιατρεία στην ευρύτερη περιοχή, συμμετέχει στην υπηρεσία επειγόντων για την περίθαλψη εκτάκτων οδοντιατρικών περιστατικών καντονιού καθώς και σε προγράμματα ελέγχου στοματικής υγιεινής της προσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά και εκπαιδεύει βοηθούς οδοντιατρείου (Dental assistants-Berufsbildner) μαζί με τακτική συμμετοχή σε επιστημονικά σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, ολοκληρώνει και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH Universität Zürich -Μ.Α.S. Master of Advanced Studies) στην «Περιοδοντολογία και Περιεμφυτευματικές Παθήσεις» Η Διατριβή της (Thesis) είχε θέμα την «Επιλογή του τύπου οστικών μοσχευμάτων στην Περιοδοντική Χειρουργική ανάλογα με το θρησκευτικό και διαιτητικό υπόβαθρο των ασθενών».

Συνεχίζει να αθλείται συστηματικά (παίζει τένις από παιδί) γιατί θεωρεί πως για το επάγγελμά της είναι εξίσου σημαντικό να είναι σε φόρμα και το σώμα, εκτός από το μυαλό.

Συμβουλεύει τα νέα παιδιά πως «ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο γιατί σου δίνει πολύ γερές βάσεις και ο δεύτερος να εξοπλίσεις τον εαυτό σου με ξένες γλώσσες για να έχεις επιλογές όταν έρθει η ώρα».

 

ΝΙΚΟΣ ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ

Ο Νίκος, είναι ο μεγαλύτερος αδερφός της Ξανθίππης-Σοφίας. Τελειώνει το 1ο ΓΕΛ Κω «Ιπποκράτειο» το 2003, και περνάει με Πανελλήνιες εξετάσεις  στην σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά), την οποία τελειώνει με άριστα. Για τα τελευταία δύο χρόνια των σπουδών του παίρνει υποτροφία και τελειώνει την σχολή του στους 4 πρώτους από 230 απόφοιτους.

Μετά την αποφοίτηση από το Πολυτεχνείο στα Χανιά το 2008, μετακομίζει στη Γερμανία, στο Μόναχο, για το διδακτορικό του που έχει θέμα «Αλγόριθμοι και Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών για εξελικτική Βιοπληροφορική».

Μετά το Μόναχο, πηγαίνει στη Χαϊδελβέργη, στο Ερευνητικό Κέντρο Heidelberg Institute for Theoretical Studies, όπου εκεί συνεχίζει την έρευνα για το διδακτορικό του.

Στη Γερμανία μένει συνολικά 4 χρόνια και το 2012 γυρίζει στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Έπειτα, μετακομίζει για δύο χρόνια στην Αμερική για το μεταδιδακτορικό του στην σχολή Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Pittsburgh, μία από τις 5 καλύτερες στον κόσμο.

Όταν ολοκληρώνει και το μεταδιδακτορικό, επιστρέφει από την Αμερική στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, στο Πολυτεχνείο στα Χανιά, στην σχολή που φοίτησε, διδάσκει ως μεταδιδάκτορας «Αρχιτεκτονική Υπολογιστών» και παράλληλα κάνει έρευνα για το ΙΤΕ Ηρακλείου (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) για 3 χρόνια.

Από το 2020 βρίσκεται στην Ολλανδία, στο Πανεπιστήμιο Twente (University of Twente), στην πόλη Enschede, όπου διδάσκει στην αγγλική γλώσσα, ως Επίκουρος Καθηγητής, «Αρχιτεκτονική Υπολογιστών»,«Ηλεκτρικά Κυκλώματα» και «Αρχιτεκτονικές για ενσωματωμένα συστήματα» και «Ενσωματωμένα Ευφυή Συστήματα».

– Έχει δώσει περίπου 30 ομιλίες σε διεθνή συνέδρια σε Αμερική, Ευρώπη, και Ασία.

– Έχουν δημοσιευθεί άρθρα για ερευνητικές του μελέτες σε μεγάλες ελληνικές εφημερίδες, όπως για παράδειγμα:

Στο ανθρώπινο σάλιο, το φάντασμα ενός χαμένου συγγενή
Οι γνωστοί και άγνωστοι πρόγονοι του κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε σημαντική μελέτη ερευνητών του ΙΤΕ για τον κορονοϊό

– Έχει δημοσιεύσει παραπάνω από 65 επιστημονικά άρθρα (ακολουθεί η συγκεντρωτική λίστα  https://scholar.google.com/citations?user=ikKpszgAAAAJ&hl=en

(Η 1η φωτογραφία είναι από ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο Αναδιατασσόμενης Λογικής FPL το 2017 στο Gent, Belgium και η 2η είναι απο το συνέδριο Αναδιατασσόμενης Τεχνολογίας FPT στην Οκινάουα το 2018).

Ο Νίκος και η Ξανθίππη-Σοφία έχουν κέντρο αναφοράς τους την αγαπημένη Κω, στην οποία επιστρέφουν πάντα για να δουν τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους  τους.

Νίκο και Ξανθίππη-Σοφία, συνεχίστε να κάνετε το μικρό σας νησάκι περήφανο!

πηγή: https://www.kosvoice.gr

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αξιολάτρευτοι, εξαιρετικοί επιστήμονες και ηθικοί. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά, στους γονείς τους και στην κυρία Καραγιάννη.

  2. Δυο αδέλφια με καταγωγή από το Λαγουδι διαπρέπουν,όπως και ο θείος τους, ο Πρύτανης

  3. Τόσα αξιόλογα παιδιά έφυγαν ! Δεν είναι τυχαίο που οι χώρες που τα υποδέχτηκαν προοδεύουν ανταμείβοντάς τα χωρίς αμφιβολία πλουσιοπάροχα ! Μακάρι να μπορούσε η Ελλάδα να κρατήσει όλο αυτό το υπέροχο δυναμικό…..

  4. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!!! ΜΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΆΒΟ !!!!! ΤΟ ΑΞΊΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΊΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΆΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΉ ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΆΒΟ!!!!!!

  5. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!!! ΜΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΆΒΟ !!!!! ΤΟ ΑΞΊΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΊΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΆΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΉ ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΆΒΟ!!!!!!

  6. Συγχαρητήρια στους γονείς και στα παιδιά!!πάντα επιτυχίες στην ζωή τους!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ