Εις μνήμην ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΤΙΝΩΡΗ (Απεβίωσε την 1η Μαρτίου του 2022)

0
7048

Εις μνήμην ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΤΙΝΩΡΗ

(Απεβίωσε την 1η Μαρτίου του 2022)

 

Ο Βασίλειος Ντινώρης γεννήθηκε στο Πυλί της Κω στις 31 Δεκεμβρίου 1946. Ήταν το μικρότερο από τα οκτώ παιδιά του Παναγιώτη Ντινώρη και της Παρασκευής Χατζησεβαστού. Το μόνο αδερφάκι που επέζησε είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Σεβαστός, ο οποίος κατοικεί ακόμα στην Καρδάμαινα της Κω. Το 1965, ο Βασίλειος ταξίδεψε μόνος του στην Αυστραλία αναζητώντας δουλειά για να συντηρήσει την οικογένειά του πίσω στην Ελλάδα. Αφού ελλιμενίστηκε στο Fremantle, ταξίδεψε στο Darwin για να συναντηθεί με τον αδελφό του, Apostoli. Τα αδέρφια δούλευαν μαζί στον κατασκευαστικό κλάδο και ο Βασίλειος θυμόταν συχνά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, τη ζέστη και την εκτίμηση μιας κρύας μπύρας στο τέλος της ημέρας. Ήταν τόσο περήφανος όταν αγόρασε με τους μισθούς του ένα σπορ αυτοκίνητο Fiat. Το 1968 ταξίδεψε από το Ντάργουιν στο Μπρίσμπεϊν για να βρει και να παντρευτεί την έφηβη αγαπημένη του από το Πυλί της Κω. Εκείνο το κορίτσι είναι η καταπληκτική Μαρίτσα Χαζιδάβη.

Ο Βασίλειος δεν έχασε χρόνο και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παντρεύτηκαν και εγκαταστάθηκαν στο West End. Ο Βασίλειος ήταν απίστευτα περήφανος όταν ευλογήθηκαν με τον ερχομό του γιου τους, Παναγιώτη. Ο Παναγιώτης θυμάται πώς ως παιδί ο πατέρας του τον άφηνε να καβαλάει τους ώμους του για ώρες, έπαιζε κρίκετ στον κάτω όροφο μέχρι να βραδιάσει και θα παρακολουθούσε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις. Λάτρευε το φαγητό και η διατροφή του ήταν να τρώει όσο πιο ανθρωπίνως γινόταν εκτός από αβοκάντο και ντόνατς. Οι φίλοι του τον θυμούνται ακόμα να τρώει 12 διπλές μπριζόλες. Η φτωχή γυναίκα του έπρεπε να μαγειρεύει για 4 άτομα κάθε βράδυ και αυτός έτρωγε για 3 άτομα. Ο Βασίλειος αγαπούσε το κρίκετ. Ο αγαπημένος του παίκτης κρίκετ ήταν ο Rod Marsh και του άρεσε ένας καλός αγώνας δοκιμών. Του άρεσε επίσης να βλέπει τον γιο του να χτυπάει έξι ενώ έπαιζε για το Brisbane State High School. Ήταν ιδρυτικό μέλος των Brisbane Roar και ήταν παρών στην πρώτη τους νίκη στην πρεμιέρα. Ανυπομονούσε να πάει να παρακολουθήσει το Roar να παίζει με την οικογένειά του ακόμα κι όταν ήταν απαίσια.

Ο Βασίλειος θα είχε μεγάλες συζητήσεις με την κόρη του, Μπρέντα, για το πρωτάθλημα του ράγκμπι. Θα παρακολουθούσε όλους τους αγώνες NRL, αγαπούσε τους Καουμπόηδες του North Queensland και γνώριζε όλους τους παίκτες στο NRL. Υπέθεσε ότι επειδή η Brenda ήταν Avstraleza, ήταν επίσης πολύ εξοικειωμένη με το NRL. Η Μπρέντα δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτό, αλλά απολάμβανε κάθε λεπτό αυτών των συνομιλιών αναλύοντας τους παίκτες και τις ομάδες

 

 

 

Πριν γίνει η ταινία The Water Boy, ο Βασίλειος ήταν το πιο διάσημο water boy. Από τα χρόνια του γυμνασίου του γιου του, έφερνε την κανάτα του Esky με ένα παρασκεύασμα από νερό, πάγο και το πιο σημαντικό συστατικό, το ούζο. Κάθε παίκτης έπρεπε να πιει λίγο και να πιει από το ίδιο φλιτζάνι. Ήταν το παιδί κάθε ομάδας κρίκετ και ποδοσφαίρου στην οποία έπαιζε ο γιος του. Πρέπει να ήταν καλό γιατί οι ομάδες του γιου του κέρδισαν πολύ περισσότερα παιχνίδια από όσα έχασαν. Ο Βασίλειος όχι μόνο παρακολουθούσε τα αθλήματα που έπαιζε ο γιος του αλλά πήγαινε και σε όλους τους αγώνες που ο γιος του ήταν προπονητής και έγινε φίλος με τους παίκτες και τις οικογένειές τους. Ο Βασίλειος ήταν ένας υπέροχος παππούς για τα εγγόνια του. Δεν τους άφηνε να περπατήσουν από και προς το σχολείο και έπρεπε να μεταφερθούν από τον παππού. Κατάφερε να τους ξεχάσει και τους τρεις στις σχολικές παραλαβές κατά καιρούς, κάτι που ήταν ξεκαρδιστικό. Έγινε φίλος με πολλούς γονείς στις παραλαβές του σχολείου και ανακάλυψε τα οικογενειακά τους δέντρα. Ο Βασίλειος παρείχε μια εξαιρετική υπηρεσία ταξί για τον Jacob, έναν χορευτικό παρτενέρ της Leah και ήταν τεράστιος υποστηρικτής της προπόνησης πυγμαχίας του William. Αγαπούσε τα εγγόνια του με όλη του την καρδιά και έκανε ό,τι μπορούσε για αυτά. Επισκεπτόταν τα εγγόνια του σχεδόν καθημερινά και κάθε φορά που τα έβλεπε θα ήταν σαν να μην τα είχε δει για χρόνια. Πάντα έλεγε ότι η Λία θα μιλούσε μια μέρα και έβλεπε τις πρόσφατες βελτιώσεις της στο τραγούδι και την ομιλία. Ο Βασίλειος φορούσε ένα χαρακτηριστικό ρούχο που περιελάμβανε ένα σορτς, ένα μονόπανο και μια διπλωμένη χαρτοπετσέτα στο στήθος του. Όταν ο Γουίλιαμ πήγε στο ιδιωτικό σχολείο, την Τσόρτσι, τον παρακαλούσαμε να φορέσει τουλάχιστον ένα μπλουζάκι. Ο Βασίλειος είπε ότι θα το έκανε αλλά δεν το έκανε ποτέ. Είναι απίθανο κάποιος να έχει μαζέψει παιδιά με αυτή τη στολή από το Churchie ή οποιοδήποτε άλλο σχολείο. Παρά το γεγονός ότι δεν φορούσαν Gucci, Louis Vuitton και άλλες ετικέτες, οι μητέρες στο Churchie αγαπούσαν τον Βασίλειο. Ήταν πάντα πρόθυμος να δώσει ένα χέρι και του άρεσε ένας καφές και μια κουβέντα. Ο Βασίλειος έκανε εύκολα φίλους και απολάμβανε να περνά χρόνο μαζί τους. Κατάφερε με κάποιο τρόπο να μάθει το γενεαλογικό δέντρο όλων όσων συναντούσε. Ήταν περήφανος για τις συμμετοχές του στην Ελληνική Κοινότητα και στο 4EB και του άρεσε να πηγαίνει στο Καφενείο. Του άρεσε να φέρνει τους φίλους του στο σπίτι του γιου του χωρίς καμία προειδοποίηση για να έχει ελληνικό καφέ από την Avstraleza Brenda. Ο Βασίλειος κούρεψε το γκαζόν για μερικές ηλικιωμένες κυρίες που τον λάτρευαν απόλυτα. Κανόνιζε ένα γεύμα μαζί τους στο Μικρό Έλληνα κάθε χρόνο. Είχε πολλές σπουδαίες πολιτικές απόψεις, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι σωστό να αναφερθούν εδώ, αλλά αγαπούσε το Εργατικό Κόμμα. Ποτέ δεν ήξερε πραγματικά τι αντιπροσωπεύει το Εργατικό Κόμμα, αλλά δεν ήθελε να ακούσει για κανένα άλλο κόμμα

 

Ο Βασίλειος ήταν περήφανος για την ελληνική του κληρονομιά και ο γιος του του έδωσε το παρατσούκλι «Ιπποκράτης». Το πρόσφατο τεστ DNA του έδειξε ότι είναι κυρίως από τα ελληνικά νησιά, οπότε υπάρχει πιθανότητα να έχει μακρινή συγγένεια. Του άρεσε να τραγουδάει τραγούδια από το νησί του την Κω στους γάμους, του άρεσε να χορεύει την αργή νησιώτικη σούστα και αγαπούσε όλα τα αδέρφια, τις αδερφές και τους συγγενείς του που επισκέφτηκε μερικές φορές στην Κω. Του άρεσε να μιλάει για τις αναμνήσεις του από τα ταξίδια του και είναι ευγνώμων για όλη τη στήριξη που είχε από τον Μηνά Κάσιου. Πάντα ήθελε να πάει τη Λία στην εκκλησία του Χρήστου που βρίσκεται στο ψηλότερο βουνό της Κω, αλλά η υγεία του και ο Covid εμπόδισαν αυτήν την επιθυμία. Ο γιος του είναι αποφασισμένος να πάρει μια μέρα τη Λία εκεί ψηλά και να ανάψει ένα κερί στον Βασίλειο. Ήταν περήφανος για το ετήσιο πάρτι στο σπίτι του για την Πρωτοχρονιά και την ονομαστική του εορτή, μέχρι που η υγεία του επιδεινώθηκε. Θα υπήρχε ένας τεράστιος αγώνας κρίκετ και σωροί φαγητού και διασκέδασης. Ήταν ευλογημένος που είχε μερικούς λαμπρούς φίλους ειδικά στις δύσκολες στιγμές του. Ήταν ευγνώμων για όλη την αγάπη και τις φιλίες που είχε αλλά ιδιαίτερα αυτή του Σάββα Κουζούκα, του Γιάννη Σάββα, του Λάμπη Ρηγόπουλου και του Γιάννη Ντινόρη. Ήταν επίσης ευγνώμων σε όλες τις υπέροχες νοσοκόμες στα νοσοκομεία PA, Mater και Cleveland και στο Γηροκομείο St Nicholas. Ας μην ξεχνάμε πώς θα φωτιζόταν το πρόσωπό του όταν έβλεπε μια τσάντα McDonalds ή Hungry Jacks. Την επόμενη φορά που θα πάρετε ένα cheeseburger ή Whopper, παρακαλώ δώστε μια επευφημία στον Βασίλειο. Ο Βασίλειος δυστυχώς είχε πολλές τραγωδίες και ασθένειες στη ζωή του. Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Στο τέλος, η νόσος του Πάρκινσον αφαίρεσε την κινητικότητα, τη φωνή και την ικανότητα να τρώει και να πίνει. Από τα 100 κιλά έφτασε στα 50 κιλά. Τώρα μπορεί να πάρει όλη αυτή τη στενοχώρια και τον πόνο μαζί του και να αναπαυθεί εν ειρήνη. Δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα αγαπήσουμε ποτέ τον Βασίλειο και θα τον θυμόμαστε για όλες τις υπέροχες στιγμές και αναμνήσεις.

Αιωνία του η μνήμη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ