Το εθνικό ιερό της απέκτησε στις ΗΠΑ η Ελλάδα μετά τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου

0
64

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρολομαίου στις ΗΠΑ- Τα μηνύματα που απηύθυνε στο δείπνο για την επέτειο των 30 ετών από την ενθρόνισή του – Ο ρόλος και η σημασία του ναού

Eνα «εθνικό ιερό», ένα «σπίτι», απέκτησε η Ελλάδα στην καρδιά της Νέας Υόρκης μετά τα θυρανοίξια, χθες, του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Το κτίριο που στέγαζε τον παλιό ναό που ήταν και ο μοναδικός χώρος λατρείας ο οποίος χάθηκε κάτω από τα ερείπια των Δίδυμων Πύργων την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα είχε περάσει από πολλές χρήσεις μέχρι να αγορασθεί από Έλληνες και να μετατραπεί σε εκκλησία. Κυρίως, όμως, ήταν χώρος συνάντησης, επαφής των ομογενών, πρώτος σταθμός τους στη χώρα της ευκαιρίας.

Ο σημερινός ναός του Αγίου Νικολάου, που φτάνει στην αποπεράτωσή του μετά από 20 χρόνια, είναι κάτι περισσότερο από μια εκκλησία που ξαναχτίσθηκε κυρίως με τις προσφορές των ομογενών, οι οποίοι στην πάροδο των ετών είδαν τον αρχικό προϋπολογισμό -σχεδόν- να πενταπλασιάζεται. Αποτελεί εθνικό ιερό των Ελλήνων και ταυτόχρονα έναν ορθοδοξο χριστιανικό ναό στον οποίο γίνεται πράξη ο σεβασμός των άλλων θρησκειών και η συνύπαρξη, μακριά από το μίσος και τη μισαλλοδοξία που γκρέμισαν μαζί το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το αρχικό εκκλησάκι, σκόρπισαν το θάνατο στη Νέα Υόρκη και άλλαξαν βίαια τον κόσμο όπως τον ξέραμε έως εκείνη την ημέρα.

gro

Ο ναός του Αγίου Νικολάου όταν θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά, από το επόμενο Πάσχα, θα διαθέτει και χώρο προσευχής για όλες τις θρησκείες. Ο χώρος στον οποίο είναι χτισμένος ο ναός, άλλωστε, είναι ιδανικός για κάτι τέτοιο: Βρίσκεται στο λόφο που δημιουργήθηκε και αποτελεί φυσική συνέχεια του μνημείου των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην είσοδο του χώρου του ναού έχει τοποθετηθεί και «υποδέχεται» τον επισκέπτη το μοναδικό γλυπτό που διασώθηκε από τους Δίδυμους Πύργου: Στραπατσαρισμένο, αλλά βρίσκεται εκεί, μάρτυρας της θηριωδίας που διαπράχθηκε εκείνη την ημέρα.

Ο ίδιος ο ναός, τα θυρανοίξια του οποίου έγιναν χθες από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεσπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, είναι έργο του Σαντιάγο Καλατράβα.

St__Nicholas_Greek_Orthodox_Church2

Η έμπνευση του αρχιτέκτονα ανάγεται σε ενα ψηφιδωτό της Παναγίας στην Αγία Σοφία. Είναι επενδυμένος με λευκό πεντελικό μάρμαρο, ο εντυπωσιακός τρούλος κατασκευασμένος έτσι, ωστε να φωτίζεται το βράδυ, ενώ είναι τριπλάσιος σε μέγεθος από το αρχικό εκκλησάκι που έστεκε στη σκιά του Νότιου Πύργου.

Τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου αποτέλεσαν μια από τις κορυφαίες στιγμές της δωδεκαήμερης επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Βαρθολομαίος έγινε δεκτός στις ΗΠΑ με τιμές αρχηγού κράτους, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Αντονι Μπλίνκεν και τη Νάνσυ Πελόζι, ενώ έστειλε ηχηρά μηνύματα και ξεκαθάρισε τις θέσεις και τις προθέσεις του για τα τεκταινόμενα στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και τον διχασμό που διαπιστώνεται, σπεύδοντας με κάθε ευκαιρία να καταστήσει σαφή τη στήριξή του στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

patriarxis2
patriarxis

«Είναι ο καλύτερος και ο καταλληλότερος» είπε στην πρώτη ευκαιρία, «συσπειρωθείτε γύρω από τον αρχιεπίσκοπό σας» στη δεύτερη, ενώ χθες το βράδυ, στο επετειακό δείπνο για τα 30 χρόνια της πατριαρχείας του άδραξε την ευκαιρία και όταν και δεύτερο πρόσωπο αναφέρθηκε στον «αρχιεπίσκοπο Δημήτριο»(σ.σ. ο προκάτοχος του κ. Ελπιδοφόρου) παρότι εκ προφανούς παραδρομής, ο κ. Βαρθολομαίος, είπε ότι όσοι δυσκολεύονται να πουν το όνομα του κ. Ελπιδοφόρου, θα πρέπει να ρίχνουν σε κείνον το φταίξιμο, αφού εκείνος έδωσε το όνομα στον νυν αρχιεπίσκοπο Αμερικής. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη απο όλους εκείνους που δυσκολεύονται να προφέρουν το όνομα Ελπιδοφόρος, αφού εγώ του το έδωσα», είπε και πρόσθεσε με νόημα: «Είμαι υπεύθυνος».

Πάντως, στην ομιλία του στο δείπνο που έγινε στο Loeb Boat House, το εστιατόριο στο Σέντραλ Παρκ με θέα στη λίμνη, ο κ. Βαρθολομαίος έδειξε συγκινημένος ενθυμούμενος την ενθρόνισή του και τους γονείς του που ήταν παρόντες, αλλά και τα παιδικά του χρόνια στην Ιμβρο, τα σχολικά του στο Ζωγράφειο στην Πόλη και τα πρώτα του βήματα στη μακρά πορεία του στην Εκκλησία.
Στο δείπνο, μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί άλλη μια φορά τις ΗΠΑ «πριν φύγει από τη ζωή». Παρόντες στο χθεσινό δείπνο ήταν ομογενείς, άνθρωποι με μεγάλη προσφορά στην ομογενειακή κοινότητα, η πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρέσβης της Κύπρου, επιχειρηματίες, ο ποινικολόγος και μέλος της διοίκησης του ιδρύματος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Σάκης Κεχαγιόγλου, μέλη των ΑΧΕΠΑ, αλλά και του συλλόγου φίλων του Αγίου Νικολάου.

ekklisia-nea-yorki-1

Ο κ. Βαρθολομαίος αναχωρεί σήμερα από τη Νέα Υόρκη για να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, με το ιδιωτικό αεροσκάφος που ναύλωσε για τον ίδιο και τη συνοδεία του, ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας. Πριν αναχωρήσει, ο κ. Βαρθολομαίος υποβλήθηκε και σε τσεκ απ στο νοσοκομείο Mount Sinai με αποτελέσματα «λίαν ικανοποιητικά», όπως ανακοινώθηκε.

Ειδήσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ