Δύο επιφανείς Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού (ο ένας Κώος: Γ. Κασσιώτης) θα χρηματοδοτηθούν με 2,4 εκ.€ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

1
3065

Γιώργος Κασσιώτης του Στέργου: Άλλος ένας Κώος επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό και μας κάνει όλους υπερήφανους.

Την είδηση πληροφορηθήκαμε από τον θείο του, φίλο Δημήτρη Βοναπάρτη (πρόκειται για τον γιο του αείμνηστου αδελφού του Στέργου που είχε παντρευτεί στη Βέροια.Το παιδί αυτό σπούδασε και ζει στην Αγγλία,είναι καθηγητής ιολόγος):

Δύο επιφανείς Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού είναι ανάμεσα στους συνολικά 209 από όλη την Ευρώπη, που επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για να χρηματοδοτήσει το επιστημονικό έργο τους μέσω των Επιχορηγήσεων Προωθημένης Έρευνας (Advanced Grants).

Πρόκειται για την καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας, Κατερίνα Χαρβάτη, του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και τον καθηγητή Ρετροϊολογίας, Γιώργο Κασσιώτη, του Στέργου (με καταγωγή από την Κω) του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας Ρετροϊών του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κ. Χαρβάτη θα υλοποιήσει το πρόγραμμα FIRSTSTEPS, που αφορά τη διασπορά του Homo sapiens, την προσαρμοστικότητα του και τις αλληλεπιδράσεις του στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Ο κ. Κασσιώτης θα υλοποιήσει το έργο RETROFIT στο πεδίο της βιοϊατρικής.

Στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ η χρηματοδότηση στον καθένα

Οι 209 νικητές του πολύ ανταγωνιστικού διαγωνισμού για τις «Advanced Grants» θα χρηματοδοτηθούν συνολικά με 507 εκατομμύρια ευρώ (κατά μέσο όρο με περίπου 2,4 εκατ. ευρώ ο καθένας). Αναμένεται ότι τα νέα ερευνητικά έργα θα δημιουργήσουν περίπου 1.900 θέσεις μεταδιδακτορικών και διδακτορικών ερευνητών, καθώς και άλλου προσωπικού. Τα περισσότερα από αυτά τα ερευνητικά προγράμματα θα υλοποιηθούν στη Βρετανία (51), στη Γερμανία (40), στη Γαλλία (22) και στην Ολλανδία (17).

Όπως δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Καινοτομίας και Έρευνας της ΕΕ Μαρίγια Γκάμπριελ, «η χορήγηση περισσότερων από 200 Επιχορηγήσεων Προωθημένης Έρευνας σε επιστημονικές περιοχές-κλειδιά θα βοηθήσει να τονωθεί η ικανότητα της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας προς όφελος όλων των πολιτών της ΕΕ».

Ο πρόεδρος του ERC καθηγητής Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν δήλωσε ότι «πρόκειται για την τελευταία επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων 2020”, που θα επιτρέψει σε περισσότερους από 200 επιστήμονες να ακολουθήσουν το επιστημονικό ένστικτό τους και τα όνειρα τους. Η μεγάλη αύξηση στη ζήτηση οδήγησε σε ένα πολύ σκληρό ανταγωνισμό, στον οποίο μόνο το 8% των υποψηφίων πέτυχαν».

Υποβλήθηκαν συνολικά 2.678 προτάσεις από ερευνητές, το 22% από γυναίκες, οι οποίες πήραν τελικά το 23% των επιχορηγήσεων. Από την αρχή του προγράμματος «Horizon 2020» το μερίδιο των γυναικών στις Επιχορηγήσεις Προωθημένης Έρευνας αυξάνει σταθερά, από περίπου 10% το 2014 σε πάνω από 22% το 2020.

Οι προτάσεις για τον επόμενο γύρο χρηματοδοτήσεων «Advanced Grants» πρέπει να υποβληθούν από 20 Μαΐου έως 31 Αυγούστου 2021. Αφορούν ώριμους ερευνητές σε προχωρημένο στάδιο της καριέρας τους, με ηγετική ήδη θέση στον τομέα τους.

*Φωτογραφία αρχείου

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν και ούτε κατάλαβα τι θα κάνουν πολλά συγχαρητήρια. Τουλάχιστον να πάρουν κανά φράγκο. Τόσα χρόνια σπουδάζουν. Αν μπορούσαν όλα τα δυνατά μυαλά να μείνουν στην Ελλάδα θα είχαμε μια διαστημική χώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ