Βασίλης Κώστας: Ο Έλληνας μουσικός που κατέκτησε την Αμερική με το λαούτο του

0
579

Απέσπασε σημαντικό διεθνές βραβείο στη Νέα Υόρκη

Μία σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε ο δεξιοτέχνης λαουτίστας και συνθέτης από την Ήπειρο, Βασίλης Κώστας. Πρόκειται για το βραβείο «Forty Under 40», που αποτελεί μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greek America Foundation, με έδρα τη  Νέα Υόρκη. Το βραβείο αυτό απονέμεται από το 2010 σε ελληνικής καταγωγής Βορειοαμερικανούς , έως 40 ετών, που διαπρέπουν στους χώρους των τεχνών, των επιστημών και των επιχειρήσεων.

Ο Βασίλης Κώστας, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του Berklee College of Music της Βοστώνης, ύστερα από πλήρη υποτροφία, επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για το λαούτο και στην ελληνική παραδοσιακή, αλλά και τη τζαζ μουσική, συστήνοντας παράλληλα με ένα διαφορετικό τρόπο την ηπειρώτικη μουσική στη διεθνή σκηνή, με εμφανίσεις στο Carnegie Hall, σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλ αλλά και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα των Η.Π.Α. και του Καναδά.

Είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers, του βραβευμένου με Γκράμι πιανίστα της Τζαζ, Danilo Perez, ενώ τo πρόσφατο άλμπουμ «The Soul of Epirus» Duo Album που ηχογράφησε με τον Πετρολούκα Χαλκιά, ψηφίστηκε ως το καλύτερο άλμπουμ του 2019 από το Balkan World Music Chart.

Παράλληλα είναι ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής δύο μουσικοεκπαιδευτικών προγραμμάτων: του Epirus Ensemble στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βοστώνης και του Kalesma project, που συνεχίζεται στην Κιβωτό του Κόσμου στην Αθήνα για τέταρτη χρονιά, με στόχο την αξιοποίηση της καλλιτεχνικής κλίσης των παιδιών, αλλά και τη χορήγηση υποτροφιών για περαιτέρω μουσικές σπουδές στο Berklee College of Music της Βοστώνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ