Πέθανε ένας από τους πρώτους Καλύμνιους μετανάστες στο Ντάργουιν

0
281

Έφυγε από τη ζωή ο 81χρονος Ηρακλής Γ. Ρούσσος από τους πρώτους Καλύμνιους που μετανάστευσαν στο μακρινό Ντάργουιν της Αυστραλίας όπου άφησε και την τελευταία του πνοή.
Ο εκλιπών μετανάστευσε στο Ντάργουιν σε ηλικία μόλις 16 ετών το έτος 1954.

Αξίζει να παραθέσουμε ένα σύντομο βιογραφικό του,  ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του και να ευχαριστήσουμε τον πρώην Δήμαρχο Καλυμνίων  Γεώργιο Α. Ρούσσο ανιψιό του εκλιπόντος για τα στοιχεία που μας παραχώρησε.

Ο Ηρακλής Ρούσσος του Γεωργίου και της Άννας, ήταν το 4ο κατά σειρά από τα 9 παιδιά τους, 5 αγόρια και 4 κορίτσια. Γεννήθηκε το 1938 στην Κάλυμνο και βίωσε ως μικρό παιδί τις δυσκολίες και τους κινδύνους της ιταλικής, της γερμανικής και της αγγλικής κατοχής αλλά και τις μοναδικές στιγμές της απελευθέρωσης.

Ήταν μικρό παιδί όταν απελευθερώθηκε η Δωδεκάνησος και θυμόταν πάντα με πίκρα ότι δεν μπόρεσε να παρελάσει στην 1η παρέλαση της Απελευθερωμένης Καλύμνου το 1948. Και αυτό γιατί δεν του επέτρεπαν από το σχολείο να παρελάσει με τα ξύλινα παπούτσια του και απαιτούσαν κανονικά παπούτσια… Σε όλη του ζωή είχε αυτό το παράπονο, που δεν μπόρεσε να μορφωθεί και προσπάθησε διαβάζοντας δεκάδες βιβλία να αναπληρώσει ό,τι μπορούσε μόνος του. Ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε συνεχώς να ανακαλύπτει και να μαθαίνει και συγχρόνως να εφαρμόζει και να βελτιώνει…

Στη συνέχεια των παιδικών του χρόνων έως και 16 ετών έμαθε την τέχνη του μαραγκού στο οικογενειακό «μαραγκούδικο» του πατέρα του, Γεωργίου Ρούσσου όπου άλλωστε την ίδια τέχνη έμαθαν και τα 5 αγόρια της οικογένειας.

Σε ηλικία 16  ετών πήγε ως οικονομικός μετανάστης στην Αυστραλία, το 1954, όπου στην αρχή δούλεψε σκληρά στην ηρωική φάση της δημιουργίας του Darwin όπως και τα άλλα 3 αδέλφια του, ο Τάσος, ο Μιχάλης και ο Γιάννης ενώ ο μικρότερος αδελφός Αντώνης έμεινε στην Κάλυμνο να συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση μαζί με τον Πατέρα στο οικογενειακό μαραγκούδικο, μια παράδοση που ήλθε από το Πετρούμι και τους πρόσφυγες του Πειραιά με τη μικρασιατική καταστροφή… και τη θρυλική γιαγιά του Ελένη από την οποία εμπνεύστηκε ο γλύπτης και έφτιαξε την καθιερωμένη πια μορφή της Καλυμνιάς με τη λαήνα. Όλα αυτά κουβάλησε στην ψυχή, το μυαλό και τη μνήμη του ως το τέλος.

Στο Darwin είχε την τύχη να απασχοληθεί στη δουλειά του  Bill Ρίτσαρντσον για μετανάστες. Ο άνθρωπος αυτός του στάθηκε πατρικά και φρόντισε ώστε ο Ηρακλής να πάρει την απαραίτητη εκπαίδευση στο Εσπερινό Σχολείο που δημιουργήθηκε τότε στο Darwin και έτσι έμαθε να μιλάει, να διαβάζει και να γράφει αγγλικά και στη συνέχεια τον προέτρεψε και τον στήριξε να μάθει να διαβάζει αρχιτεκτονικά σχέδια και τοπογραφικά διαγράμματα  και να κάνει τους πλέον δύσκολους υπολογισμούς και μετρήσεις.

Αυτό τον καθιέρωσε ως τον σπουδαιότερο μάστορα και πρακτικό σύμβουλο εργολάβων και Αρχών σε όλα τα δύσκολα έργα που γίνονταν στο Darwin έως και πριν λίγα χρόνια.
Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια βαθιά σχέση εκτίμησης και αγάπης που συνεχίστηκε και ως σχέση επαγγελματικής συνεργασίας. Ο Bill Ρίτσαρντσον εκλέχθηκε στις 01/07/1957 ως ο 1ος στην ιστορία, Δήμαρχος του Darwin και ως Δήμαρχος πάντα συμβουλευόταν τον φίλο του πλέον Ηρακλή για τεχνικά  δύσκολα θέματα αλλά και για θέματα των Ελλήνων μεταναστών. Ο Ηρακλής θεωρούσε τον Bill Ρίτσαρντσον ως 2ο πατέρα του.

Αργότερα μαζί με τα 2 αδέλφια του Μιχάλη και Γιάννη, ίδρυσαν και μεγάλωσαν την ιστορική κατασκευαστική εταιρεία ROUSSOS BROTHERS που για σειρά ετών ήταν η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία του Darwin…
Όταν έκλεισε τον κύκλο της αυτή η εταιρεία, συνέχισε την κατασκευαστική του δραστηριότητα με δική του εταιρεία.
Στο Darwin γνώρισε και παντρεύτηκε την Καλυμνιά Ειρήνη Χατζηγεωργίου και έκαναν μαζί οικογένεια με 7 παιδιά!!!! Λάτρευε να έχει πολλά παιδιά!!!! Όλα βρίσκονται στην Αυστραλία, 2ης γενιάς Καλύμνιοι και Καλυμνιές, έχουν μεγαλώσει, έχουν σπουδάσει και ασκούν τα αντίστοιχα επαγγέλματά τους  ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και έχουν κάνει τις δικές τους οικογένειες χαρίζοντας του πολλά εγγόνια!!!

Ήταν από τους σημαντικότερους πρώτους Καλύμνιους του Darwin, πρωταγωνιστής με τόσους άλλους στη δημιουργία αυτής της 2ης πατρίδας τους, που της έδωσαν όλη τη ζωή τους και πήραν πολλά από αυτήν.
Αν κάποιος γράψει κάποτε την πραγματική ιστορία του Darwin σίγουρα θα αφιερώσει αρκετές γραμμές στον Ηρακλή Ρούσσο του Γεωργίου και της Άννας που φεύγοντας από τη Χώνη και τον Άγιο Θεολόγο πάμπτωχος, τίμησε την οικογένειά του, την Κάλυμνο και την Ελλάδα παραμένοντας μέχρι το τέλος ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός άνθρωπος της πράξης και του ονείρου
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Πηγή: kalymnos-news.gr

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ