Πόσο εύκολα μπορούν πλέον να απειληθούν ανθρώπινες ζωές και να εκκενωθούν κατοικίες, ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό

27
5758

Πόσο εύκολα μπορούν πλέον να απειληθούν ανθρώπινες ζωές και να εκκενωθούν κατοικίες ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό

Όμορφα δάση, όμορφα καίγονται;

Οι φωτιές στην Βαρυμπόμπη, την Εύβοια, την Μεσσηνία, τη Ρόδο, την Κω (ευρύτερη περιοχή Αγίου Βασιλείου) και άλλες, συνολικά 81 περιοχές μέσα σε λίγες ώρες, το πρώτο που κατέδειξαν είναι πόσο μικροί και ανοχύρωτοι είμαστε τελικά απέναντι στις ολοένα και απειλητικότερες, φυσικές καταστροφές.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μέρες είχαν ξεσπάσει πολλές πυρκαγιές πανελλαδικά. Ο ακραίος καύσωνας ήταν από μόνος του ένας ηχηρός προπομπός. Ο καθηγητής (και καλός φίλος της Κω) Χρήστος Ζερεφός είχε προειδοποιήσει με δηλώσεις του για τον κίνδυνο αυτό με το ισχυρό θερμικό πεδίο, μέσα στον καύσωνα.

Το θέμα δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι η απόδοση ευθυνών. Ούτε οι δικαιολογίες του τύπου «ο κακός μας ο καιρός», η «ατυχία» και η «ανθρώπινη ασυδοσία» με την άναρχη δόμηση, την έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον και όλα τα υπόλοιπα, που τα επικαλούμαστε δεκαετίες ολόκληρες και είναι πλέον μια άνοστη «καραμέλα».

Το θέμα είναι αν τα παθήματα, μας γίνονται τελικά μαθήματα. Γιατί θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας και μάλλον σε ακόμα πιο απρόβλεπτες καταστάσεις.

Οι «ακραίες» ανθρώπινες συμπεριφορές, τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα και οι «ακραίες» φυσικές καταστροφές έχουν ένα κοινό παρονομαστή κατά σειρά εξέλιξης. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο.

Δεν είναι απλά ότι «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», αλλά πόσο εύκολα μπορούν πλέον να κινδυνεύσουν από τη μια στιγμή στην άλλη οι ανθρώπινες ζωές, οι ανθρώπινες περιουσίες δίπλα η και μέσα στον  αστικό ιστό. Αυτή τη φορά οι κάτοικοι, στην Βαρυμπόμπη, στον Άγιο Στέφανο, το Κρυονέρι ή το Πλατάνι της Κω (σε προληπτικό βαθμό, αλλά ο φόβος και η ανησυχία ήταν κατ’ αναλογία τα ίδια) το έζησαν από πρώτο χέρι για πρώτη φορά στα χρονικά.

Βέβαια, ο φόβος, η ανασφάλεια, η ανησυχία δεν αρκούν. Άλλωστε κι αυτά παροδικά αισθήματα είναι, κάποια στιγμή θα ξεχαστούν, όπως ξεχάστηκε το Μάτι και τόσες άλλες εθνικές τραγωδίες.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, η προετοιμασία μας για τις φυσικές καταστροφές επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να αλλάξει επίπεδο.

Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση και η πολιτική προστασία να δουν με άλλη οπτική πλέον τη θωράκιση του νησιού και ειδικά των «τρωτών» σημείων του.

Όπως φάνηκε ότι ήταν (είναι) το δάσος στο Ασκληπιείο, το δάσος στην Τσουκαλαριά, το δάσος στον Καπηλιανό και στη Ζιά (όπου οι διέξοδοι διαφυγής, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, παραμένουν ακόμη άλυτο πρόβλημα και ασκήσεις επί χάρτου) το Κονιαριό, η Πλάκα κλπ. Κι όλα αυτά πολύ κοντά, δίπλα η μέσα σε αστικό ιστό και κατοικίες με ανθρώπους και ζώα, η ζωή των οποίων μπορεί να απειληθεί ανά πάσα στιγμή.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη, άλλο τόσο θα πρέπει να μην προσπεράσουμε όλα τα παραπάνω ως απλά «άτυχες» στιγμές, επειδή μικρόνοα ή μικροπολιτικά έχει επικρατήσει να δίνεται προτεραιότητα σε μερικά ακόμη έργα… «ψυχαγωγίας» ή εντυπωσιασμού.

 

 

27 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Την στιγμή που όλη η Ελλάδα αγωνιά για την κατάρα,που μας κτυπά κάθε καλοκαίρι

    εδώ κάτι νεαροί αλήτες από Ολλανδία σκορπούν το μίσος τους την νύχτα σε ανθρώπους , μαγαζιά, παραλίες..είναι τόση η οργή που κουβαλάνε που πετούν ότι βρίσκεται μπροστά τους,βανδαλίζουν, προκαλούν, σπάνε,κλωτσούν μηχανάκια, πετούν ποδήλατα,κλωτσούν παρκαρισμένα αμάξια.. ντροπή γιατί αυτός δεν είναι τουρισμός.. Αίσχος,που το νησί μάζεψε κάθε καρυδιάς καρύδι.

    • Κοντά στα ΟΚΤΩ δις πληθυσμός σημαίνει ότι έχει καταληφθη σχεδον κάθε τετραγωνικό μέτρο με την ανάλογη ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Εδώ στην ΕΛΛΑΔΑ κάποιος θα πετάξει ένα τσιγάρο, άλλος θα καπνίση τα μελίσσια του, άλλος θα ανάψει μπάρμπεκιου κάτω από δένδρα και πάει λέγοντας. Κάποιος θα κάνει ΗΛΕΚΤΡΟΚΟΛΗΣΗ δίπλα από ξερά χόρτα. Κάποιος παππούς θα αναψη φωτιά στα αγριόχορτα του. Πριν κάποιες δεκαετίες σε αυτες τις δασικές εκτάσεις δεν υπήρχε ούτε ένα σπιτι. Τώρα είναι γεμάτες από σπίτια βιλιτσες. Όλες κρυμμένες κάτω από πεύκα και τα τζάκια το χειμώνα να καπνιζουν και τα μπάρμπεκιου τα καλοκαίρια. Όταν οι δραστηριότητες γίνονται σε δασικές περιοχές επόμενο είναι η πιθανότητα φωτιάς να αυξάνεται δραματικά. Βλέπουμε χιλιάδες σπίτια κρυμμένα κάτω από τεράστια πεύκα. Δεν θέλει και πολύ μυαλό να καταλάβεις ότι κάποτε θα γινη η ΣΤΡΑΒΗ. Έχουν κάνει κατάληψη εδώ και δεκαετίες σε όλες τις δασικές εκτάσεις. ΠΑΡΑΝΟΜΑ μεν …ΝΟΜΙΜΑ δε. Και όταν γινη το κακό ψάχνουμε για τους ΚΑΚΟΥΣ. Μα ΕΜΕΙΣ, οι ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ οι πολίτες και το ίδιο το κράτος που νομιμοποιεί για τα χρηματα, είμαστε οι ΚΑΚΟΙ.

    • Επίθεση από παρακρατικούς, προφανώς με εντολή του Μαξίμου, δέχθηκε τη νύχτα συνεργείο του OPEN, του μοναδικού καναλιού που μεταδίδει με αντικειμενικότητα και δημοσιογραφική δεοντολογία, την καταστροφή που συντελείται στην χώρα αυτή την στιγμή. Οι αστυνομικοί απλώς κοιτούσαν…

  2. Όλοι μένουμε άφωνοι. Πολλά τα δεινά. Από φονική πανδημία, συχνούς σεισμούς, καύσωνες , με μεγάλες πυρκαγιές, ανεπάρκεια σε ρεύμα και σε νερό. καταστροφικές πλημμύρες, μας εκδικηται ο πλανήτης η είναι Θεία τιμωρία;

    • Τσουβάλας Κολοκούρης οι πρωτεργάτες της τραγωδίας στο Μάτι αναβαθμίστηκαν από το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη.Ο Τσουβάλας γενικός γραμματέας δημόσιας τάξης ο Κολοκούρης αρχηγός πυροσβεστικής

    • κα Ξανθίππη σέ συμπαθώ αλλά εδώ δέν υπάρχει εκδίκηση από τόν πλανήτη προσωποποιώντας τον. ή εκδίκηση είναι ανθρώπινη συμπεριφορά.τώρα…

      γιά θεία τιμωρία… μήν χρησιμοποιούμε μεσαιωνικές αιτιολογήσεις. ο ρ θ ο λ ο γ ι σ μ ό ς

  3. Σώσε Κύριε τον λαό σου από σεισμούς λοιμούς, λιμούς, καταποντισμους, πυρός μαχαιρας, επιδρομής αλλοφυλλων, αιφνιδίων πολέμων και αιφνιδίων θανάτων.

    • Κάποτε ήταν ένας βαθειά θρησκευόμενος. Ποιο πολύ δεν γινόταν. Πήγε με την βάρκα του για ψάρεμα και αυτή αναποδογύρισε. Πέρασε μια άλλη βάρκα και του λέει να τον βοηθήσει. Εκείνος με στόμφο λέει «θα έρθη ο ίδιος ο ΘΕΟΣ να με σώσει. Το ίδιο έγινε και με δύο άλλες βάρκες. Στο τέλος πνίγηκε. Όταν πήγε στον ουρανό πάει και βρίσκει τον Θεό και του λέει. Που ήσουν θεέ μου να με σώσεις που εγώ πίστευα σε σένα. Και ΕΚΕΙΝΟΣ απεκριθη… άνθρωπε μου ΤΡΕΙΣ ΒΑΡΚΕΣ σου έστειλα. Τι άλλο να σου έκανα? . Όλα λοιπόν πρέπει να έχουν και κάποια ΛΟΓΙΚΗ. … ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ… Αν δεν προσεξουμε εμείς οι ίδιοι με σκέτα ευχέλαια δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ.

    • Έτσι είναι κύρια Αγρελη ,εμείς εξοργισαμε τον Θεό , γιατί ζούμε χωρίς θεό ,σαν να είναι κάτι ξεπερασμένο ,λες κ τις εντολές τις έδωσε μόνο για μοναχούς κ μοναχές ,λες κ δεν έχουμε υποχρέωση να τις τηρούμε ως χριστιανοί .Φτάσαμε στο σημείο να πλανηθουν ακόμα κ επίσκοποι σε άλλα θέματα όπως των δύο εμβολίων κ διχάστηκε ο κόσμος .Εύχομαι να ανοίξουμε όλοι τα μάτια της ψυχής μας να δούμε τα λάθη μας ,γιατί αυτά που έρχονται ,είναι τραγικά .

      • Ο ΘΕΟΣ δεν εκδικηται. Μην του προσδιδεται την ρετσινια του ΕΚΔΙΚΗΤΗ. Αυτά γίνονταν μονο στην παλαιά διαθήκη. Η ΦΥΣΗ ΝΑΙ. Έχετε μπερδευτη και δεν είναι καλό. Εξ άλλου πολλοί πιστοί πήραν τον δρόμο άνευ γυρισμού νέοι και κατατρεγμένοι. Αντιθέτως πολλά καθίκια ζουν και βασιλεύουν μέχρι βαθέως γήρατος. Απλά. Πρέπει να μάθετε να ερμηνεύεται τας γραφάς. Όχι ότι και όπως βολεύει τον καθένα. Προς το παρον ας κοιτάξουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, πράγμα δύσκολο. Και τελευταιο. Άλλο να αναγνωρίζεις τα ΣΗΜΕΙΑ των ΚΑΙΡΩΝ και άλλο να τα προσδιορίζεις σαν τιμωρια. Ο ΘΕΟΣ μεθ ημών.

    • Όσοι γεμίσουν δύο παραπάνω κατσικάκια στον φούρνο για να γιορτάσουν την κοίμηση της Θεοτόκου,τους βλέπω στα δεξιά του Πατρός.
      Αμήν.

  4. Ο κ. Βασιλακόπουλος και η κα. Παγώνη θα τοποθετηθούν για τις φωτιές; Πάντως αυτοί τώρα την πάτησαν και δεν πουλάνε. Το ενδιαφέρον μονοπωλεί άλλο θέμα.Καλου κακού ας μας διαβάσει η εκκλησία κάποιο χαρτί την Κυριακή περί του θέματος όπως έκανε με τα εμβόλια.Κουραγιο στους πληγέντες.

  5. Αυτή η χώρα ποτέ δεν θα εφαρμόσει την πρόληψη ???? Κ σε κάποια προβλήματα ποτέ δεν ακούω για εθελοντισμό ,κατά την γνώμη μου αν γινόντουσαν περιπολίες στις επικίνδυνες περιοχές στα δάση ένα παράδειγμα ,από πυροσβέστες κ εθελοντές ,αφού λέμε ότι αγαπάμε αυτή την χώρα ,θα γλυτωναμε από εμπρησμούς ,από τυχόν πεταμένα τσιγάρα , κ άλλα ,τώρα να καθόμαστε κάθε χρόνο να κλαίμε για ανθρώπινες ζωές κ περιουσίες ,κατά κάποιο τρόπο φταίει η αδιαφορία μας κ οι λάθος πρόληψη .

  6. Αυτό το μετε.......... άτομο που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του πολιτεύματος

    που είναι; καμία δήλωση, καμία στήριξη, καμία κριτική;δηλαδή μας διοικεί ένα πλαγκτόν;γαργάρα για τα δικαιώματα κάθε πικραμμένης… δεξιώσεις και πανηγύρια,μια Δημόσια εμφάνιση έτσι για το Θεαθήναι , έτσι για το θεσμικό προς τους δοκιμαζόμενους;που είναι η διάψευση ότι ‘μαζί τα κάψαμε’?

  7. SOS
    παρακαλω τις τράπεζες να βάλουν σταθεροποιητές στα ΑΤΜ. με τις διακοπές ρεύματος βλέπω τουρίστες να τους κρατάει την κάρτα το μηχάνημα και να κλαίνε

  8. Χαρείτε συνέντευξη τύπου του Χρυσοχοΐδη για πρόληψη και την πρωτότυπη δουλειά που έκανε

    το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
    Μπέρδεψε τα Εξάρχεια,τις καταλήψεις,τον Κουφοντίνα με τις …αντιπυρικές ζώνες.
    https://youtu.be/mwJX_2DL34w
    Τέτοια αυτοπεποίθηση, αλαζονεία, έπαρση και μιλάνε τα μαντρόσκυλα ακόμα.

  9. – Γιατί ρε σύντροφε βαράς τον πυροσβέστη;
    – Αυτός άρχισε πρώτος, μου έσβησε την φωτιά που έβαλα.

    (Αποσπασμα από το μυθιστόρημα «Ο εμπρηζαίος»)

  10. Κουλη παρέδωσε αμέσως την εξουσία στον Τσίπρα και οι φωτιές θα σβήσουν,
    σε κάθε άλλη περίπτωση καλή τύχη

  11. Πρέπει να πείσουμε τους εμπρηστές με επιχειρήματα να μην βάζουν φωτιές.

  12. Ένας ανώμαλος/η να βρεθεί και να βάλει φωτιά στην τσουκαλαρια ή στην ζια θα καούμε ζωντανοί, δεν θα μείνει τίποτα. Πόσο μυαλό θέλει να αποκλειστούν οι δασικές περιοχές της Κώ για όσο διαρκεί αυτή η λαίλαπα; Έχουμε πόλεμο τι δεν καταλαβαίνεις δήμαρχε; Ξυπνάτε; Πόλεμο…μιλήστε με τον ταξίαρχο και βάλτε τον στρατό να φυλάει τα δάση, να μην περνάει κανείς…θα γίνει κακό?? Ξυπνάτε….

  13. Απίστευτες ειδήσεις.ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ζητά απ' τους πολίτες

    να ελαττώσουν τις εκδηλώσεις για τον 15αύγουστο,αλλά στους ξένους επισκέπτες επιτρέπει να συνεχίσουν τις εκδηλώσεις που μπορεί να είναι σε μέγεθος 20πλασιες.Ρε που τους βρήκαμε;ποιος τους εφηύρε; κοιτώντας τριγύρω βλέπει και ο τυφλός ότι ζούμε σαν το 2019,όχι μόνο κανένα μέτρο, καμία προστασία ,καμία ατομική ευθύνη,αλλά μια κρεπάλη..ειδικά οι νέοι.Δεν ντρέπεται λίγο;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ