Μπορούν η πολιτεία και οι τοπικοί φορείς να βοηθήσουν τον εσωτερικό τουρισμό… Θέλουν όμως;

13
1587

Μπορούν η πολιτεία και οι τοπικοί φορείς να βοηθήσουν τον εσωτερικό τουρισμό… Θέλουν όμως;

Κάθε συζήτηση με τον Γιώργο Κοπάδη είναι πάντα ενδιαφέρουσα ακόμα κι αν γίνεται από το τηλέφωνο και υπό την πίεση του χρόνου από τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, λόγω της γιορτής του.

Όχι μόνο για θέματα υγείας που είναι το καθ’ ύλην αντικείμενό του, αλλά και για ευρύτερα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτάται σχεδόν στο σύνολό της, η τοπική οικονομία του νησιού μας.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Υπ. Τουρισμό με παράγοντες του ξενοδοχειακού και τουριστικού κλάδου, είχε καταθέσει σειρά προτάσεων ώστε να υπάρξει τόνωση του εσωτερικού τουρισμού με συγκεκριμένα κίνητρα, ειδικά κατά τους μήνες χαμηλής (και φέτος ελάχιστης) ζήτησης.

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο δαπανώνται τεράστια ποσά για την προβολή και διαφήμιση, πολλές φορές μάλιστα σε δράσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Ένα μέρος από τα κονδύλια αυτά, θα μπορούσε κάλλιστα να διατεθεί σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη τουριστική περίοδο που πάει να ξεκινήσει αυτές τις μέρες, για την επιδότηση αεροπορικών ή ναυτιλιακών εταιρειών με στόχο τη διασύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιώτικη χώρα.

Όλοι θυμόμαστε παλαιότερα ή σύνδεση της Κω για παράδειγμα με τη βόρεια Ελλάδα τι εμφανή κίνηση έδινε στο νησί μας (αυτοί μαζί με τους Σκανδιναβούς και λίγο τους Ιταλούς, έκαναν τη διαφορά).

Και μιλάμε για τουρισμό που μπορεί να μείνει σε δωμάτια μόνο με πρωινό, κινείται σε όλο το νησί και ξοδεύει κάνοντας χρήση αν όχι όλων,  των περισσότερων τουριστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, οι τοπικοί τουριστικοί κλάδοι θα μπορούσαν να προχωρούσαν στην διαμόρφωση αντίστοιχων τουριστικών εκπτωτικών πακέτων ανάλογα με το μήνα (πχ -40-50% Μάιο και Οκτώβριο, – 30-40% Ιούνιο και Σεπτέμβριο και πάει λέγοντας).

Άλλωστε, από το να είναι κλειστά τα δωμάτια ή να μην έχουν καθόλου κίνηση εστιατόρια, ενοικιαζόμενα οχήματα κλπ, είναι πολύ προτιμότερη μια γενναία έκπτωση τιμών.

Όπως ενημερωθήκαμε, όμως, το Υπουργείο ή η επίσημη πολιτεία περί άλλα τυρβάζει, χωρίς να επιδεικνύει κανένα ενδιαφέρον ανάπτυξης της παραπάνω προοπτικής. Είτε από αδιαφορία, είτε από άγνοια, παραμένοντας στα γνωστά και τετριμμένα *

Μακάρι, τουλάχιστον, να εξετάσουν τις προτάσεις αυτές τουλάχιστον οι τοπικοί φορείς: Περιφέρεια και Δήμος σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των τουριστικών κλάδων.

Υπάρχει εξάλλου, το θετικό προηγούμενο μιας αντίστοιχης τοπικής πρωτοβουλίας προ δεκαετίας περίπου με την πολυσυζητημένη Ryanair (που από ένα σημείο και μετά κατέληξε «σημείο αντιλεγόμενο») η οποία πάντως δούλεψε έστω και για μια-δυο χρονιές.

Ίσα, ίσα δηλαδή για να περάσουμε τα δύσκολα…

*Θυμόμαστε, πέρσι τέτοια εποχή στην πρώτη καραντίνα, με την πλήρη αβεβαιότητα της τουριστικής περιόδου, ένα αντίστοιχο άρθρο στο «Βήμα» με εμπεριστατωμένες προτάσεις για το «Πώς μπορεί η Πολιτεία να βοηθήσει τον αεροπορικό τουρισμό με αεροσκάφη γενικής αεροπορίας»

Δυστυχώς, και αυτές οι προτάσεις κατέληξαν σε ώτα μη ακουόντων (κάποτε είχαμε και κάποιους ανθρώπους δικούς μας στο Υπουργείο: Νικητιάδη, Κόνσολα που γνώριζαν κάποια πράγματα παραπάνω και «πονούσαν» περισσότερο τον Τουρισμό, τώρα άντε να βρεις άκρη…)

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όλα αυτά σωστα τα λέτε Γιάννη . όμως ο φόβος και ο τρόμος της φονικής πανδημίας όλα τα έχει φρενάρει όλα τα έχει παγώσει . ποιούς να δεχθούμε και ποιοι θα τολμήσουν άφοβα να έρθουν ;.

    • Τι εννοείς σαν υποδομές; δηλαδή οι μπόμπες που σερβίρουν τα 5άστερα

      οι μπριζόλες με τον πήχη,τα παιδάκια με το κιλό, τα ποτά και αναψυκτικά με την οκά,τα σνακ με τον τόνο,τα δημητριακά με τσουκάλια, οι πίτσες με το μέτρο αυτές είναι υποδομές; απλά η βιοποικιλότητα του Βιολογικού σε λήμματα θα διευρυνθεί… άντε άσπγο πάτο και καλή όρεξη.

  2. Και οι πάνω και οι εδώ βοηθούν όποιον θέλουν και όπως τους ζητηθεί … αρκεί να είναι δικά τους, αλλά πολύ δικά τους, παιδιά … προωθεί άτομα, γειτονιές επιχειρήσεις κατά πως τους βολεύει . Μπράβο και εύγε

    • .. βλακεία.Θα μπορούσες να βγάλεις λεφτά πουλώντας τα δικαιώματα στον τρίτο κόσμο..άλλος ένας Νουδούλης Ζένεκας .

  3. Μια χαψιά σας έκανε όλους τους ειδικούς της Καθημερινής,ο Φαρσαλινός σημερα

    Όλους όσοι είστε μαζεμένοι εκεί και.. δουλεύετε στον ιδιωτικό τομέα.. γκάου.Κούτσουρο που μιλάς,σήμερα πιάσαμε τους 11.000 νεκρούς..και όταν απειλείστε βγάζετε έτσι στα καλά καθούμενα διαλόγους απ’ την ημέρα της Τραγωδίας στο Μάτι.. αγνοώντας τα δικά σας χάλια..τραγέλαφε.

  4. Μπορούν όμως??
    Θέλουν να καταστρέψουν τον τουρισμό, την κοινωνία.,την οικονομία, το εμπόριο, την παιδεία, την υγεία,την επιβίωση μας !!!! ΜΠΟΡΟΎΝ ΟΜΩΣ??

  5. και πήγε Κρήτη.. αυτά ειναι τα απολυταρχικό καθεστώτα..οι Χούντες

  6. Το μόνο τους όπλο να κερδίσουν κάποιοι.. Χρήματα… Είναι να δημιουργούν φόβο Και τρόμο.. Και βλεοω σε μερικούς έχει πιάσει .. Αυτός είναι ο μόνος φόβος Και τρόμος της πανδημίας που λέτε…. Ο μόνος φόβος επίσης των φαρμαξευτικων ΕΙΝΑΙ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ… ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΤΡΙΣ….. πουλιούνται ακόμα και οι νοσηλευτές, οι ιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι υπουργοί, οι βουλευτές για να ψηφίσουν » υποχρεωτικό » εμβολιασμό.’.. ΓΙΑΥΤΌ ΕΞΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΏΝΟΥΝ 25 ΕΥΡΩ ΤΟ ΈΝΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΈΣ.. ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΆΛΟΥΝ ΤΑ ΈΞΟΔΑ…ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ