Φαινόμενα των καιρών… (που θα τα βρούμε μπροστά μας)

4
1499

Φαινόμενα των καιρών…

Από τις ειδήσεις που περνάνε στα ψιλά (για ευνόητους λόγους) οι παρακάτω τέσσερις πολύ χαρακτηριστικές επισημάνσεις από στοιχεία της επικαιρότητας:

  1.  «Σκανδαλώδεις και λεόντιες ρήτρες αποκλεισμού ευθύνης και αποζημίωσης της AstraZeneca για το εμβόλιο από την Κομισιόν»

Θα το βρούμε όμως μπροστά μας, τόσο με τα απρόβλεπτα των εμβολιασμών, όσο και με το αλαλούμ σε ότι αφορά το προγραμματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, μιας και (όπως έχουμε ξαναγράψει) με τους ρυθμούς που γίνονται στην Ελλάδα και με τον τρόπο που γίνονται (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κω) θα πάρει όχι μήνες, αλλά χρόνια να ολοκληρωθεί (και αυτό σε κάποιο ποσοστό).

Από αυτή την άποψη ευτυχώς που υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό αρνητών ή διστακτικών να το κάνουν, γιατί αν ήταν όλοι σύμφωνοι και διαγκωνίζονταν ποιος να το πρωτοκάνει, θα γινόταν το «έλα να δεις» με τις διαμαρτυρίες στα εμβολιαστικά κέντρα και έξω από τα νοσοκομεία.

2. Τα άτυπα πιστοποιητικά εμβολιασμού (και υγείας).

Το άλλο φαινόμενο δύο ή πολλών «ταχυτήτων» με θύματα τους ίδιους τους πολίτες, δυνητικούς ταξιδιώτες κλπ είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων για όλους, έστω λοιπόν το άτυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού που πάνε να περάσουν κάποιοι, θα παρέχει κραυγαλέα αδίκως διάφορα προνόμια στους εμβολιασθέντες

Το αμέσως επόμενο στάδιο θα είναι οι εργοδότες να ζητούν πλέον αναλυτικό πιστοποιητικό υγείας ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόσληψη, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναπροσαρμόζουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ασφάλιστρα  αναλόγως με την κατάσταση υγείας κάθε εργαζομένου-ασφαλισμένου.

Διαβάζουμε μάλιστα ότι  μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ήδη προετοιμάζονται σχετικώς. Για παράδειγμα η IBM έχει αναπτύξει τη δική της εφαρμογή, που ονομάζεται Digital Health Pass.  Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε εξέλιξη το Common Pass από πέντε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες σε επιλεγμένες διαδρομές που δοκιμάστηκαν επιτυχώς σε πτήσεις της Cathay Pacific μεταξύ Σιγκαπούρης και Χονγκ Κονγκ και της United Airlines μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης. Αυτό που κάνει το Common Pass είναι ότι επιτρέπει την μετάδοση προσωπικών πληροφοριών για την υγεία, ειδικά τα  τέστ Covid-19 και την κατάσταση εμβολιασμού, από πιστοποιημένα εργαστήρια και ιστότοπους εμβολιασμού (www.euronews.com 7/1/2021).

3. Εντυπωσιακή αύξηση καταθέσεων εν μέσω πανδημίας.

Δεν είναι όμως μόνον ο τουρισμός ή η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που ευθύνονται για τη βαθύτερη ύφεση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Εν μέσω πανδημίας και με την Κυβέρνηση να έχει αξιοποιήσει τα διαθέσιμα όπλα για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη των επιχειρήσεων, οι καταθέσεις ιδιωτών και νοικοκυριών γνώρισαν εντυπωσιακή άνοδο. Από την αρχή του 2020 έως και τον Νοέμβριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 17,6 δισ. ευρώ! Βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση τον Νοέμβριο κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ (2,5 δισ. ήταν η αύξηση τον Οκτώβριο) και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης έφτασε στο 14%. Με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου το ποσό αύξησης των ιδιωτικών καταθέσεων προσεγγίζει τα 20 δις.

4. Αποχή -ιδιώτευση. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν «χαθεί» περίπου δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Το 2004 και το 2019 οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν οι ίδιοι πάνω-κάτω, δηλαδή 9.900.000 εκατομμύρια. Τότε, το 2004 όπου ο νικητής και ο ηττημένος των εκλογών- ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- έφυγαν από την κάλπη με πάνω από 40%, είχαν ψηφίσει 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι (το 76,5%). Στις τελευταίες εκλογές του 2019 ψήφισαν 5.769.6944 ψηφοφόροι, δηλαδή το 57,78% των εγγεγραμμένων- ποσοστό αρκετά μικρότερο από εκείνο του 2009.

Τα παραπάνω, «κρατήστε τα» γιατί θα μας χρειαστούν στην πορεία.

Ιδιαίτερα τώρα με το περιβόητο σύστημα «ακορντεόν» στο άνοιγμα/κλείσιμο σχολείων, επιχειρήσεων κλπ.

Κι ένα νέο σκληρό απαγορευτικό που αρχίζει να διαφαίνεται -όπως όλα δείχνουν από του Ευαγγελισμού μέχρι μετά το Πάσχα – θα προκαλέσει αχαρτογράφητες «αναταράξεις» και συνέπειες. Οπότε, πρέπει πλέον να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο… (Άλλωστε, πέρσι τέτοια εποχή – Φεβρουάριο- αν κάποιος μας έλεγε ή μας έγραφε αυτά που θα επακολουθούσαν μέσα στους επόμενους μήνες το λιγότερο που θα του λέγαμε είναι πως είναι «ένας καλός σεναριογράφος που η φαντασία του ξεπέρασε κάθε όριο». Έλα όμως που τα καλύτερα σενάρια τα γράφει η ζωή και η πραγματικότητα…)

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ημεδαπός με ημιμόνιμη βαφή συνελήφθη σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Ο ημιπιτσιρικάς βρέθηκε ημιγυμνος σε δώμάτιο του ημιορόφου. Στην κατοχή του βρέθηκαν, ένα ημιφορτηγο, ένας ημίαιμος σκύλος και μια ημιαυτοματη καραμπινα. Ο ημιπιτσιρικάς συλληφθείς παραπονεθηκε για ημικρανια

  2. Απλά να παρατηρήσω ότι το 2004 ήταν μια χρονιά που έγινε μεγάλη μάχη για την ανατροπή του ΠΑΣΟΚ οπότε είχαν συστρατευθεί άπαντες ένθεν και ένθεν. Επίσης να παρατηρήσω ότι το 2019 οι εκλογές έγιναν τέλος Μαίου σε αντίθεση με το 2004 που έγιναν Μάρτιο. Τέλος Μαίου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε ήδη πιάσει δουλειά σε διαφορετικά μέρη και ένα εξ’ ίσου μεγάλο μέρος είχε μεταναστεύσει στο εξωτερικό χωρίς να έχει την δυνατότητα να ψηφίσει από εκεί. Ας θυμηθούμε και τα charter που έβαζαν τις καλές εποχές τα κόμματα για να μεταφέρουν ψηφοφόρους.

  3. Μην απορεις Γιάννη γιατί ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική. Αντί να πολιτευόνται κατάλληλα άτομά όπως πανεπιστημιακοί απόφοιτοι πολιτικών επιστημών νομικοί μπαίνουν υποψήφιοι τραγουδιστές ηθοποιοί μοντέλα που δεν έχουν σχέση με την πολιτικη. Μπορεί στο επάγγελμα τους να αριστευουν. Εμείς θα τους εμπιστευθουμε την τύχη της χώρας μας; και τους ακριβό πληρώνουμε με υπέρογκους μισθούς κσι προνόμια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ