Το άνοιγμα των γιορτών και η… λεπτή ισορροπία

38
2075

Το άνοιγμα των γιορτών και η… λεπτή ισορροπία

Στο μεταίχμιο μεταξύ δεύτερου και τρίτου κύματος του κορονοϊού που περιμένουν οι λοιμωξιολόγοι, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση αναμένεται να άρει σταδιακά το lockdown για να κινηθεί κάπως η αγορά και η οικονομία.

Αυτές που ασφυκτιούν είναι κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις. Τα μικρά μαγαζιά, αυτά τα οποία δεν μπορούν να κάνουν online πωλήσεις και πραγματικά υποφέρουν από τον εκμηδενισμό των πωλήσεων και φέρνουν σε απελπιστική κατάσταση τους ιδιοκτήτες τους και τις οικογένειές τους

Τις»διαφορετικές ταχύτητες» ανά περιοχή ανάλογα με το επιδημιολογικό της φορτίο και τον αριθμό των κρουσμάτων που φαίνεται πιο λογικό και δίκαιο (πχ το Ν. Αιγαίο δεν έχει καμία σχέση με την έξαρση που εμφανίζει η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα) απορούμε γιατί τις αποφεύγει η κυβέρνηση. Προφανώς για λόγους πολιτικού κόστους.

Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, αναμένεται να ανοίξουν πρώτα λιανεμπόριο και κομμωτήρια και στο τέλος η εστίαση.

Για τα σχολεία ένα δεκαήμερο πριν τις γιορτές θυμίζει το αντίστοιχο άνοιγμα τον Μάιο, μετά την πρώτη καραντίνα, μέχρι να κλείσουν για διακοπές. Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα μάθουν κάτι αυτές τις εβδομάδες που θα ανοίξουν, απλώς θα δουν και αυτά τους φίλους τους και θα βγουν από το σπίτι, που είναι και ο μόνος σοβαρός λόγος για να ανοίξουν τα σχολεία

Μακάρι, παρά τους αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία των καταστημάτων να κινηθεί η αγορά με τις απαραίτητες εορταστικές αγορές, γιατί μόνο με τα σούπερ μάρκετ, την αγορά τροφίμων και τις τροφοδιανομές δεν γίνεται τίποτα.

Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, οι επιδημιολόγοι λένε ότι θα υπάρξει έξαρση μετά το εορταστικό άνοιγμα (το ονομάζουν τρίτο κύμα) που οι πιθανές παραβάσεις (πάρτι σε σπίτια, ρεβεγιόν, εορταστικές επισκέψεις κλπ που είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο, να ελέγξει η αστυνομία) αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες. Ελπίζουμε να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλοι οι ειδικοί, για τα συν και τα πλην αλλά και τις πιθανές παρενέργειες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα:

Ο ιός έχει αρχίσει και πλήττει βαριά και νεότερες ηλικίες. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται διασωληνωμένοι αρκετοί άνθρωποι μεταξύ 18 και 39 ετών.

Ο χρόνος στον οποίο μαθαίνουμε τα κρούσματα απέχει μία με δύο εβδομάδες από την ημέρα που κόλλησε ο ασθενής.

Ο χρόνος ίασης ή θανάτου του ασθενούς απέχει συνήθως δύο εβδομάδες από την ημέρα που νόσησε.

Ο μέσος όρος θανάτων από COVID-19 παγκοσμίως είναι 2,3% των διαπιστωμένων κρουσμάτων, με βάση τις παγκόσμιες στατιστικές, προφανώς όμως είναι πολύ μεγαλύτερος αν ληφθούν υπόψη τα μη διαπιστωμένα κρούσματα πολλών ασυμπτωματικών.

Έχουν βρεθεί δυο φάρμακα, η ρεμντεσιβίρη, ένα από την Elli Lilly κλπ, από τα οποία προκύπτουν και τα τέσσερα γνωστά εμβόλια, Pfizer, Moderna, Oxford-AstraZeneca, Sputnik. Όλα έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα, μικρές αρχικές παρενέργειες και άγνωστες μακροπρόθεσμες.

Από την προσοχή, την υπευθυνότητα και τον αλληλοσεβασμό μας… θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η συνέχεια.

38 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτό που αναφέρετε σχετικά με τους νέους δεν είναι ακριβές. Ναι μεν υπάρχουν νεαρά κρούσματα ακόμα και διασωληνωμένα αλλά είναι ελάχιστα και πολυδιαφημισμένα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους θανάτους. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι άτομα μεγάλης ηλικίας ΚΑΙ με υποκείμενα νοσήματα.
    Όσο για τα mRNA εμβόλια έχουν γίνει μελέτες αλλά δεν είχαν λάβει ποτέ άδεια μέχρι σήμερα και τώρα αποφάσισαν να τα χρησιμοποιήσουν στο σύνολο του πλανήτη. Όπως πολύ καλά λέτε είναι άγνωστες οι μακροχρόνιες παρενέργειες αλλά και η αποτελεσματικότητά τους.

  2. ΑΚΡΟΒΑΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΥΡΜΑ .- ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ- ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΡΑ. -ΚΟΙΝΗ ΓΑΡ Η ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΑΟΡΑΤΟΝ- ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ ΣΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ- ΤΑ ΜΙΣΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ – ΕΤΣΙ ΟΠΟΙΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΙΣΑ- ΥΠΟΜΟΝΗ- ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΕΣ-

  3. Στις εκκλησίες Κολλάει
    Στο εφετείο Δε κολλάει
    Στις παρελάσεις Κολλάει
    Στα Εξάρχεια Δε κολλάει
    Αν είσαι Έλληνας Κολλάει με προστιμο
    Αν είσαι λαθρομετανάστης Δε κολλάει και δεν έχει προστιμο
    Για τους εθνικιστές Κολλάει γενικα
    Την 17/11 για τον αριστερούς Δε κολλάει

    • Απλό, αλλά ξεχάσατε χαριτωμένα και αυτές τις απόψεις σας εδώ μέσα, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα:

      Δεν υπάρχουν παγκόσμια ιός και πανδημία.
      Υπάρχουν, αλλά όχι στην Ελλάδα.
      Υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά ο Έλληνας δε μολύνεται.
      Υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά ο Έλληνα Χριστιανός δεν μολύνεται γιατί ψεκάζεται.
      Υπάρχουν έξω, αλλά στις εκκλησίες δεν υπάρχει.
      Υπάρχουν στις εκκλησίες, αλλά παπάδες, μοναχοί, παπαδιές, πιστοί κλπ δεν μολύνονται.
      Υπάρχουν στις εκκλησίες, στα μοναστήρια, στο Άγιο όρος, και μολύνονται όλοι, αλλά τον φέρνουν τουρίστες.
      Υπάρχουν στις εκκλησίες, στα μοναστήρια, στο Άγιο Όρος, αλλά δεν μεταδίδεται με τη θεία κοινωνία.
      Υπάρχουν παντού, και αν είναι να πεθάνουμε οι ορθόδοξοι από αυτόν θα είναι θέλημα θεού.
      Υπάρχουν παντού, και είναι κόλπο των Εβραίων για να κατακτήσουν τον κόσμο.
      Υπάρχουν αλλά παράξενα τρομακτικά μας έκρυψαν (με τη μάσκα) τα χαμόγελα, αλλά τί να κάνουμε όλα για την υγεια μας βρε παιδιά.
      Υπάρχουν αλλά πεθαίνουν οι άνω των 79 ετών, και τί έγινε;
      Υπάρχουν αλλά η Ελλάδα πουλάει τη χώρα με την αγορά του αμερικανικού εμβολίου και όχι του ρωσικού
      Υπάρχουν αλλά δεν ευθυνόμαστε επειδή δεν τηρούμε τα μέτρα

      • Είσαι ο μεγαλύτερος ///////////κας του φόρουμ,στο λέω κατάμουτρα

        • Απίστευτη η συμβολή σας στην παραπάνω λίστα των ομοϊδεατών σας. Μπράβο σας.

          Αν εξαιτίας μου σταμάτησαν να γράφουν τις παραπάνω επικίνδυνες βλακείες, τότε μπράβο μου. Μείνατε μόνο εσείς, όπως φαίνεται. Σας το λέω, με μάσκα, κατάμουτρα.

      • Η βλακεία είναι πιο επικίνδυνη απ όλα!!! Ανάμεσα στους κορυφαίους βλάκες

        Γράφε σεντόνια και διάβαζε τα μόνη σου,σιχαμερή τραγιάσκα.

        • Γι’ αυτό ακριβώς υπενθυμίζω στον κόσμο τί έχετε πει εδώ μέσα.

          3 πόντους για το υπέροχα εμπνευσμένο κοσμητικό επίθετο.

        • η νέα βίβλος, αφού την έγραψαν οι διαφωτιστές πιστοί πατριώτες εδώ μέσα. Αφήστε όμως τα δίκαννα και τις σβάστικες στη ναζιάρα μάνα, εσείς δεν καταλαβαίνετε από αυτά.

  4. Παραλήρημα μιας ηλικίας…είσαι ο ορισμός της βλακείας..

  5. Πέφτει κοροϊδία και στις δυο μεριές!
    Έτσι να τρώγεστε μεταξύ σας!
    Αυτό είναι το ζητούμενο…

    • Δεν βλέπετε ότι τα άκρα έχουν παρόμοιες ιδεολογίες για τα πάντα; Κανένα φάγωμα, κανένα ζητούμενο. Μόνο καλή καρδιά.

      • Ποια είναι τα δύο άκρα;δεν βλέπεις την Χαρχαλω,που όποιος μπει να γράψει τη γνώμη τουν

        Θα τον αποκαλέσει Χρυσαυγίτη;που έχει καταντήσει πορτιερης του aegeanews,που απαντά σ όλους χωρίς να ξέρει ποιος είναι,τι θέλει να πει…ακόμα και μια πληροφορία να θέλει να κοινωνήσει κάποιος,θα μπει η Μαλάμω να το πάει το θέμα εκεί που θέλει αυτή,λες και είναι δικό της το φόρουμ..κανένα άκρο φίλε μου,έχω αηδιάει με τα δίκανα και τον Αμβρόσιο που ποστάρει κάθε τρεις και λίγο, το χειρότερο τρολ του φόρουμ,που γράφει σεντόνια παραληρήματα , σαχλαμάρες και πουλάει και πνεύμα..και είμαι σίγουρος ότι σε λίγο θα γράφει μόνη της..το κακό είναι που μπερδεύεται με όλους κάνοντας quote..στον καθένα..σκέτη ..λάκω.

      • Δεν προέρχονται από ‘άκρο’ οι αναρτήσεις που απαντούν σε μια ηλίθια που ζητά να σχολιάσει την σβάστικα και τη μάνα που καθαρίζει,που έχει αναλάβει την διαχείριση των ενοτήτων του ‘Δεν μασαμε’..καθόλου άκρο δεν είμαι,ούτε Χρυσαυγίτης όπως κατηγορεί τον καθένα το πιο ηλίθιο άτομο εδώ μέσα..κρίμα γιατί αγωνίστηκαν κάποιοι να διαβάζουν το σάιτ πολλοί ξένοι συμπατριώτες μας έξω που μέσω του Google translate, απορούν με το ηλίθιο τρολ,που περνάει και μηνύματα..

      • Σίγουρα πιάνεις τα νοήματα ανάμεσα και πίσω απ’ τις λέξεις…το γνωστό πόρισμα μιας ακατανόητης ανάγνωσης που καταλήγει σε …τσουβακιασμα.

  6. Αντίκρυ απ’ τα Μακρόνησα
    ένα χειμώνα μαύρο
    το Σούνιο αλώνησα
    Μία βίλα κι εγώ νάβρω

  7. Η Μάνα της αντίστασης ,η πιο πονεμένη μάνα,μετά την δικιά σου

    https://www.womantoc.gr/content/articles/0/article_18095/inline/in__18095_5cd7d7e218c44.jpg
    «Μάνα μου, Παραστράτησα», «Ο Γολγοθάς μιας Αθώας», «Το Δράμα μιας Αμαρτωλής», «Πονεμένη Μητέρα», «Μάνα Κάνε Κουράγιο», «Ορφανή σε Ξένα Χέρια», «Η Καρδιά της Μάνας», «Το Φυλαχτό της Μάνας»
    Διάλεξε έναν ρόλο,όλοι σου πάνε,
    α και για το φάρμακο του ιού,
    https://images.search.yahoo.com/search/images?p=%CF%83%CE%AC%CF%84%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82+%CE%AC%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1+-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82&fr=mcafee&imgurl=https%3A%2F%2Fwww.greekmusicshop.gr%2Fimage%2Fcache%2Fcatalog%2F2018%2FSATYR%252026E-900×600.jpg#id=5&iurl=https%3A%2F%2Fwww.greekmusicshop.gr%2Fimage%2Fcache%2Fcatalog%2F2018%2FSATYR%252026E-900×600.jpg&action=click

  8. που έκανε και χαιρόμαστε μια ΜΚΟ δημοκρατική,αυτήν που ανήκεις..την φουκαριάρα την μάνα σου… καμία ‘κατάληψη’ παίζει εκτός του aegeanews? Φροντιστήρια η Μάγδα.

  9. κρατούσε στο δεξί ένα θαλασσοπνιγμένο προσφυγόπουλο,στο αριστερό είχε μια μολότωφ για να μην το σώσουν λέει οι Λιμενικοί και κρεμόταν στην πλάτη της ένα… καλάσνικοφ,που φυλάκιζε,σαν αυτό καλέ που πουλάνε στους Αφρικανούς με του εμφυλίους για να προστατευτεί η ειρήνη..δεν μου πες όμως για το …. της …..?

    • Κουτοπόνηρε με τα 4 τελευταία μηνύματά σου (δικιά, που, καλα, σημα):

      Συμφωνούμε απόλυτα. Και οι αριστερές μάνες των, ομοϊδεατών σας, αναρχικών (και όλες οι μάνες των άκρων) το ίδιο ελεεινές είναι με την σβαστικομάνα σας. Μην προσπαθείτε όμως μάταια και βλάσφημα να κλέψετε λίγο από τη λάμψη της τελευταίας – της ακροδεξιάς ναζιάρας. Η φωτογραφία της έχει ήδη γίνει εικόνισμα, που σαν επίγεια χιτλερική Παναγιά σβαστικοκοπιέται:

      https://www.ethnos.gr/ellada/129243_antidraseis-gia-ti-mitera-toy-iliopoyloy-poy-katharizei-karampines-me-fonto-ti

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ