300 με 320 χιλιάδες τουρίστες για φέτος στην Κω & οι «εναλλακτικές καλλιέργειες με υψηλές αποδόσεις…»

4
2048

300 με 320 χιλιάδες τουρίστες για φέτος στην Κω και οι εναλλακτικές»καλλιέργειες με υψηλές αποδόσεις…»

250.000 επισκέπτες στο τρίμηνο και αν συνυπολογίσουμε και τον Οκτώβριο ως τελευταίο μήνα της φετινής «κουτσουρεμένης» και πολύ ιδιαίτερης (λόγω covid 19) σεζόν, το πολύ να φτάσουμε τους 300 με 320 χιλιάδες για φέτος.

Δηλ. στο 25% περίπου των επισκεπτών του 2019. Με μία μεγάλη αβεβαιότητα για του χρόνου και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη ότι αν δεν έχουμε άλλους απρόβλεπτους παράγοντες (ελληνοτουρκικά, φυσικές καταστροφές κλπ) να επιστρέψουμε στα προ covid 19 δεδομένα, κάπου στο 2024.

Μέχρι τότε θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την νέα οικονομική κρίση, την έλλειψη ρευστότητας, το κλείσιμο στο σπίτι και όλες τις άλλες (ψυχοσωματικές) παθογένειες της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης.

Κι όλα αυτά όχι σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο (ώστε να πεις ότι δεν έχουμε άλλες επιλογές), αλλά σε ένα κατεξοχήν γεωργικό νησί («Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί» – Αριστοτέλης)  μέχρι πριν πάρει τα ηνία της (εντός ή εκτός εισαγωγικών) ανάπτυξης το μοντέλο του μαζικού τουρισμού τη δεκαετία του ’80.

Κι όμως ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κυριότερους κλάδους ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζοντας παράλληλα μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως τα πλεονεκτήματα του.

Κι όμως η Κως και το Νότιο Αιγαίο συνολικά δεν μπορεί να έχει μόνο πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό, καθώς διαθέτουν ανεκτίμητης αξίας πρωτογενή τομέα και το «καλάθι» τους ξεχειλίζει από επώνυμα αγροτικά προϊόντα.

Το έδαφος και το μικροκλίμα της αποτελούν τους ισχυρότερους παράγοντες της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων της

Το λάδι, το κρασί, το μέλι, το κρασοτύρι, το γλυκό ντοματάκι, η κανελάδα είναι τα ευρέως γνωστά προϊόντα του νησιού. Χωρίς να λείπει το ντόπιο κρέας και τα ψάρια, όπως και τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Δεν αρκεί μόνο η προώθηση των προϊόντων αυτών (που καλώς γίνεται όλα αυτά τα χρόνια από την Περιφέρεια και τον Δήμο σε κάθε ευκαιρία ή έκθεση) χρειάζεται η δημιουργία ενός Επιχειρησιακού πλάνου βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου σε τοπικό επίπεδο.

Κάτι αντίστοιχο -όπως διαβάζουμε- βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική Αττική με ένα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων μάλιστα και σε συνεργασία με έξι Πανεπιστήμια κρατών-μελών της ΕΕ εξετάζεται η «ευφυής αειφόρος διαχείριση της αστικής παράκτιας ζώνης».

Επίσης, πρόκειται να λειτουργήσει ένα Πρότυπο Οινολογικό Ινστιτούτο ευρωπαϊκής εμβέλειας, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε οινοπαραγωγούς, με σεμινάρια για το κοινό και διοργάνωση οινοτουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς και ένα επισκέψιμο ερευνητικό Γεωργο-Κτηνοτροφικό Πάρκο για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους με εξελιγμένες παραγωγικές μεθόδους και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Δεν ξέρουμε πόσο απόμακρα ακούγονται όλα αυτά για μας. Θυμίζουμε μόνο ότι κάποια πράγματα αποτελούσαν ένα μακρόπνοο στόχο της Δημοτικής αρχής του Κ. Καΐσερλη την περίοδο 2011-14 (με πρώτο αντιδήμαρχο τον σημερινό δήμαρχο Θ. Νικηταρά) που παρουσίασε δυσκολίες εφαρμογής κυρίως μέσα από τον τρόπο προώθησης των τότε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως ο ιδιωτικός τομέας που ήδη έκανε σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια σε όλα τα παραπάνω τοπικά προϊόντα (και με ονομασία προέλευσης – ΠΟΠ) δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο τον επίσης αναξιοποίητο πλούτο της Κωακής φύσης. Αναρίθμητα βότανα, δάφνες (δαφνέλαιο), μυρτιές (μύρτιλλα), ροδιές, συκιές, φραγκοσυκιές, τζιτζιφιές, κουμαριές, κυδωνιές, νεραντζιές, χαρουπιές (χαρουπάλευρο, χαρουπολάτα) , άγρια χόρτα, δεντρολίβανο, σχίνοι (σχινόκαρπο), καρυδιές, αμυγδαλιές, ηλίανθοι, κάπαρη, φάβα-όσπρια Κεφάλου… και τόσα άλλα απαξιωμένα από την «εξέλιξη», δώρα της φύσης (κάποια από αυτά είναι σίγουρα μαζί με την αλόη και τον βασιλικό που είναι πιο γνωστά, μέσα στις 10 καλλιέργειες με τις υψηλότερες αποδόσεις που προβάλλουν συχνά κάποιες εναλλακτικές ιστοσελίδες).

 

σ.σ. 1) Μια ματιά στον ανοιχτό κήπο της Μητρόπολης -μιας και είχαμε μια σχετική συζήτηση τις προάλλες με τον Σεβασμιώτατο- μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερες ιδέες στους όποιους ενδιαφερόμενους ή προς αυτή την κατεύθυνση προβληματιζόμενους…

2) Πριν λίγο ενημερωθήκαμε για την πρώτη Αγροτουριστική πτηνοτροφική μονάδα στην χώρα μας,  η οποία τελικά υλοποιείται στην Κω.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ σωστα Γιάννη όλοι συμφωνούμε εδώ κσι πολλά χρόνια πως ο τουρισμός δεν πρεπει να αποτελεί οικονομική εξάρτηση στο νησί .ο Ι. Καποδίστριας όταν εφερε τις πατάτες είπε. Λαος που είναι αυτάρκης σε προϊόντα γης έχει εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του.

  2. Ωραία είναι όλα αυτά αλλά χρειάζονται αρκετά πράγματα,
    πρώτα απ’ όλα διάθεση. Ποιός θέλει να δουλεύει στον ήλιο και τη ζέστη;
    Στην συνέχεια πόσος χρόνος χρειάζεται μέχρι να γίνουν όλα αυτά;
    Τρίτον πόσες γνώσεις χρειάζονται; Ποιοί είναι οι άνθρωποι που θα τα τρέξουν όλα αυτά;
    Και τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο πόσα χρήματα χρειάζονται;
    Να θυμίσω ένα εκτροφείο σαλιγκαριών πόσο γρήγορα έκλεισε.

  3. Όταν συγκεκριμένες οικογένειες της Κω με πολλά αγροτεμάχια δεν τα αξιοποιούν. Μην περιμένετε προκοπή.

  4. Είναι η πρώτη φορά που κυβερνητική εφημερίδα κατακεραυνώνειει

    τους χειρισμούς την πολιτική ηγεσία για την έλλειψη ενημέρωσης..την μυστικοπάθεια,την φίμωση της Ελευθεροτυπίας..κ.Τασούλα Επτακοίλη… Καθημερινή της Κυριακής..αστοχίες, παλινωδίες,μπαχαλο, λογοκρισία, ένα κ….χανείο.. ειδικά στα Νησιά με πρόσφυγες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ