Τουρισμός 2020: Έτσι κι αλλιώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το… να τα καταφέρουμε

5
1514

Τουρισμός 2020: Έτσι κι αλλιώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το… να τα καταφέρουμε

Η επίσημη θέση της Ελλάδας να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν και το σχέδιο της Κομισιόν για άνοιγμα συνόρων μεταξύ χωρών με «κοινά επιδημιολογικά προφίλ» (δίνοντάς τους το περιθώριο για μεταξύ τους συμφωνίες) δημιουργεί ελπίδες αισιοδοξίας για το θετικό σενάριο στον Τουρισμό.

Σε καμία περίπτωση δεν επιχαίρει κανείς με τα προβλήματα των άλλων (ανταγωνιστριών χωρών), ωστόσο είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί παρά να λάβει σοβαρά η Ελλάδα καθώς: Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, αλλά και η Τουρκία πλέον, έχουν τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα (βαθμός ταξιδιωτικής προειδοποίησης, 6)

Εμείς σαν Ελλάδα, από την άλλη μεριά, είμαστε μαζί με την Κροατία οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί (βαθμός ταξιδιωτικής προειδοποίησης, 4) που είμαστε προτεινόμενοι από όλες τις χώρες για καλοκαιρινές διακοπές το 2020, με τα ελληνικά νησιά στο επίκεντρο.

Η κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη διαχείριση της παρούσας υγειονομικής κρίσης από την ελληνική πλευρά, έχει δώσει ένα πολύ ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών ανταγωνιστριών τουριστικά χωρών, και το οποίο πρέπει πάση θυσία να κεφαλαιοποιηθεί άμεσα.

Συνολικά, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία προσελκύουν περίπου 250εκ. επισκέπτες, τους οποίους στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα τους χάσουν φέτος, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, υποστηρίζουν ότι μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης του Κορονοϊού και την άρση των απαγορευτικών μέτρων, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα μεγάλο ταξιδιωτικό κύμα από όλη την Ευρώπη, προς τον νότο. Ο κόσμος θα θελήσει να χαλαρώσει, να διασκεδάσει, να εκτονωθεί, να νιώσει φυσιολογικά ξανά, και η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη επιλογή του.

Το άνοιγμα της φετινής σεζόν, θα προσφέρει επίσης μία ακόμα μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό. Την ευκαιρία να κερδίσουμε το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, όσο πάει…

Το πιο ισχυρό χαρτί της τουριστικής μας προβολής η υγειονομική ασφάλεια (συνολικά ως χώρα, αλλά και πολύ περισσότερο ως νησιά του νότιου Αιγαίου)

Να προσαρμοσθούν κατάλληλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι προς διαβούλευση αυτή την περίοδο και να ληφθούν ευέλικτα μέτρα στους τουριστικούς προορισμούς, διασφαλίζοντας ασφαλείς μετακινήσεις και διαμονή για τους επισκέπτες μας και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Γενικά, όπως θεωρούμε ότι αντιμετωπίσαμε τη συνολικά κατάσταση έως τώρα, απαιτείται  σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, όχι μόνο τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, αλλά και από τους «απλούς» πολίτες στην περιοχή μας, όπως και σε κάθε τουριστικό προορισμό της χώρας μας.

Παράλληλα οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τους τουριστικούς μας φορείς πρέπει να κάνουν στοχευμένες κινήσεις και στην κατεύθυνση προσέλκυσης εσωτερικού αλλά και εναλλακτικού τουρισμού, ει δυνατόν στην κατεύθυνση επέκτασης της σεζόν, ακόμη και Νοέμβριο, αφού ξέρουμε πολύ καλά ότι οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Έτσι κι αλλιώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τα καταφέρουμε.

Deloitte: Πώς «φρενάρει» η πανδημία τις 10 σημαντικότερες χώρες εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα


Την εικόνα από την πανδημία στις 10 βασικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα- κατά σειρά η Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Κύπρο, Ελβετία και Αυστρία- παρουσιάζει στην τελευταία της μελέτη για τον ελληνικό τουρισμό η Deloitte, η οποία εξετάζει τρία βασικά σημεία: Την επιδημιολογική εικόνα κάθε αγοράς, τους περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο (lockdowns) και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Στο «κόκκινο» όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα βρίσκεται η Γερμανία (η πρώτη αγορά για την Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το 16,7% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων το 2019), το Ηνωμένο Βασίλειο (14,5% επί του συνόλου των εισπράξεων), οι ΗΠΑ (6,7%), η Γαλλία (6,2%), η Ιταλία (5,7%), η Ολλανδία (3%) αλλά και η Ελβετία, η οποία αποτελεί την 9η σημαντικότερη αγορά για την Ελλάδα με μερίδιο 2,6% επί του συνόλου των εισπράξεων. Η ανάλυση της Deloitte διευκρινίζει ότι στηρίζεται στα στοιχεία με βάση την ημερομηνία της 7ης Μαϊου. Οσον αφορά την σταδιακή άρση των περιορισμών στο εσωτερικό των χωρώ, στο κόκκινο παραμένουν το Ηνωένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ρουμανία, ενώ ως προς τους ταξιδιωτικούς προορισμούς «κόκκινες» είναι οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Κύπρος και Ελβετία.

Συνολικά από τις 10 σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας η μόνη «πράσινη» με πιο ήπια την επιδημιολογική της εικόνα είναι η Κύπρος, η οποία αντιπροσωπεύει το 2,6% των τουριστικών εισπράξεων του 2019 για την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει η μελέτη πάνω από το 90% των συνολικών τουριστικών δαπανών προέρχεται από διεθνείς επισκέπτες και από αυτό το 87% είναι για ταξίδια αναψυχής (σ.σ. όχι δηλαδή για συνεδριακό, ιατρικό, αθλητικό πολιτιστικό, θρησκευτικό τουρισμό κ.τ.λ.).

-Δεύτερο τρωτό σημείο η εξάρτηση από τις αεροπορικές συνδέσεις και τους tour operators. Το 69% της ταξιδιωτικής κίνησης στην Ελλάδα το 2019 αφορά τα αεροπορικά ταξίδια, και μάλιστα ένα μεγάλο μέρος πτήσεις charter. Επιπλέον, μεγάλη μερίδα της αλυσίδας εξαρτάται από τους tour operators.

-Tρίτο τρωτό σημείο είναι η έντονη εποχικότητα. Το 71% του συνόλου των διεθνών αφίξεων πραγματοποιείται μεταξύ του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, την περίοδο 2002- 2019 το 90% των ετήσιων τουριστικών εισπράξεων αντιστοιχεί την περίοδο από τον Μάϊο έως και τον Οκτώβριο.

Η Deloitte καταλήγει σε τρία εναλλακτικά σενάρια για την πορεία του ελληνικού κλάδου τουρισμού και φιλοξενίας το 2020 και 2021. Στο πρώτο «ήπιο» σενάριο, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και η αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας στην Ελλάδα αλλά και στην πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως, οδηγούν σε αντιμετώπιση της πανδημίας στο τρίτο τρίμηνο του 2020 με χαμηλά επίπεδα επανεμφάνισης και σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού, ειδικά από το 2021 και μετά.

Στο δεύτερο «δυσμενές» σενάριο, η πανδημία επιμένει, με διαδοχικά κύματα έξαρσης της ασθένειας ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και τα διεθνή ταξίδια αρχίζουν να επανακάμπτουν από τα μέσα του 2021 και έπειτα. Στο τρίτο «δριμύ» και απευκτέο σενάριο, η πανδημία συνεχίζει με σφοδρότητα και εντός του 2021, μέχρι να βρεθεί κατάλληλο εμβόλιο ή/και να επέλθει η «ανοσία της αγέλης». Η σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού ξεκινά από το 2022, ενώ η Ελλάδα επανακάμπτει δυνητικά στα μεγέθη του 2019 σε μία πενταετία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ……Σας παρακαλω.. κανω εκκληση!
    Αφηστε τον κοσμακι να εργαστει το καλοκαιρι!
    Μια απλη γριπη ειναι!
    Θα πεινασουμε!!

  2. Δεν μπορούμε σαν χώρα δυστυχώς να επιλέξουμε..αλλά να επιλεγούμε..

    Σ αυτό το σκέλος όμως θα παίξουν ρόλο η ενίσχυση του Νοσοκομείου με έργα και όχι λόγια,αλλά και η φύλαξη του Hot Spot..αν εμφανιστεί κάποιοι κρούσμα,όχι μόνο δεν θα έχουμε,αλλά θα τελούμε και σε καλοκαιριάτικη καραντίνα…βασικός στόχος το Τοπικό Σύστημα υγείας και η μείωση των λαθραίων..λυπάμαι όταν βλέπω άρθρα τοπικών πρώην αρχόντων,που ασχολούνται με κλώνους ‘γέρικων δένδρων’ που εμποδίζουν την κυκλοφορία στην Κανάρη,ή με πραμάτειες εμπόρων στην Ελ.Βενιζέλου και την παρεμπόδιση ‘ασφαλούς’ διέλευσης των πεζοδρομίων την ώρα που στην ‘απάνω γειτονίτσα’ έχουμε στοιβαγμένες 7.800 ψυχές σε 40 βαθμούς Κελσίου και διάσπαρτους σε κλίνες άλλους 600 στην πόλη(μ αυτούς που κοιμούνται έξτρα στα δωμάτια)..και ούτε μία ΜΕΘ. Κρίμα και πάλι κρίμα,γιατί αυτά όλα τα ξέρουν όλοι….αλλά και κάτι άλλο κ.Κιάρη..57 ευρώ μετάβαση με πλοίο στο Κέντρο την εποχή της κατώτατης τιμής πετρελαίου μεταπολεμικά ??? ε τι να πούμε πέρα απ το περαστικά μας!!!!! κ

  3. Πριν από λίγο στην ΕΡΤ ειπώθηκε ότι και η Γαλλία θα ζητήσει απ τους υπηκόου της,

    να κάνουν εσωτερικό Τουρισμό.Το θέμα όμως είναι η εκ περιτροπής Εργασία ,που πάει να παγιωθεί,λόγω έκτακτης κατάστασης.Πάντως τα εμβάσματα μέσω Western Union για χώρες πρώην Ανατολικού μπλοκ ,Αλβανία,Αφγανιστάν,Πακιστάν κ.λ.π.μειώθηκαν…

  4. Ας μη τρέφουμε αυταπάτες. Χωρίς τουρισμό δεν μπορούμε να επιβιώσουμε . Ίδη στη Κω κάποιοι ζουν με δανεικά. Από τη στιγμή λοιπόν που ο ιός βρίσκεται σε ύφεση και με δεδομένο το οικονομικό πρόβλημα που διογκώνεται καθημερινά,ο τουρισμός είναι μονόδρομος. Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ