Τουρισμός: Το θετικό σενάριο για… δίμηνη ή τρίμηνη σεζόν (με μεγάλο ρίσκο και αβεβαιότητα)
Το στοίχημα πλέον είναι να μην χαθεί εντελώς αυτή η χρονιά, αν και θα ήταν μια από τις καλύτερες…
Όλα όμως που τα πράγματα είναι εξαιρετικά ρευστά και εξαρτώνται από τις… διαθέσεις του COVID-19.
Το μέγεθος της ύφεσης, η διάρκειά της, οι επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό και στην ανεργία καθώς και ο τελικός λογαριασμός των μέτρων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση για να κρατήσει όρθια την οικονομία είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Το πρώτο μεγάλο εμφανές οικονομικό θύμα του κορονοϊού -το οποίο είναι ακόμα μεγαλύτερο για εμάς που ως νησί εξαρτώμαστε απόλυτα από αυτόν- είναι ο τουρισμός.
Όπως αποτυπώνεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων: το 65% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας θα οδηγηθούν σε πιθανή ή πολύ πιθανή χρεοκοπία. Όσο για τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 51,8%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πλειονότητα των ξενοδόχων πιστεύει ότι θα υποστεί πτώση τζίρου άνω του 56%. Η συνολική χρηματική απώλεια για το 2020 εκτιμάται 4,46 δισ. ευρώ ενώ άμεσα κινδυνεύουν 45.142 θέσεις εργασίας.
Ως πρώτο μέτρο ενίσχυσης για τους ξενοδόχους, η κυβέρνηση (μετά από σχετική Ευρωπαϊκή έγκριση) ανακοίνωσε την δυνατότητα αποζημίωσης των ακυρώσεων με την έκδοση 18μηνου voucher (κουπόνια).
Πρόκειται για μια «ανάσα» που θα επιτρέπει αντί για επιστροφή χρημάτων, οι ξενοδόχοι να δίνουν ισόποσο voucher σε όσους ακυρώνουν προπληρωμένες κρατήσεις. Οι συγκεκριμένοι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια αργότερα σε άλλο ταξίδι, ακόμα και με άλλο προορισμό.
Απρόβλεπτη η σεζόν…
Όπως ακόμα κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η συνολική κατάσταση που ζούμε τώρα.
Στην Αμερική μιλάνε για ανεργία 20% στο τέλος του 2020. Στην Ελλάδα αυτό προβλέπεται να είναι το ύψος της ανεργίας με το καλό σενάριο στο τέλος του 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Οι περισσότεροι θεωρούν την φετινή σεζόν χαμένη με το πιο θετικό σενάριο να δουλέψουν τουλάχιστον δυο μήνες Ιούλιο-Αύγουστο (στην καλύτερη Σεπτέμβριο ή και Οκτώβριο), ώστε οι πληγές που θα κουβαλούν την επόμενη χρονιά να είναι λιγότερες.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δώσουμε την εικόνα ενός προορισμού που υγειονομικά στάθηκε στο ύψος του.
Αν κερδίσουμε την μάχη αυτή, το 2021 θα έχουμε προβάδισμα για το ριμπάουντ της χαμένης χρονιάς
Η όλη συζήτηση μέχρι τώρα δείχνει την εικόνα ότι το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα είναι ουσιαστικά ένα κρας τεστ μεταξύ τουρισμού και πανδημίας.
Για αυτό και εξετάζονται πολύ προσεκτικά τα κριτήρια που θα τεθούν στις αερομεταφορές προκειμένου να διευκολύνονται οι τουρίστες να ταξιδέψουν (ένα μοντέλο είναι αυτό της Αυστρίας, που υιοθέτησε στρατηγική ελέγχου στο αεροδρόμιο με την άφιξη των τουριστών και συνεχή παρακολούθηση της υγείας τους, ακόμη και με καραντίνα αν σκοπεύουν να μείνουν για μεγάλο διάστημα. Αν είναι λιγότερο από 4 μέρες που είναι η μέση περίοδος επώασης του ιού, θα μπορούν και να φύγουν χωρίς να μπουν σε κάποια καραντίνα αν είναι αρνητικοί ή κάποια παρακολούθηση της υγείας τους. Άλλο πρωτόκολλο που συζητείται προβλέπει πως οι πολίτες των ξένων χωρών θα κάνουν ένα τεστ για τον κορονοϊό πριν πετάξουν για την Ελλάδα (είτε το μοριακό PCR είτε με αντισώματα) και στη συνέχεια θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση).
Πόσο εύκολο είναι όμως να ελέγχονται εκατοντάδες χιλιάδες ή μερικά εκατομμύρια ξένων τουριστών, σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο;
Μετά, για να λειτουργήσουμε τουριστικά πρέπει να υπάρχουν νέα πρωτόκολλα και κανονισμοί (εκτός από τα αεροπλάνα) για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, το yachting κλπ. Ο Υπ. Τουρισμού δήλωσε ότι αυτά θα ανακοινωθούν και θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους στις 8 Μαΐου (απόψε παρουσιάστηκε τηλεοπτικά ΕΔΩ)
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο να βεβαιωθούμε ότι ο κάθε επισκέπτης που έρχεται είναι υγιής. Σε διαφορετική περίπτωση, αν κάποιος πελάτης ασυμπτωματικός, μας επισκεφτεί και οδηγηθούμε σε καραντίνα θα είναι καταστροφικό (ειδικά για εμάς εδώ στο νησί).
«Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική, η ισραηλινή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δε θα έρθει κανένας τουρίστας. Κανείς δε θα έρθει για λίγες μέρες για να κάτσει μετά για δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις. Ήδη Ομάδες Εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπ. Τουρισμού.
Και το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα αυτή τη στιγμή για τα ξενοδοχεία (όπως το έθεσε η ΠΟΞ) είναι ότι παραμένουν εκτεθειμένα σε αξιώσεις αποζημιώσεων πελατών τους ή και εργαζομένων τους σε περίπτωση κρούσματος εντός του ξενοδοχείου.
Επιπλέον δεν γνωρίζουν το καθεστώς που θα εφαρμοστεί για το όποιο προσωπικό προσληφθεί τελικά, το οποίο επί της ουσίας δε θα έχει αντικείμενο εργασίας
Μεγάλοι όμιλοι, σκέφτονται ακόμα να μην ανοίξουν καθόλου (ή να ανοίξουν πιλοτικά το ένα από τα δύο-τρία ή τέσσερα κλπ ξενοδοχεία τους. Θα λάβουν τελικές αποφάσεις εντός του επόμενου μήνα (σύμφωνα με το ΙΤΕΠ η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3,26 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στο δυσθεώρητο ύψος των 4,46 δισ. ευρώ).
Και βέβαια τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα με το μεγάλο αριθμό των εργαζομένων στον τουρισμό και όλων των άλλων κλάδων που εξαρτώνται απ’ αυτόν (ειδικά εμείς εδώ στο νησί εξαρτόμαστε σε συντριπτικό ποσοστό απ’ αυτόν και ο χειμώνας προβλέπεται να είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύκολος).
Εσωτερικός τουρισμός; Με τι λεφτά, διάθεση και κίνητρα; Ειδικά, για τα νησιά. Παρόλα αυτά ο δήμος και οι τουριστικοί φορείς θα πρέπει να κινηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση (έστω στο 15-20% των πολιτών που έχει την οικονομική δυνατότητα ή τη διάθεση να κάνει διακοπές εσωτερικά) με σχετική προώθηση προσφορών, εφόσον εξελιχθεί το θετικό σενάριο της δίμηνης ή τρίμηνης σεζόν.
…..μια απλη γριπη ειναι!!
Αφηστε τον κοσμακη να δουλεψει!
Θα πει το νερο νέρακι!
Ελεος!!
Το είπες από την αρχή της καραντίνας ότι είναι μια απλή γρίπη.Επιβεβαιώθηκες πανηγυρικά! Respect! 👍
Ως περί πάντων έχων άποψη, Υφηγητής της …ρολογίας, μπορείτε να μας εξηγήσετε τα 3.710.240 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 195 χώρες, τους 6.021 νέους θανάτους, τον αριθμό των 1.214.572 κρουσμάτων και 71.982 θανάτων στις Η.Π.Α. και την πανωλεθρία της Ιταλίας και της Γαλλίας ;;;
Είστε σίγουρος καθηγητά μου, ότι είναι μαι απλή γρίπη ;;;
Ψάχνουμε κάνα καλό εδώ στο «Σωτηρία», τι λέτε ;;
Αυτή η … απλή γρίπη με τα κομβόι, με τα φέρετρα, τους τάφους που άνοιγαν με εκσκαφείς, με τα παγοδρόμια και τα ψυγεία φορτηγά με τα πτώματα, αυτή που γιατροί αποφάσιζαν ποιος θα μπορούσε να ζήσει, για να βγάλουν τους αναπνευστήρες από τον άλλο που είχε λιγότερες πιθανότητες. Αυτή την απλή γρίπη εννοείς μπάρμπα-τσίου;
Απλα ο κορονοιος τωρα πουλαει!
Περισσοτεροι σκοτωνονται καθε χρονο απο τροχαια αλλα και απο την κοινη γριπη πιστευω!
Τι λες εσυ?
…….Μονο τα γεροντακια πρεπει να προσεχουν!
Ας ερθουν τα παλικαρακια για χορο!
…..Σιγα που θα χρεοκοπησουν τα ξενοδοχεια!
Εχουν πολλα φραγκα αυτα!
«Ως νησί εξαρτώμαστε απόλυτα από αυτόν- είναι ο τουρισμός»
Όσο το παραγωγικό μοντέλο του νησιού είναι αυτό και μόνο, τόσο πιο μίζεροι θα γινόμαστε.
Και δε θα φταίνε ούτε οι πρόσφυγες, ούτε οι σεισμοί, ούτε οι ιοί..
Ρε τι ψηφισατε……….θαυμαστε τον….ο επομενος που θα μας κανει περηφανους ως Κωους, θα ειναι ο Κοψιμιος!!!
s://www.zougla.gr/greece/article/to-termatise-o-periferiarxis-notiou-egeou
Ποια επιστροφή χρημάτων? Τα λεφτά τα έχει η TUI στα ταμεία της..
να προσπαθήσουν να μην πάνε εκτός Επικράτειας τους φέτος το καλοκαίρι..για λόγους κορονοϊού.