Χαμένη τουριστική χρονιά λόγω κορονοϊού… Θα πεινάσουμε; (Χρειάζεται πάντα ένα plan B – «Ους η Κως έθρεψε, ουδ’ Αίγυπτος…»)

13
3547

Χαμένη τουριστική χρονιά λόγω κορονοϊού… Θα πεινάσουμε; (Χρειάζεται πάντα ένα plan B – «Ους η Κως έθρεψε, ουδ’ Αίγυπτος…»)

Οι δύσκολες στιγμές που ζούμε με την πανδημία του κορονοϊού κάποια στιγμή θα τελειώσουν, όμως όσα ακολουθήσουν δεν θα είναι ρόδινα. Η «επόμενη μέρα» θα είναι ακόμα πιο δύσκολη και άκρως απαιτητική σε σχέση με το πρόσφατο “χθες”.

Το “αύριο” θα έρθει αλλά δεν θα είναι αυτό που είχαμε στο μυαλό πριν λίγους μήνες.

Παρόλα αυτά θα πρέπει από τώρα να κρατάμε το αισιόδοξο κομμάτι της ζωής. Ο ήλιος θα λάμπει, η ζέστη θα είναι αφόρητη, η καταγάλανη θάλασσα και η χρυσαφένια άμμος (όλη δική μας) θα τονώσουν την ψυχολογία και το ηθικό μας.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο αποτύπωμα της πανδημίας αυτής που περνάμε θα είναι -όπως έχουμε αναφέρει εκτενώς στα προηγούμενα σημειώματά μας- στην οικονομία.

Και ιδιαίτερα σε αυτό τον τομέα η επόμενη μέρα θα είναι επώδυνη.

Το θέμα είναι λοιπόν το πως θα σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά. Εκεί θα κριθούν όλα.

Η τουριστική οικονομία του νησιού μας το δίχως άλλο θα πάρει καιρό να ανακάμψει.

Το ζωνάρι είναι δεδομένο ότι θα σφίξει πολύ (περισσότερο κι απ’ τη μνημονιακή εποχή) και θα υπάρξει νέα υποτίμηση στη ζωή μας.

Στο μεσοδιάστημα αυτό θα πρέπει από τώρα ο Δήμος κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο η Περιφέρεια, θα πρέπει να δουν από κοινού, και ασφαλώς σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία τον τομέα εκείνο που δεν άφησε την Κω να πεινάσει σχεδόν ποτέ στην ιστορία της.

«Ους η Κως έθρεψε, ουδ’ Αίγυπτος δύναται θρέψαι»

Προς το παρόν μιλάμε για λύση ανάγκης.

Στροφή λοιπόν στον πρωτογενή τομέα για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες και όταν ομαλοποιηθούν τα πράγματα βλέπουμε… (χρόνια τώρα θεωρητικολογούμε ατέρμονα για το μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης του νησιού, τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού κλπ).

Καλό είναι -όπως συμβουλεύουν πολλοί εν καιρώ κρίσης- να έχει ο καθένας τον κήπο με τα λαχανικά του ή τα οικόσιτα ζώα του κλπ, πλην όμως χρειάζεται οργάνωση.

Ας ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία και τους πρότυπους αγροτικούς οικισμούς που δημιούργησαν οι Ιταλοί κατακτητές στο Λινοπότι και τη Λάμπη (δεν πάει καιρός που παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε σχετική ημερίδα που έγινε στο Χάνι, για την αξιοποίηση των ιστορικών κτηρίων του Λινοπότη*)

Δήμος – Περιφέρεια – Συναρμόδια Υπουργεία θα πρέπει από τώρα να καταρτίσουν ένα Επιχειρηματικό Σχεδιασμό για Αγροτικές Επιχειρήσεις και συνολικά για όλους τους κλάδους του Πρωτογενή τομέα (αλιεία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία).

Ας θυμηθούμε, επίσης, (μόλις 7 χρόνια πριν) σχετική εισήγηση του τότε Αντιδημάρχου (και σημερινού Δημάρχου) Θεοδόση Νικηταρά στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Κω το Νοέμβριο του 2013.

Παραθέτουμε τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«-Προσεγγίζουμε τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες του πρωτογενή τομέα.

Φέρνω στη μνήμη σας, τη χαρακτηριστικότερη ίσως ιστορική έκφραση που τις περιγράφει :

«Ους η Κως έθρεψε, ουδ¨ Αίγυπτος δύναται θρέψαι».

Η  αρχαία ρήση  που αποδίδεται στον Ηρόδοτο,  αποτυπώνει με τον καλύτερο  τρόπο το διαχρονικό,  ισχυρό  συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει  ο τόπος μας, της εύφορης και καλλιεργήσιμης γης.

Πλεονέκτημα που  θυσιάστηκε στο βωμό της άναρχης  τουριστικής ανάπτυξης, και που  σήμερα, καλούμαστε να επανεξετάσουμε.

Οι τεράστιες  πεδινές εκτάσεις που ξεκινούν από  την πόλη της Κω  και φτάνουν  μέχρι την Κέφαλο, αποτελούν από μόνες τους μια ξεχωριστή χωρική ενότητα, και είναι ικανές να προσδώσουν σημαντικά οφέλη   στην τοπική οικονομία.

Για αυτό, επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα με συγκεκριμένες  δράσεις

  • Οργανώνουμε τη γεωργική παραγωγή και τη συνδέουμε με τον τουρισμό
  • Δημιουργούμε το κέντρο γεωργικής ανάπτυξης στο Πυλί
  • Εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για  τη συνεχή επιμόρφωση των αγροτών
  • Δημιουργούμε  στοχευμένες προωθητικές ενέργειες των τοπικών προϊόντων

Και… πολύ σημαντικό,

  • Εντάσσουμε το σύστημα παραγωγής και διάθεσης προϊόντων στην ομπρέλα του τοπικού σήματος ποιότητας».

 

*Η ιστορία των πρότυπων αγροτικών οικισμών της Κω επί Ιταλοκρατίας

«Στο πλαίσιο του ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού της ιταλικής διοίκησης της Δωδεκανήσου (1912-1943) δημιουργήθηκαν στο νησί της Κω δυο αγροτικοί οικισμοί, ο πρώτος στα ΒΔ της πόλης Κω της στην περιοχή «Λάμπη» (Torre in Lambi, 1936) και ο δεύτερος προς το εσωτερικό του νησιού, στην περιοχή «Λινοπότι» (Anguillara,1936), μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Ασφενδιού και Πυλίου. Η αγροτική οικονομία αποτέλεσε ένα τομέα συμπληρωματικό της πολιτικής γης κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας (αντι-αστικοποίηση) και παράλληλα, το πεδίο εφαρμογής ιδεολογημάτων όπως ήταν η συνεταιριστική οικονομία, όμως απέτυχε.

Ειδικότερα στη Δωδεκάνησο, η «αγροτοποίηση» αποτέλεσε την κύρια έκφραση της εποικιστικής πολιτικής του καθεστώτος. Δείγμα αυτής της πολιτικής στην Κω, ήταν η δημιουργία των δύο αγροτικών οικισμών της Λάμπης και του Λινοποτίου περιοχών εύφορων, με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, άμεσα ελεγχόμενων από την Κυβέρνηση του καθεστώτος.

Η δημιουργία των αγροτικών οικισμών στην Κω επιχειρήθηκε ως διέξοδος απασχόλησης άνεργων της μητρόπολης Ιταλίας, αλλά και ως προβολή ενός νέου μοντέλου παραγωγής και κοινωνικής οργάνωσης, εξυπηρετώντας παράλληλα και την εποικιστική πολιτική.

Ανάλογα έργα αξιοποίησης γαιών έγιναν μεταξύ των ετών 1928 και 1934 και στην Ιταλία, που αμέσως μετά οδήγησαν στη δημιουργία των «νέων πόλεων», στις οποίες εγκαταστάθηκε ιταλικός πληθυσμός από άλλες περιφέρειες, ενώ το ίδιο συνέβη και στις αποικίες της Λιβύης Τριπολίτιδα και Κυρηναϊκή, με τη δημιουργία πλήθους αγροτικών οικισμών και τη μεταφορά Ιταλών εποίκων, από το 1929 ως το 1939″.

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΓΙΑΝΝΗ σε πρόλαβα, γέμισα τα μπαλκόνια μου με γλάστρες...Ντομάτες, αγγουρια9, πιπεριές και κολοκυθάκια...

    Και στην ταράτσα έφτιαξα κοτέτσι με κότες και πετεινούς. Το μόνο πρόβλημα το πανάκριβο νερό της ΔΕΥΑΚκαι τα φυτά που λιγοστεύουν στα φυτώρια….

  2. Θα δουλεύουν εργάτες σε όσους έχουν ή στην αγροτική ζώνη που θα δημιουργήσει ο δήμος

  3. Ωραία τα λόγια αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πολλούς με την αξίνα στο χωράφι μέσα στο λιοπύρι, για μεροκάματα της πλάκας.

  4. Kε αρθρογραφε πολυ καλο το αρθρο σας, παραταυτα ομως ξεχνατε οτι οι νεα ταξη πραγματων αυτο ακριβως δεν θελει να εχεις πρωτογενη τομεα απο καιρο τωρα πριν καν απο την πανδημια. Μεγαλες εταιρειες του χωρου βλεπε MOSANDO δεν θα σε αφησουν να καλλιεργησεις για να ζησεις για να εισαι ποιο ελεγχομενος.

    Τωρα για τουρισμο και παραμυθια πρεπει να το παρουμε χαμπαρι πανε αυτα ανηκουν σε αλλες ποια εποχες, απο δω και περα μεχρι τον Γ’ παγκοσμιο πολεμο ο οποιος αναμενεται σε λιγοτερο απο 4 χρονια θα ερθουν φον ικοτεροι ιοί και παγκοσμιο ΚΡΑΧ ειθεισται μετα απο πανδημιες. αυτα.

  5. Αυτές είναι οι ολέθριες συνέπειες του να στηρίζεται η οικονομία ολόκληρου του νησιού αποκλειστικά σε έναν καλοκαιρινό τουρισμό 4-5 μηνών!
    Όταν τα καλά χρόνια (προ μνημονίων) υπήρχε δυνατότητα για δημιορυγία ΤΕΙ στο νησί που θα έφερνε νέο κόσμο κόσμο κάθε χρόνο στον τόπο μας, ο οποίος θα «αλώνιζε» και θα στήριζε εστίαση, ακίνητα, μαγαζιά όλη τη χρονιά δεν το θέλαμε. Όταν υπήρχε δυνατότητα να έρθει εδώ ΑΣΠΑΙΤΕ ή εμπορικό ναυτικό επίσης δεν τα θέλαμε. Τότε βλέπετε βγαίναν τα λεφτά με τις σακούλες σκουπιδιών από τα μαγαζια κάθε βράδυ οπότε γιατί να νοιαστεί κάποιος;
    Τώρα λοιπόν που τα τελευταία χρόνια μας «έκλεψαν» οι κυκλάδες τον καλό τουρισμό και έπεσαν τα μνημόνια, οι μετανάστες και οι ιοί βλέπουμε το αδιέξοδο. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

  6. Η φετινή σαιζόν είναι τελειωμένη τώρα αν δεν μάς βοηθήσει το κράτος την έχουμε γα—‘νη.Και το πρόβλημα το σοβαρό πρόβλημα θα είναι τον ερχόμενο χειμώνα. Το καλοκαίρι κουτσά στραβά θα την
    βγάλουμε .Στάση πληρωμών Και ο Θεός μαζί μάς.

  7. Καλησπέρα Κ Κιαρη! Λοιπόν θα ήθελα να ενημερώσω ολον τον κόσμο και το λέω εδώ δημοσίως μήπως και πιστέψουν κάποιοι ή να τους ανοίξω τα μάτια. Πρώτον οι ξενοδοχοι ταζουν στο προσωπικό να δουλεψουν(Όσο δουλεψουν) για να είναι έτοιμοι. Δεν ξέρουν όμως κάτι. Η σεζόν δεν πρόκειται να ανοίξει. Το λέω μέσα από καρδιάς. Δεν κοροϊδεύω κανέναν. Τυχενει και έχω πολύ στενό συγγενικό πρόσωπο σε μεγάλο βαθμό ξενοδοχειακής μονάδας. Μίλησα ανοιχτά. Οι Τουρ οπερατέρ συγκεκριμένα Γερμανία και Αγγλία έχουν χαρτί εγγεγραμμένο από κυβέρνηση ότι δεν ταξιδεύει κανείς πριν από το 2021. Επαναλαμβάνω δεν κοροϊδεύω κανέναν!!! Καλό είναι να ψάχνετε δουλειά άμεσα σε κάτι μόνιμο μέχρι να σπάσει όλο αυτό και φτιάξουν τα πράγματα. Θα ηθελα να περασει το σχολιο μου κ Κιαρη. Λεω αληθεια γνωριζοντας τι επροκειτε να γινει.

    • Εδώ δεν ξέρεις καλά καλά γραφή και θέλεις να δίνεις και συμβουλές ;
      Ο υποτιθέμενος συγγενής σου έχει και βαθμό ; Ας πούμε στρατάρχης σε ξενοδοχείο ; Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη και αν ήταν ήδη αποφασισμένο θα το ξέραμε όλοι και όχι μόνο ο μπατζανάκης σου ο στρατάρχης

    • ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΡΟΔΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΑΝΟΝΥΜΕ.
      ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
      ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ.

  8. ΤΑ ΝΟΊΚΙΑ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΎΡΙΟΙ, ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ. ΠΡΟΣΑΡΜΌΣΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ. ΕΊΝΑΙ ΑΔΙΑΝΌΗΤΗ Η ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΓΊΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΎΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΈΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΝΑ ΠΛΗΡΏΝΟΥΝ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ ΕΝΟΊΚΙΑ. ΚΑΙ ΕΝΝΟΩ ΤΙΣ ΤΡΟΓΛΕΣ ΠΟΥ ΟΥΚ ΟΛΙΓΕΣ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΊ. ΞΈΡΩ ΠΙΘΑΝΌΝ ΕΓΏ ΤΑ ΛΈΩ ΚΑΙ ΕΓΏ Τ ΑΚΟΎΩ.

    • ΑΜΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΝΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ. ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΕΣΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ; ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ;

  9. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που γράφετε κύριε Κιαρη. Να κάνει ο δήμος την αρχή να σας ακολουθήσουμε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ