ΣΔΙΤ για το ΚΥ Αντιμάχειας και το νέο Νοσοκομείο Κω; Δείτε 6 χρόνια πριν τη θύελλα αντιδράσεων…
Η πρόταση του Δημάρχου Κω προς τον Υπουργό Υγείας να λειτουργήσει άμεσα το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, ακόμα και με ΣΔΙΤ, αλλά και με τον ίδιο τρόπο, ει δυνατόν, να κατασκευαστεί το νέο Νοσοκομείο, επαναφέρει την ατζέντα της συζήτησης στο Νοέμβριο του…2013.
Τότε, που η πρόταση του Υπεύθυνου Υγείας του Δήμου, Δημοτικού συμβούλου Γ. Κοπάδη και η επίσκεψη (μαζί με τους τότε Δήμαρχο και Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου) στον Υπ. Άδωνι Γεωργιάδη και η απόφαση να παραχωρήσει το ΚΥ Αντιμάχειας σε ΚΟΙΝΣΕΠ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων* σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο που τελικά «πάγωσε» την απόφαση.
Στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Υγείας με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδ/σου Β. Υψηλάντη, ο Δήμαρχος Κω, επανέφερε παρόμοια πρόταση λειτουργίας του ΚΥ Αντιμάχειας, όχι με ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά με ΣΔΙΤ:
«Προκειμένου να λειτουργήσει το ΚΥ η πολιτική ηγεσία μπορεί να εξετάσει κάθε περίπτωση, όπως ΣΔΙΤ με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, του εμπορικού επιμελητηρίου, κ.α. καθώς και την παράλληλη δραστηριοποίηση της δομής στον Ιατρικό τουρισμό».
Και με τον ίδιο τρόπο να κατασκευαστεί και το νέο Νοσοκομείο (την πρόταση αυτή ο Δήμαρχος Κω είχε καταθέσει ως επικεφαλής της Ισχυρής Κω και κατά την παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας του νέου νοσοκομείου τον περασμένο Μάιο, στο ΕΒΕΔ Κω).
Δεν ξέρουμε αν ο Δήμαρχος Κω έχει συγκροτήσει μια άτυπη ομάδα για θέματα Υγείας στο δήμο Κω, ποιοι την συγκροτούν και τι σκοπεύει να κάνει σε αυτό τον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα.
Είναι γεγονός όμως ότι η απουσία του Γ. Κοπάδη από τα δημοτικά μας πράγματα είναι αισθητή.
Πόσο μάλλον που στη δημοτική ομάδα της δημοτικής αρχής δεν υπάρχει καν Ιατρός, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο ο μόνος εκλεγμένος Ιατρός, είναι ο κ. Σαΐτης, από την παράταξη Όραμα & Δράση.
Και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη συνέχεια των δράσεων σε αυτό τον τομέα.
Ως γνωστόν η προηγούμενη δημοτική αρχή με Υπεύθυνο Υγείας τον Ιατρό Στ. Λοΐζο, είχε αναπτύξει σειρά δράσεων, συν τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων, (παρά τις όποιες αναφορές της μειοψηφίας για «ιατρείο φάντασμα» σε ότι αφορά το ωράριο κλπ).
Βλέποντας όμως τις αντιδράσεις ακριβώς έξι χρόνια πριν (από τύπο, κόμματα, συνδικαλιστές κλπ, ακόμα κι ο τότε Βουλευτής και πρ. Υπουργός Δ. Κρεμαστινός είχε εκφράσει ρητά και κατηγορηματικά την αντίθεσή του) διατηρούμε ένα προβληματισμό για το αν και πως θα προχωρήσει η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων του Δημάρχου Κω από το Υπουργείο.
Κρατάμε μόνο τη «στενή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Υπουργείου» που ανακοίνωσε ο έχων την πρωτοβουλία της συνάντησης, Βουλευτής Β. Υψηλάντης και αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια…
Ας δούμε -για να θυμηθούμε- κάποιες από τις τότε σφοδρές αντιδράσεις, σε κεντρικό επίπεδο, για την απόφαση παραχώρησης του ΚΥ Αντιμάχειας σε ΚΟΙΝΣΕΠ, με συνέπεια να μην προχωρήσει ποτέ:
*»Τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας σε ιδιώτες
05/11/2013
Η έναρξη ενός σχεδίου για την εκχώρηση των δομών δημόσιας υγείας στην περιφέρεια, σε ιδιώτες, βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Newsbomb.
«Εμβρόντητοι όλοι, πληροφορηθήκαμε με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Κω ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Δήμου Κω για την παραχώρηση στο Δήμο του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας Κω, μετά από συνάντηση που έγινε στο γραφείο του υπουργού.
Μάλιστα, στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι ο δήμαρχος Κω κ. Καΐσερλης, συνέστησε επιτροπή που μέσα σε 10 μέρες(!!!!) θα καταθέσει μελέτη για τη βιωσιμότητα της λειτουργίας του, τη σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του υπουργείου αλλά, και εδώ είναι το σημαντικό, τη σύσταση και λειτουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, η οποία θα λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας.
Επικρατεί μία λογική του τύπου… »τώρα τρέχουμε»…
Το οξύμωρο, σύμφωνα με τη Newsbomb, είναι ότι η μελέτη βιωσιμότητας έχει ήδη προεξοφληθεί και ο χρόνος ολοκλήρωσής της περιορίζεται σε 10 μέρες, ενώ φαίνεται ότι είναι ήδη έτοιμη και η Συνεταιριστική Επιχείρηση που θα αναλάβει τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.
ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ
Με δεδομένο ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, είναι απορίας άξιον:
α. Πως το υπουργείο παραχωρεί το Κέντρο Υγείας.
β. Αν συμφωνεί με το …business plan που ήδη ανακοίνωσε ο Δήμος Κω.
γ. Πως θα κοστολογηθούν υπηρεσίες που θα προέρχονται από υποδομές που κατασκευάστηκαν με χρήματα του Ελληνικού λαού. Γιατί δεν πρέπει να μας ξεγελά ο βαρύγδουπος τίτλος Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση αλλά να σταθούμε στην τελευταία λέξη…την επιχείρηση.
Και η επιχείρηση έχει στόχο το κέρδος.
ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΟ…
Οι επικίνδυνες αυτές ακροβασίες, δείχνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένο υπόβαθρο για να περάσουν οι δομές δημόσιας υγείας στην περιφέρεια, στην επαρχία και στα νησιά σε ιδιώτες.
Το υπουργείο βρίσκει έναν εύσχημο τρόπο για να μην αναλάβει τις ευθύνες του, να μειώσει τις δαπάνες και να απαλλαγεί από την πίεση για την τοποθέτηση ιατρικού προσωπικού στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
Σε αυτές τις περιοχές που η υγεία είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τους πολίτες, έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον ιδιωτών που θα αναλάβουν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, χρησιμοποιώντας τις υποδομές της δημόσιας υγείας, ενδεχομένως με κάποιο αντίτιμο προς το κράτος ή την αυτοδιοίκηση.
Μόνο που το κόστος θα το καταβάλλουν πάλι οι πολίτες.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ
»Επενδυτές» θεωρούν ότι ο τομέας της υγείας είναι μία επένδυση με προοπτική στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλες δομές δημόσιας υγείας που θα μπορούσαν να ιδιωτικοποιηθούν ενώ υπάρχει πρόταση της τρόικα για να μετεξελιχθεί ο ΕΟΠΥΥ σε »αγοραστή» υπηρεσιών υγείας και να συρρικνωθούν, σταδιακά, οι δομές του.
Το θέμα είναι υπαρκτό και είναι φανερό ότι ο Δήμος Κω χρησιμοποιείται ως »λαγός» στη συγκεκριμένη περίπτωση για να μετρηθούν οι αντιδράσεις και στη συνέχεια να διαμορφωθεί το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Δήμου της Κω αποτελεί τον «προπομπό» και για τις μελλοντικές. Βάσει αυτής παραχωρείται το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας στον Δήμο της Κω.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τη συμμετοχή του Δημάρχου του νησιού, Κώστα Καΐσερλη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Βασίλη Δρόσου, του υπεύθυνου του τομέα Υγείας, Δημοτικού Συμβούλου, κ. Γιώργου Κοπάδη και στελεχών του υπουργείου, αναδείχθηκε το πρόβλημα που δημιουργείται από την μη λειτουργία του Κέντρου Υγείας και των δυνατοτήτων του Δήμου να υποστηρίξει την λειτουργία του.
Ο Δήμαρχος της Κω εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απόφαση παραχώρησης της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στον Δήμο και υπογράμμισε την βαρύτητα που έχει αυτή η απόφαση για την Αυτοδιοίκηση αλλά και για την κοινωνία της και τις ευθύνες που επωμίζονται τα στελέχη του Δήμου για την επιτυχή έκβαση της πρωτοποριακής νέας αποστολής τους.
ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
Με απόλυτο τρόπο ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης αποσαφήνισε την θέση του να παραχωρηθεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας στον Δήμο της Κω και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την λειτουργία του Κέντρου Υγείας οικονομικά και οργανωτικά.
Ήδη ο Δήμαρχος του νησιού προχώρησε στην σύσταση ομάδας εργασίας υπό την ευθύνη του Δημοτικού Συμβούλου, κ. Γιώργου Κοπάδη στην οποία συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Βασίλης Δρόσος, η υπεύθυνη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κα. Ιωάννα Ρούφα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αντώνης Γιωργαράς και ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Σταμάτης Μαρκόγλου».
Η Υγεία, είναι το ύψιστο αγαθό για τούς πολίτες αυτής της χώρας. Είναι επίσης γνωστό σε όλους, ακόμα και στους υπέρμαχους των ιδιωτικοποιήσεων, ότι, η υγεία θα πρέπει να παραμείνει μακριά από τους ανταγωνισμούς των κερδοσκόπων, στους οποίους με τίποτα και για κανένα λόγο το Ελληνικό Δημόσιο, δεν πρέπει να επιτρέψει
την είσοδο στο χώρο της Υγείας, και συνακόλουθα την κερδοσκοπία σε αυτόν τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα.
Αυτό μπορεί να συμβεί, γιατί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στο θεσμό της Δημόσιας υγείας κάθε μορφής, εξακολουθεί σαν ποσοστό να είναι συντριπτική, και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, παρά τα όποια προβλήματα της.
ΗΣΟΥΝΑ ΠΕΝΤΑΚΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
Σε όλη την Ευρώπη τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι στους Δήμους. Μόνο σε μας κάνει κουμάντο ένας υπουργός ακόμα και για το Καστελόριζο
Συμμετείχα στην συνεργατική για το κέντρο υγείας της αντιμάχειας. Μάθε ποιοί ήταν για να καταλάβεις ότι η πρόταση του Κοπάδη ήταν πολύ σοβαρή.
αυγάτισαν οι πούγκες του δικου μας και του Αβραμόπουλου
και να μην έχεις ακούσει τίποτε για γείτονες του Χριστοφοράκου
Ασαφέστατη πρόταση, χωρίς μελέτη και δίχως προοπτική υλοποίησης.
Και μην ανησυχείτε για τον άλλο που έτρεχε για λογαριασμό του καθηγητή Μπρ…., θα βγει από το πηγάδι μόλις δει φως και αποφασιστεί από την φασιστοδεξιά κυβέρνηση το ξεπούλημα της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα… Τα φράγκα είναι πολλά και οι δικοί μας δεν τα βγάζουν πέρα με την δωρεάν παραχώρηση της δημοτικής περιουσίας μόνο στις φιλενάδες της ΑΙΓΛΗΣ και της ΑΜΒΡΩΣΙΑΣ…. Μιλάμε για τζίρο εκατομμυρίων…
Δεν θα αφήσουν ΤΊΠΟΤΑ από την Δημοτική περιουσία που να μην σκεφτούν με ποιον τρόπο θα το παραχωρήσουν σε οργανωμένα συμφέροντα για να έρχεται ΜΑΥΡΟ ΠΑΡΑΔΑΚΙ στις τσέπες τους…
στο άρθρο σας υπάρχει σύγκριση στα δεδομένα του 2013 και του 2019. Προφανώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία αναπτυξιακών έργων εξελίσσονται. Επιπλέον το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), είναι σχεδόν μηδενικό, συνέπεια των πλεονασμάτων που έχουν θέσει οι θεσμοί.
Παραθέτω λίστα εγκεκριμένων έργων με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ, για πληρέστερη ενημέρωση της Κωακής κοινωνίας.
http://www.sdit.mnec.gr/%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1
MIN KOLLATE
EINAI PARELTHON
ZITO MAS
ZITO MAS
ZITO
NITSE