Μαζί με τις καινοτομίες των Τρικάλων ο κ. Νικηταράς ας μελετήσει και τα «μυστικά» ενός πετυχημένου Δημάρχου…

26
3151

Πολύ καλά έκαναν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θ. Νικηταράς και η ομάδα του να επισκεφτούν το Δήμο Τρικκαίων και να μελετήσουν τα «μυστικά της επιτυχίας» του.

Αξίζει πράγματι να δει κανείς πως ο σαραντάρης δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου στα τέσσερα χρόνια θητείας του έχει καταφέρει να κάνει τα Τρίκαλα σημείο αναφοράς όσο αφορά τη χρήση ποδηλάτου, την αποκομιδή σκουπιδιών, την παραγωγή ενέργειας μέσω βιοαερίου, την καινοτομία εξυπηρέτησης πολιτών μέσω του ATM πιστοποιητικών με το οποίο ο δημότης έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει οποιοδήποτε πιστοποιητικό με τη χρήση κάρτας.

Εμπνεύστηκε και δημιούργησε τον «Μύλο των ξωτικών» (δηλ. το Χριστουγεννιάτικο χωριό) ο οποίος προσελκύει ετησίως 1,2 εκατ. επισκέπτες (όσα η Κως δηλ τα all inclusive σε μία σεζόν) προσφέροντας έσοδα στο δήμο τα οποία επανεπενδύει σε τομείς όπως η παιδεία, η πρόνοια κλπ.

Πέρα όμως από το τι και πως (δηλ. τη στοχευμένη δράση), πρέπει να μελετηθεί και το ποιόν του δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου. Αρκεί μια απλή περιγραφή δημοσιογράφου από τη Θεσσαλονίκη γι’ αυτόν:

«Και αυτό που διαπίστωσα ιδίοις όμμασι είναι πως πρόκειται για μια από τις πιο προσγειωμένες περιπτώσεις αιρετών που έχω γνωρίσει ποτέ. Ένας τεχνοκράτης εξαιρετικά καταρτισμένος, με γνώσεις πραγματικές σε ζητήματα καθημερινότητας, ικανότητες χειρισμού μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων και επαγγελματικών κατηγοριών, αντίληψη του τι σημαίνει αλλάζω και του τι σημαίνει προσπαθώ να αλλάξω ριζωμένες αντιλήψεις δεκαετιών. Αυτοσαρκασμό και αυτοκριτική που σπάνια συναντά κανείς σε πολιτικούς, εξαιρετική αίσθηση του ”πατάω στη γη και δεν έχω καβαλήσει το άλογο”, ανοιχτή σκέψη και διάθεση να ακούσει, καινοτόμο πνεύμα ακόμα και σε ζητήματα που απαιτούν ρίσκο, δυνατότητα διάκρισης των προτεραιοτήτων μιας πόλης, παραδοχή των λαθών και των αποτυχιών.

Αν μια λέξη τον χαρακτηρίζει πάνω από όλα είναι η σπάνια λέξη για τον ελληνικό δημόσιο βίο: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τρικκαίων «το λεωφορείο χωρίς οδηγό έκανε γνωστό το δήμο Τρικάλων στην Ελλάδα αλλά εξίσου σημαντική θεωρείται και η τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου στην πράξη καθώς και τήρηση του νόμου όσο αφορά τα τραπεζοκαθίσματα ”μέσω σωστής συνεννόησης” με τους επιχειρηματίες. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του κ. Παπαστεργίου σχετικά με το «προσφυγικό» όπου υπήρξε ομοφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη διαχείριση του θέματος. Ο κ. Παπαστεργίου, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τις δράσεις του, μίλησε για τα «κλειδιά» των επιτυχιών του όπως: σχέδιο, στοχευμένη διαχείριση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και φορέων, αξιολόγηση ανθρώπων και πεπραγμένων αλλά και την αποτίναξη της μιζέριας και του αναμασήματος δικαιολογιών. Επίσης υπογράμμισε ότι η «επίτευξη της συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι άκρως σημαντική διευκρινίζοντας ότι δεν δέχεται τον ρόλο δημάρχου-κομματάρχη».

Αυτά για να δούμε το ρόλο της συναίνεσης που γράφουμε και ξαναγράφουμε (και την ευθύνη για την επίτευξή της την έχει πρωτίστως ο εκάστοτε δήμαρχος).
Πάνω σε αυτό αξίζει να παραδειγματιστεί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος από τον πλέον επιτυχημένο δήμαρχο της χώρας: τον δήμαρχο Περιστερίου (με μισό εκατομμύριο πληθυσμό) Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος  έχει κατορθώσει να εκλέγεται όχι μόνο για 5η συνεχή τετραετία αλλά να αυξάνει και το ποσοστό του κάθε φορά φτάνοντας στο ασύλλυπτο (και με απλή αναλογική) ποσοστό του 74% στις τελευταίες εκλογές. Δηλ. ενότητα στην πράξη.
Η νίκη του Ανδρέα Παχατουρίδη δεν οφείλεται στην ανικανότητα των αντιπάλων του, αλλά στη μεγάλη ικανότητα τη δική του. Ο κ. Παχατουρίδης είναι ένας δήμαρχος που έχει καταφέρει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα: Εκείνο της εμπιστοσύνης.

Ο κ. Παχατουρίδης, όμως, (όπως σημειώνει ο τοπικός τύπος Περιστερίου) έχει καταφέρει κάτι σπουδαίο, απ’ το οποίο ίσως θα έπρεπε να παραδειγματιστούν και οι πολιτικοί: Οι πολίτες δεν τον τιμωρούν για τις τυχόν λάθος επιλογές του, γιατί έχει καταφέρει το να τον εμπιστεύονται. Έχει χαρούμενους τους δημότες του και γι’ αυτό απολαμβάνει κάθε φορά μια άνετη εκλογική νίκη. Κι ο ίδιος παραμένει σεμνός, απλός και αγωνιστής.

Δεν χρειάζεται να έχει συνεχώς επιχειρήματα και να τα παραθέτει στον κόσμο για να τον ψηφίσει, το έργο του μιλάει αντί για εκείνον. Δεν χρειάζεται να επιτίθεται στους πολιτικούς του αντιπάλους και να υποστηρίζει ότι είναι καλύτερος για να κερδίσει ψήφους.

Ο πολιτικός αρχηγός -σε όποια θέση κι αν βρίσκεται- θα πρέπει να είναι ο εμπνευστής του κόσμου, όχι ένας δικηγόρος που εφευρίσκει συνεχώς επιχειρήματα για να αθωώσει το δικαστήριο τον πελάτη του και να δικάσει τον αντίπαλό του… (Και αυτό θα πρέπει να το προσέξει ιδιαίτερα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κω, αν κρίνουμε από τις πρώτες αντεγκλήσεις σε επίπεδο δελτίων τύπου…)

Επιπρόσθετα υπάρχει και μια συνέντευξή του στην Εspresso με το χαρακτηριστικό τίτλο «Βάζω την πόλη για ύπνο και μετά πάω στο κρεβάτι» όπου μιλάει ο ίδιος για τα «μυστικά» της επιτυχίας του.

Και ασφαλώς, περισσότερο για ιστορικούς αλλά και πρακτικούς λόγους εννοείται ότι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος να διαβάσει και το βιβλίο του Κώστα Καΐσερλη «Η Κως με τις δικές μας δυνάμεις» που αναφέρεται στο «θαύμα» της Κω την περίοδο 1979-2000 (δεν ξέρουμε αν το έχει κάνει ήδη… αν και φήμες λένε ότι ο πρώτος που έσπευσε να το διαβάσει μόλις κυκλοφόρησε, ήταν ο Γ. Κυρίτσης).

26 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ελπίζουμε να είδε την ομορφιά την τάξη και την θαραριοτητα της πόλης ! Στην δίκη νας πόλη βλέπεις μόνο αναρχία , φορτηγά , βρωμια , ! Τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια , νενδρα χτισμένα γθα να εξοικονομηθεί κ το παραμικρό εκατοστό ,ποδηλατόδρομοι που έχουν μετατραπεί σε Πάρκιν και αν περάσεις από το ιστορικό κέντρο βλέπεις παντού φορτηγά που ξεφορτώνουν την πραμάτεια τους ότι ώρα τους κατέβει ! Γθα να δούμε τον νέο δήμαρχο !

    • Δυστυχώς πολύ γρήγορο νοσταλγία για την Μοσχαροκεφαλή της Ευρώπης και άλλος ένας δήμαρχος του τίποτα.

      Τρίτωσε το κακό με δήμαρχο ΜΟΝΟ για δημόσιες σχέσεις και ΝΑΙ ΣΕ ΌΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ…. Ο Τριώφλορος ΤΕΟ θα μας θυμίσει πολύ γρήγορο τον συγχωρεμένο Κουρελάκη και τον σε όλους για όλα ΝΑΙ Μιλτιάδη… Και να μην ξεχνάμε… Είχε η ποφτή ποφτό και ήσκυβε και θόριντο…

    • Δυνατά ΘΕΟΔΌΣΗ, κάθε δημότης και μια αναπηρική θέση στάθμευσης, έτσι και αλλιώς μας κατάντησαν ανίκανους...

      Μην ξεχνάτε ότι υποσχέθηκε την ελεγχόμενη στάθμευση αλλά με τις εκατοντάδες μαϊμού αναπηρικές θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων ρουσφέτια των προηγούμενων τι θα κάνει;;; Ακόμα και μετά τα θάνατο τις κληρονομούν τα παιδιά τους… ΌΜΩΣ Θα μα γεμίσει καινοτομίες Τρικάλων ο Τριώφλορος 3flor ΤΕΟ σαν τα φανάρια με φωτοβολταϊκά πάνελ που έβαλε επί Μαρίτσας στον αγροτικό συνεταιρισμό που λειτουργούν μόνο την ημέρα χωρίς συννεφιά…. Θα μας φέρει ηλεκτρικά πατίνια και ηλεκτρικές γουρούνες που θα κυκλοφορούν στους ποδηλατόδρομους….

      • Εσυ βοδακι μικροψυχο πρεπει να αναβεις ενα κερακι καθε μερα στην γυναικα αυτη που κοροιδευεις γιατι οταν ηταν επαρχος εκανε τα φαναρια του συνεταιρισμου και του τιγκακιου, εκαμε την στροφη υου πελαργου ασφαλη που μεχρι τοτε ειχαμε 22 μετρημενους νεκρους, εκαμε ασφαλτο τον δρομο απο ασκληπειο προς ζια που ηταν κατσικοδρομος και πολλα αλλα. Κυριως ομως ηταν ανθρωπος. Οσα χρονια και αν περασουν θαναι μεσα στην καρδια μας ως η πιο αξιοπρεπης προσωπικοτητα και κυριως ικανοτατη ως επαρχος. Αντε κομπλεξικα ανθρωπακια που σας εμεινε η μιζερια και η χολη. Καληνυχτα

  2. o κύριος Κυρίτσης διάβαζε το βιβλίο του κ. Καϊσερλή πριν το γράψει ο συγραφέας

    γι αυτό και ήταν τόσο καλός στην αντιγραφή του. Παρέλειψε όμως να διαβάσει το άγραφτο αλλά προβλέψιμο του κ. Β. Χατζηγιακουμή «Πως να χάσεις, όταν είσαι ατού» και χρειάστηκε να το βιώσει δεύτερη φορά ο ίδιος!

  3. Κάποιες απορίες -ενστάσεις..πόσα χρόνια έχει αυτό το 1.2 εκατομ επισκέπτες?

    Το ‘βάζω την πόλη για ύπνο και ..’ κάνει την διαφορά.Μια νησιωτική περιοχή με 24ωρη Τουριστική Δραστηριότητα ,που ακόμα και οι ίδιοι οι ημερόβιοι συμπολίτες της αγνοούν ότι υπάρχει,έχει μεγάλο κόστος στην εύρυθμη λειτουργία και στην ευταξία.Δεν πιστεύω προσωπικά ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί τέτοια εικόνα όπως της Νυχτερινής Κω το καλοκαίρι!!!Μπορεί η κίνηση να μην είναι όπως τα ’80ς-’90ς,που αν υπήρχε και τώρα με τον παράλληλο πολλαπλασιασμό των οχημάτων,θα θρηνούσαμε θύματα καθημερινά..είναι ανούσιο να μιλάμε ,θα μπορούσες να γίνει ένα ρεπορτάζ Παρασκευή Σάββατο και να το προβάλει το σάιτ.Από που να πιάσεις?απ το Λιμάνι,το Φάρο,το Ψαλίδι,τη Ζουρούδη?την δραστηριότητα των μεταναστών τη νύχτα,που συνωμοτικά ‘καλύπτεται’?Αυτούς που βγαίνουν απ τα παράλια καθημερινά πλέον και τους τσιλιαδόρους που τους κατευθύνουν απέξω?Τους γύφτους που ριμάζουν συγκεκριμένες περιοχές,τους νεαρούς μεθυσμένους που κατά τις 5-6 ξημερώματα κάνουν εμετούς,προκαλούν διερχόμενους,τα κομβόι με γουρούνες που οδηγούν άσχετοι νεαροί επιδειξίες

  4. .. έχω αμφιβολίες πως θα διαχειριζόταν την ευταξία της πόλης,όταν η πρωτοφανής παρουσία τόσων Αστυνομικών,που είναι όμως απασχολημένοι με καθημερινές αποδράσεις παράνομων Λαθραίων και γενικά το συμάζεμμα μιας ασυμμάζευτης κατάστασης,τις δεκάδες κλήσεις της Αστυνομίας για επέμβαση σε περιστατικά μέθυσων και μαστουρωμένων σε πολλά ξενοδοχεία,την μικρή εγκληματικότητα,την ηχορύπανση,την εμπορία ουσιών,τα beach parties xωρίς ναυαγοσώστη,δεν επαρκεί!!..η γειτνίαση με Τουρκία αλλά και η άφιξη στον Διεθνή αερολιμένα είναι δίκοπο μαχαίρι,όπως και τα διαπλεκόμενα, η διαφθορά με κυριότερο την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των ‘ξεναγών’.Η πύλη εισόδου των Τρακάλων δεν επιτρέπει την εικόνα του ‘ξέφραγκου αμπελιού’,που έχουμε εδώ με συμμορίες να εισέρχονται!!! από Μαστιχάρι,Ρόδο,Αθήνα,διπλανά Νησιά,Θεσσαλονίκη …πως θα καταπολεμούσε την μάστιγα του κατευθυνόμενου Τουρισμού,που απ την έναρξη της ,την Δεκαετία του ’80,φταίει για την εικόνα του Νησιού..και είναι οι υπαίτιοι της τεράστιας παραοικονομίας που ανθεί εδώ και δεκαετίες!!!!

  5. Θέλουμε να δούμε Πώς η Νέα Δημοτική Αρχή θα διαχειριστεί το έμψυχο δυναμικό τής και πώς θα συνεργαστεί μέ ΤΙΣ άλλες παρατάξεις του Δημοτικού συμβουλίου. .
    Η εντολή ΉΤΑΝ Καθαρή. ..
    Και Πώς θα ξεπληρώσει τα γραμμάτια που Έχει υπογράψει. ..
    Ελπίζουμε ΓΙΑ ΤΟ Καλύτερο

  6. και αφορύν προορισμούς,όπως Μετέωρα που δεν θα συναντήσεις κομβόι με 10 γουρούνες να αναστατώνουν τους δρόμους,Νεραιδοχώρι,Χρυσομηλιά που το πελατολόγιο δεν απαρτίζεται από 18χρονα που κάνουν εμετό παντού,έχουν την μουσική τέρμα πρωινές ώρες με φορητά ηχητικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας,τοποθεσίες όπως Πύλη και Πύρρα που δεν θα συναντήσεις πελάτες με βραχιολάκια,που έχουν φάει και πιει σαν ναναι η τελευταία μέρα της Ζωής του,ούτε θα παίζουν μουσική μέχρι τις 8 το πρωί αλλά και μεσημεριάτικα στα 140 ντεσιμπέλ στο ένα μέτρο !!!!
    Να και ένας κατάλογος Αξιοθέτων των Τρικάλων.

    http://hotelsline.com/el/articles/nomos-trikalon-trikala-thessalia

  7. Εδώ Γιάννη μου η Ryanair ανεβοκατέβασε τρεις Δημοτικές Αρχές τα τελευταία χρόνια..ας μην το ξεχνάμε.

  8. Η Κως έχει περίπου 10000 κλίνες και ο νόμος Τρικάλων 3500. Η μέση πληρότητα στο εξάμηνο στην Κως είναι 68% και στα Τρίκαλα ετησιως λιγοτερο από 55%.Συνεπώς είναι αδύνατο να κάνουν τις ίδιες διανυκτερεύσεις όπως γραφει το αρθρο

  9. Πιο κάτω στην ιστοσελίδα του Aegeanews.gr,έχει ένα περιστατικό του ΕΚΑΒ στη Ρόδο,όπου πήγαν για μια κλήση επείγοντος

    λόγω δήθεν ζαλάδας Τουρίστριας και μόλις έφτασαν περνώντας απ τα στενά της Παλιάς πόλης,τόση κίνηση την είδαν να τρώει πιττόγυρο.
    http://www.aegeanews.gr/news/en-dodekaniso/275770/rodos-tous-kalesan-gia-lipothymia-otan-tin-antikrisan-diasostes-epathan-sok/
    Με αφορμή αυτό το περιστατικό να επισημάνω ότι και σε μας κάθε βράδυ υπάρχουν τόσες κλήσεις για πλύσεις στομάχου,που δεν φαντάζεται κάποιος έξω απ τον χώρο των ξενοδοχείων.Κλήσεις ακόμα και ημέρα για ζαλάδες δήθεν απ το φαγητό ή κρύωμα ,αλλά είναι παρενέργειες απ τις μπόμπες και την λαιμαργία των ποιοτικών μας επισκεπτών.Στο Νοσοκομείο,είναι ήρωες οι άνθρωποι,εκτός τα σοβαρά περιστατικά,έχουν να ασχοληθούν με τους μέθυσους,τους σάτυρους,τις παρ/////ζες,τους εμετούς…Αυτά τα περιστατικά δεν τα έχουν τα Τρίκαλα και απορώ γιατί ποτέ οι Διοικητές του Νοσοκομείου Κω δεν ανακοινώνουν δελτία με το Βιβλίο κίνησης κάθε βραδιάς.Δάκτυλος άνωθεν?Φυσικά.Εγώ μια βραδιά κάλεσα μετά από πίεση Πρακτορείου 7 φορές το Ασθενοφόρο για πλύσεις στομάχου.Υπερτουρισμός κορεσμός σ όλα τα επίπεδα από πελάτες-ακρίδες.

  10. με την πρόταση για κλείσιμο της παραλιακής πέρσι τέτοια εποχή και μάλιστα την στήριξη της προσπάθειας απ τον Αστυνομικό διευθυντή.Ειλικρινά τέτοιες ‘μελέτες του ποδιού και των συμφερόντων’ ,έστω και για δοκιμαστική εφαρμογή όπως ακούστηκε τότε,είναι για ψυχιατρική μελέτη.

  11. ''Χρειάζεται μια σοβαρή Δημοτική Αρχή, που να συζητά περισσότερο με την κοινωνία,

    με τους πολίτες, τους εργαζόμενους και με τους επιστημονικούς φορείς για την εξεύρεση ρεαλιστικών και μακροπρόθεσμων λύσεων. Η βελτίωση είναι εφικτή. Αρκεί να υπάρξει όραμα για την πόλη. Μια πόλη όπου ο καθένας θα χαίρεται να κατοικεί, να εργάζεται, να επισκέπτεται και να περπατά.»
    Ένα απόσπασμα από σχετικό προβληματισμό περί κυκλοφοριακού στη Ζάκυνθο του Μάκη Δραγώνα.
    Εγώ πιστεύω ότι πρέπει ο Δήμαρχος να μελετήσει προβλήματα Νησιωτικών περιοχών που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την δική μας πραγματικότητα και όχι ανόμοια παραδείγματα.
    https://www.imerazante.gr/2019/07/17/200751

  12. Δεν χρειαζεται να διαβάσει το βιβλίο ο του Καισερλη αφου είναι διορισμένος από αυτόν…..
    μαζί εφυγαν και μαζι επεστρεψαν….

    • Κυριτση θα λεμε και θα κλαιμε…απο χαρα….που μας αδειαζει τη γωνια ο πιο εκδικητικος ανθρωπος της κω…
      Παμε με θεοδοση. Θαναι χιλιες φορες καλυτερος και σιγουρα ανθρωπος

  13. Τα Τρίκαλα ειναι πρωτεύουσα Νομού,η Κως όχι,αν υπολογίσουμε πόσο αδικημένο είναι το Νησί σε σχέση με την πρωτεύουσα του Νομού μας σε ΟΛΑ τα επίπεδα, θα βγουν πολλά συμπεράσματα..

  14. Το κυκλοφοριακό είναι ένας τομέας που απέτυχε ο Κυρίτσης.πα

    Παταγωδώς μάλιστα, ενώ αυτή η εμμονή για κλείσιμο της Παραλιακής όπως τότε με τη χούντα, ήταν πολύ άτυχη σκέψη και ιδέα… τώρα μην γράφουμε τα ίδια και τα ίδια.. εκτός ωχ άμα ζεις αλλού..

  15. Σήμερα άλλο ατύχημα στα Τρίκαλα με ποδήλατο σύμφωνα με το trikalovoice

    Μάλιστα ειναι πολλά στην πόλη, άρα το άρθρο δεν μας τα λέει καλά..

  16. https://www.zougla.gr/#
    Κάποιοι και στα εδώ μας,παραβαίνουν τα καθήκοντα που έχουν ,σαν έμμισθοι,μάλιστα πληρωμένοι απ τον Δημόσιο Κουρβανά,απ τους φόρους δηλαδή και πάρα πολύ προκλητικά.Δεν γίνεται να καλείς για ένα περιστατικό το 100 και να έρχεται και να σε απειλεί για εξακρίβωση στοιχείων ,όταν οι μισοί που κυκλοφορούν στο Νησί αυτήν την ώρα είναι παράνομοι!!Προσεχώς καταγγελία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ