Ματαιότης ματαιοτήτων…(Και στη ζωή και στο δήμο)

12
1966
Ματαιότης ματαιοτήτων…(Και στη ζωή και στο δήμο)
Από τη μια ο θάνατος τόσων προσφιλών προσώπων -όλο νέων ανθρώπων- τις τελευταίες ημέρες που σε κάνει να αναρωτιέσαι «τι είναι αυτό το κακό; τόσο «ψεύτικοι» είμαστε;»Αντιγράφουμε -συγκυρίας δοθείσης, για μια μικρή αλλά πολύ ουσιαστική παρένθεση- από το βιβλίο «Πνευματικά Μαργαριτάρια Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου»: «Άκουσε τι λέγει ο Σολομώντας, που γνώρισε τα παρόντα πράγματα· «έχτισα», λέγει, «για τον εαυτό μου σπίτια, φύτεψα κήπους και παραδείσους, αμπελώνες και πισίνες με νερά, απέκτησα χρυσό και άργυρο, όρισα να μου τραγουδούν τραγουδιστές και τραγουδίστριες, απέκτησα πρόβατα και βόδια» (Εκκλ. 2, 4-8). Πραγματικά κανένας δεν έκαμε τόσο τρυφηλή ζωή, κανένας δεν υπήρξε τόσο ένδοξος, κανένας τόσο σοφός, κανένας τόσο άρχοντας, κανένας δεν είδε τα πράγματα να συμβαίνουν τόσο πολύ όπως τα ήθελε αυτός. Τι λοιπόν; Τίποτε από αυτά δεν ωφελήθηκε· αλλά τι λέγει μετά από όλα αυτά; «Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης» (Εκκλ. 1, 2). Όχι απλώς ματαιότητα, αλλά σε υπερβολικό βαθμό;»

Και πιο κάτω κάνει αναφορά και στο άλλο μεγάλο γεγονός που ζήσαμε (πριν το τελευταίο «θανατικό») τον συγκλονιστικό σεισμό («σωσμό»): «Είδες πώς ο αέρας είναι λεπτότερος, πώς είναι ελαφρύτερος, πώς είναι καθαρότερος και διαυγέστερος, όσο ανεβαίνεις στο ύψος; Εκεί πάνω έχουν τα σπίτια και τις σκηνές τους οι ελεήμονες. Αυτά εδώ κατά την Ανάσταση καταστρέφονται, ή καλύτερα πριν από την Ανάσταση ερχόμενος ο χρόνος τα κατέστρεψε, τα εξαφάνισε και τα διέλυσε· και πολλές φορές πάνω στην ακμή και στην ώρα τους, ή σεισμός τα κατεδάφισε ή φωτιά κατέστρεψε το παν. Γιατί βέβαια θάνατοι δεν συμβαίνουν μόνο στις ηλικίες των ανθρώπων, αλλά και στις οικοδομές υπάρχουν πρόωροι θάνατοι· και πολλές φορές εκείνα που σάπισαν από την πολυκαιρία, όταν σείστηκε η γη έμειναν ασάλευτα, ενώ εκείνα που λάμπουν και είναι σταθερά και νεοκατασκεύαστα σείσθηκαν και χάθηκαν από μόνη τη βροντή· και αυτό νομίζω είναι έργο της οικονομίας του Θεού, για να μη μεγαλοφρονούμε για τις οικοδομές.»

Και από την άλλη η προσγείωση στην πεζή πραγματικότητα. «Η ζωή συνεχίζεται…» με τα πάθη, τα μίση, τις κακίες, τις μικρότητες, τις ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις κ.ο.κ

Πέρα από το «φύγε εσύ-έλα εσύ» και το «πολύ κακό για το τίποτα», μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα στο δήμο; Μείωση πάνω από 60%, κατά την τελευταία επταετία, στους θεσμοθετημένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήρθε και η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ και τους… έστειλε αδιάβαστους. Κι εδώ -όπως έχουμε ξανατονίζει- έχουν ευθύνες οι ίδιοι οι δήμοι/δήμαρχοι που με περισσή αλαζονεία εισέπραταν και διαχειρίζονταν τα χρήματα αδιαφανώς και χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν…

Για πιάστε λοιπόν όλες τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της σημερινής Δημ. Αρχής και δείτε τι από όλα αυτά έχει υλοποιήσει ως τώρα; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο δήμαρχος στις τελευταίες λαικές συνελεύσεις «ούτε εγώ είμαι ευχαριστημένος».  Ο λόγος; Η έλλειψη πόρων «δει δη χρημάτων, ω Άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων». Και αναρωτιέται εύλογα κανείς. Είναι τελικά θέμα ικανότητας προσώπων ή έλλειψη διαθέσιμων πόρων αυτή η στασιμότητα και η αδυναμία υλοποίησης έργων; Υπάρχει βούληση για κοινή διεκδίκηση από τους αυτοδιοικητικούς μας; (Αστεία ερώτηση, εδώ δεν συμφωνούν ούτε για τα αυτονόητα. Και στην ΚΕΔΕ τα ίδια και χειρότερα. Κυριαρχεί ο κομματισμός και ο παραγοντισμός…).
Φίλος πρώην αυτοδιοικητικός ωρύεται ότι έπρεπε να κλείσουν οι δήμοι. Τους δεσμεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα και «δεν ακούστηκε ούτε ντουφεκιά στον αέρα». Τονίζει μάλιστα ότι για το διαβόητο «τέλος διανυκτέρευσης» (που θα ισχύσει από 1/1/18 και το οποίο ξεσηκώνει αντιδράσεις στους τουριστικούς φορείς) έπρεπε να γίνει αγώνα ώστε να δοθεί υπέρ των οικείων δήμων ως αντιστάθμισμα στην τραγική απώλεια εσόδων, όπως ισχύει στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) ( Όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής (ξενοδοχεία, μπανγκαλόου, ξενώνες και διαμερίσματα) υπόκεινται σε ειδικό φόρο από 1 ευρώ έως 4 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη. Ο τουριστικός φόρος, είναι ένας τοπικός φόρος που εφαρμόζεται στα πρόσωπα που διαμένουν στα καταλύματα των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικός προορισμός ή ως πόλη τέχνης. Κάθε πόλη έχει ξεχωριστή φορολογία).

Ειδάλλως: Με αυτά τα οικονομικά, είτε είναι δήμαρχος ο Γιώργος, είτε η Ιωάννα, είτε ο Γιάννης, είτε ο Τέλης, είτε η Κική, είτε ο Θεοδόσης, είτε η Ντίνα ή όποιος άλλος από τα λεγόμενα αουτσάιντερ ξεπροβάλει… μην περιμένετε και πολλά πράγματα από πλευράς μεγαλεπήβολων έργων και υποσχέσεων.
Το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι ο λεγόμενος «πρωταγωνιστικός ρόλος» του τύπου: «ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» που λέγαμε (αν θεωρούμε ότι η διαχείριση των κοινών είναι μόνο για «ωραία», «καλά» και «κοινωνικά» παιδιά και καθαρίσαμε…)

* Ή μήπως η μόνη εύκολη λύση θα είναι (μιας και πλησιάζει η ψήφιση τελών και προϋπολογισμού) νέα φορο-χαράτσια στους δημότες και φουλ στα λεγόμενα «ανταποδοτικά τέλη» μέσα στη γενικότερη φοροκαταιγίδα που μας έχει γονατίσει όλους;

* Ή μήπως οι χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση του λιμανιού, των σχολείων και των μνημείων από τις ζημιές του σεισμού («σωσμού») θα σώσουν την κατάσταση; Και με αυτά τα έργα νομίζουν ότι «θα τη βγάλουν καθαρή» από τη μια η καλή μας κυβέρνηση και από την άλλη ο καλός μας  δήμος για το «έμπρακτο ενδιαφέρον τους»;
Δε σφάξανε!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΠΟΤΑ.ΜΟΝΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΑΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΦΑΝΦΑΡΕΣ ΑΕΡΟΜΠΟΥΡΔΕΣ.

  2. ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΜΥΛΩΝΑ ΑΕΡΟΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ.ΤΩΡΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ FRAPORT!!!!!ΤΟΛΜΑΤΕ?ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ!

    για την επιβολή του ανταποδοτικού τέλους του νόμου 1828/89 αρθρ.25 παραγρ.14 αναφορικά με την ηχητικη,περιβαντολλογική -ατμοσφαιρική και αισθητική ρύπανση εξαιτίας της λειτουργίας του αεροδρομίου ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.

  3. ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ

    ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΦΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΚΟΠΡΩΝ

    • Να λάβει θέση για τα χρυσά αυγά τους χριστιανοταλιμπάν που προσκυνάνε παντόφλες και οστά και μας τα έχουν πρήξει με τις καμπάνες τους κάθε μέρα!

  4. Δεν σφάξανε Γιάννη, εύκολη η κριτική αλλά δύσκολο να αρθρώσεις και καμιά πρόταση...

    Μάλλον θα πρέπει να αναφωνήσουμε, μακάριοι οι φτωχοί το πνεύματι…

  5. Επεσαν και οι υπογραφές ξεπουληθηκε το Ασκληπιείο της Κω,ΕΓΙΝΕ εδρα της Επιδαύρου!!!!!ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ!.ΓΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΑΝΙΑΤΗ!!!!ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΠΟΥΛΗΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ!!!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΟΥ.ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΗΣ ΚΩ.ΚΑΛΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ?Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ.ΓΙΑ 30 ΑΡΓΥΡΙΑ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ.ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ.ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕΣ ΕΠΙΖΗΜΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΚΩ ΑΠΟ ΚΥΡΙΤΣΗ-ΠΑΥΛΙΔΗ.
    http://www.aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/55688/sto-diethnes-diktyo-asklipieion-dimos/

  6. ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΛΤ? 700.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ !!! ΕΥΡΩ!!! ΣΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ,ΚΕΦΑΛΟΥ?ΕΡΓΑ?

    ΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ?ΕΔΩ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΑ

  7. κυριτση βγαλε δελτιο τυπου για τις 700.000 χιλιαδες μελετες του δλτ.να γελασει και το

    παρδαλο κατσικι.ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΚΥΡΙΤΣΟΚΑΙΣΕΡΛΗ!!!ΠΟΛΥ ΜΕΛΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!!!!!!

  8. γκρεμισαμε τον καισερλη με τις συνεργατικες,τωρα γκρεμιζουμε τον κυριτση.ο καισερλης συνεργατικες,ο κυριτσης τρενακια

    ο ενας χειροτερος απο τον αλλον.κυριτση ηρθε η ωρα να πας για καφε μαζι με τον καισερλη.2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο κυριτσης ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΒΟΛΕΥΤΗ.

  9. το προβλημα για ολους μας θα ειναι τι θα μας αφησουν πισω .....οι δικοί σου!!!!

    Ότι άφησαν τα υπόλοιπα αριστερίστικα κόμματα, ιδεολογίες και κυβερνήσεις στον υπόλοιπο Κόσμο, αλλά και εδώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, (εμφύλιος κλπ).

  10. Λες ο Δήμος δεν έχει λεφτά αλλά πως έδωσε 1 εκατομύριο ευρώ για το άχρηστο οικόπεδο στο λιμανι; Γιατί πέταξε ενα σωρό λεφτά για οικόπεδο στην Αντιμάχεια του συμβούλου του Δημάρχου; γιατί γιατί πολλά γιατί. Τί κρύβεται κάτω απο όλη αυτή τη μάσα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ