ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός προσκυνητών στο Χριστό, στο Δίκαιο – Τελετουργία η ανάβαση για μικρούς & μεγάλους

6
8364

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε και φέτος κατά την πατροπαράδοτη ανάβαση στο Χριστό στο Δίκαιο, απόψε, παραμονή της μεγάλης εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Πλήθος προσκυνητών κατά δεκάδες άρχισαν να συρρέουν από νωρίς το απόγευμα έως αργά τη νύχτα (μέχρι τα ξημερώματα ή και τις πρωινές ώρες, μιας και πολλοί προσκυνητές διανυκετρεύουν εκεί).

Τον Εσπερινό τέλεσε φέτος ο νέος Ιερέας της Ζιάς π. Ιωάννης Σταυρόπουλος μαζί με χορό Ιεροψαλτών από Κω και Ζιά. Στόχος, όπως τόνισε, είναι να γίνει με την βοήθεια εθελοντών μονωτικές εργασίες στον ιστορικό Ιερό Ναό του Χριστού, μιας και παρατηρείται αυξημένη υγρασία. Η Θεία Λειτουργία και φέτος τελείται στις 12τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά (γύρω στη μία και μισή ξεκινά για όσους δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν εκεί, (στο καταφύγιο και στους γύρω χώρους με υπνόσακους), ο δρόμος της επιστροφής με το υπέροχο φεγγάρι.

Η ανάβαση από το πάρκινγκ όπου καταλήγει ο χωμάτινος δρόμος από την Κεφαλόβρυση στη Ζιά, διαρκεί περίπου μία ώρα πεζοπορική διαδρομή (λόγω και της κίνησης). Η διαδρομή ωστόσο, αν και λίγο κουραστική για τους περισσότερους, είναι μια τελετουργία και σε αποζημιώνει η υπέροχη θέα και η αίσθηση της κατάκτησης της κορυφής των 843μ, αλλά και το δέος λόγω της εορτής και της ιερότητας του χώρου.

Το ξωκκλήσι του Χριστού (Μεταμόρφωση Σωτήρος)

από photographybysophiakaragianni.blogspot.gr

Στην κορυφή του όρους Δικαίου είχε χτίσει πριν το 1079 δυο κελιά ο Κώος Μοναχός Αρσένιος Σκηνούρης και ασκήτευε με ελάχιστους μοναχούς. Λίγο αργότερα χτίστηκε εκεί το εκκλησάκι του Χριστού και συγκροτήθηκε η Μονή του Σωτήρος Χριστού, η οποία το 13ο αιώνα έγινε Μετόχι της Μονής Πάτμου.

Το ναΰδριο της Μεταμορφώσεως είναι μονόχωρο, καμαροσκεπές κτίσμα με εξωτερικές διαστάσεις 4,80Χ3,30 μ. περίπου. Στην οροφή του ναού υψώνεται συνεπτυγμένος τρούλος, με διάμετρο πολύ μικρότερη από το πλάτος του ναού. Η τοιχοποιία είναι από αργολιθοδομή. Οι επιφάνειες των τοίχων καλύπτονται εσωτερικά με ασβεστοκονίαμα, κάτω από το οποίο παλαιότερα διακρίνονταν λείψανα από τοιχογραφίες.

Το ναΰδριο έχει υποστεί κατά καιρούς ανακατασκευαστικές επεμβάσεις. Η χάρη και η δεσπόζουσα θέση του προσελκύουν πάντοτε πλήθη εντοπίων και ξένων ιδιαίτερα κατά την ημέρα της εορτής του (6 Αυγούστου) και την παραμονή. Η θέα και από το εκκλησάκι είναι μοναδική.
Σύμφωνα με τον Καρπαθίου, το 1955 έπεσε κεραυνός πάνω στο εκκλησάκι, το οποίο είχε ήδη βλάβες, κι έτσι καταστράφηκε. Με πολλή προσπάθεια από την Εκκλησιαστική Επιτροπό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζιας και με συνεισφορά των ιερών ναών του νησιού, προσωπικά των ιερέων του νησιού, των ενοριτών και των τρόφιμων των Σχολών Ανταρτοπαίδων, τελείωσε η επισκευή τον Ιούλιο του 1955 και το ξωκκλήσι τέθηκε πάλι σε λειτουργία.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. OI ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ; ΚΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ..

    • Θα περιμένατε ηλικιωμένους να έκαναν τέτοιου είδους ανάβαση? Και εμεις πηγαίναμε παιδια στον Χριστό, αλλα το βλέπαμε σαν βόλτα και εκδρομή, και οχι σαν αναζήτηση ψυχικής ανάτασης. Το ιδιο ισχυει και με τους νέους σημερα. Το πραγματικά παρήγορο ειναι που δεν τους βλέπουμε καθολου στις Εκκλησίες – ευτυχώς τις γεμίζουν μονο οι ηλικιωμένοι.

  2. Μπράβο σε όλους την ευλογία του να έχουμε.υγεία σε όλον τον κόσμο μικρή,μεγάλη,παιδιά,ηλικιωμένοι, ακόμη και σκυλάκια μπράβο και του χρόνου με υγεία…..👏👏👏🐕🐕🐕🏆🏆🏆➰➰➰

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ