ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με μεγάλο ενδιαφέρον η πρώτη ανάλυση του σεισμού της Κω & οι εκτιμήσεις για την μετασεισμική ακολουθία από τον καθηγητή Ε. Λέκκα, στο ΤΕΕ Κω

22
6243

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποψινή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΤΕΕ στην Κω όπου έγινε μια πρώτη ανάλυση από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και προέδρου του ΟΑΣΠ Ε. Λέκκα, παρουσία του Προέδρου και της ΔΕ του ΤΕΕ Δωδ/σου, του Δημάρχου Κω Γ. Κυρίτση, των αντιδημάρχων (επίσης μηχανικών) Δ. Γερασκλή και Μ. Χατζηκαλύμνιου και του συνόλου των μηχανικών-μελών του ΤΕΕ Κω.

«To μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον κόσμο είναι ότι αυτό το πρόβλημα το ξεπεράσαμε και ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης ζητώντας να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι μαζί δίπλα στους πολίτες της Κω που εξακολουθούν να ανησυχούν. Όπως διέβλεψε ο δήμαρχος «φαίνεται ότι θα έχουμε πολλές βλαμμένες οικοδομές από τον σεισμό» και θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου Γ. Γλυνός δήλωσε στον Δήμαρχο Κω ότι μηχανικοί του ΤΕΕ προσφέρονται εθελοντικά να στελεχώσουν όλες τις ομάδες τεχνικών κλιμακίων που έχει συγκροτήσει ο δήμος Κω προκειμένου να προσωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από δω και πέρα. Συμπληρωματικά, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου, συμπατριώτης μας Α. Γιαννικουρής ανέφερε ότι σχεδόν προφητικά είχε προτείνει στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΕ πριν τον σεισμό την συγκρότηση ειδικής επιτροπής συμβουλευτικού χαρακτήρα στην οποία θα πρέπει να συμμετέχει απαραίτητα αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση για ταχεία αποκατάσταση των ζημιών.

Από την πλευρά του ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ παρουσίασε όλα τα στοιχεία που αφορούν τον σεισμό της Κω τονίζοντας ότι οι τρεις παράμετροι που αφορούν επιτάχυνση, ταχύτητα και μετακίνηση εδάφους ήταν μικρές, γι’ αυτό και δεν είχαμε μεγάλες καταστροφές την στιγμή που είχαμε ένα τεράστιο σεισμό 6,6R. Παρουσίασε μάλιστα χαρακτηριστικά οπτικό υλικό από σεισμό 6.1 στην Ιταλία όπου οι παραπάνω παράμετροι ήταν εντελώς διαφορετικές (γι’ αυτό και δεν παίζει ρόλο μόνο το μέγεθος ενός σεισμού, αλλά κυρίως οι αποστάσεις από το επίκεντρο και οι παραπάνω παράμετροι) όπως και η έκλυση της σεισμικής ενέργειας (η οποία διαδίδεται υπό μορφή κυμάτων) με κατακόρυφη συνιστώσα του σεισμού (στην περίπτωση της Κω είχαμε οριζόντια συνιστώσα), με συνέπεια οι καταστροφές εκεί να είναι πολλαπλάσιες με ισοπέδωση πόλεων και 400 νεκρούς (οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν καν από τα κρεβάτια τους).

Παράλληλα ο κ. Λέκκας παρουσίασε αναλυτικά όλες τις χαρτογραφήσεις των ρηγμάτων στην περιοχή μας , κάνοντας παραλληλισμούς με τον πρόσφατο σεισμό στη Μυτιλήνη. Διευκρίνισε δε ότι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό (με διεύθυνση ανατολή-δύση, εξ ού -όπως εξήγησε- και οι ρηγματώσεις στα Ιερά και τα πίσω μέρη των εκκλησιών) δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειογενή ρήγματα της Νισύρου.

Για το φαινόμενο του τσουνάμι που παρατηρήθηκε στην Κω -γιατί υπήρξε τσουνάμι, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας- ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί σε τι κλίμακα έγινε αυτό (μάλιστα χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρατήρηση του Θ. Βαρκά για το τσουνάμι που παρατηρήθηκε και στην Καρδάμαινα το ίδιο βράδυ, μέχρι τη γραμμή τουλάχιστον του χειμέριου κύματος).

Σε ότι αφορά τη μετασεισμικής ακολουθία (η οποία -λόγω της εύλογης ανησυχίας- προκάλεσε και τα περισσότερα ερωτήματα των παρισταμένων- ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 700μεταστεισμούς κυρίως των 2-3 R και ελάχιστων 4, κάτι, τονίζοντας ότι για την εκτόνωση του φαινομένου ο ίδιος θα περίμενε και 5 ή 5,5R  που δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν. Παρουσίασε σε γράφημα την κύρια συσσώρευση των επικέντρων και απάντησε σε πολλά ερωτήματα για το πόσο θα κρατήσει αυτή η ακολουθία και τι πιθανότητες υπάρχουν να εκτονωθεί το φαινόμενο χωρίς ισχυρό/ούς μετασεισμό/ούς. ΒΙΝΤΕΟ

 

 

22 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν κατάλαβα καλά μας έσωσε η μικρή ταχύτητα 20g του σεισμού 6,6 ΡΙΧΤΕΡ. Όμως χωρίς μετασεισμούς >5 έχουμε πρόβλημα...

    Εάν η ταχύτητα του σεισμού ήταν 25g τότε οι καταστροφές θα ήταν τεράστιες… Ας μην σκεπτόμαστε τα χειρότερα και το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου μεγέθους σεισμό μια και το 1933 είχαμε περίπου τα ίδια στοιχεία με τον τωρινό με έλλειψη ισχυρών μετασεισμών.

    • που θα μας αναλυσεις και τους σεισμους.αντε πηαινε να πεσεις για υπνο

    • Διαπίστωση, η μαϊμούνα του ΚΥΡΙΤΣΗ δεν είναι ο μηχανικός Κυρίτσης. Δεν θα έμπλεκε ποτέ τις παραμέτρους του σεισμού.

      Ένας μηχανικός ξέρει τι θα πει ταχύτητα τι επιτάχυνση του σεισμού και δεν τα μπερδεύει σαν την μαϊμού.

      • Πάει σαλέψανε όλοι, έγινε σεισμός 6,6 και αυτοί ψάχνουν να βρουν ποια είναι η μαϊμού.

        Πάντως εγώ τελευταία διαπιστώνω ανεξάρτητη και αυτόνομη πορεία του μαϊμουσχολιαστή με πολλά αρνητικά σχόλια για τον πρώην εργοδότης του. Ο παραπάνω όμως δεν έχει σχέση, βλέπεις φαντάσματα και εφιάλτες.

      • ΠΟΙΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΡΕΜΙΣΤΙΚΕ??
        ΑΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ!!!!!

  2. ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΕΚΕΙ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΗ ΚΑΚΟΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΓΙΝΕ,ΑΣ ΤΟ ΞΕΖΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΤΩΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ,ΑΦΗΣΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΦΑΝΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ.ΑΥΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΟΧΙ ΑΛΟ ΦΟΒΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΜΑΣ ΞΕΤΕΛΕΨΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΣΟΥ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

  3. μπραβο στο δημαρχο.90% θα παρει στις επομενες εκλογες .Σε κανενα αλλο μερος του κοσμου δεν υπηρξε τοσο γρηγορη αντιδραση.Ακομα ενα μπραβο στους εργαζομενους του Δημου και του νοσοκομειου.Ολοι ηταν αψογοι.

    • THN IΔIA TAXYTHTA ME TON ΣΕΙΣΜΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΕΕΕΕΕΝ ΕΚΑΝΕ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΦΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΚΙΝΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΚΙ!!!!!!!

  4. ενα μεγαλο μπραβο σε ολους …εκτως των εντεταλμονων του οραματος που τους πλακωσε η κακια απο τον σεισμο ,ειστε τρελα ρουφ..εν ρεμαλια.

  5. Οι τουρίστες φεύγουν από εσάς και έρχονται σε εμάς στην Κάλυμνο χα χα χα .Μια χαρά φέτος

  6. το προβλημα της κω λεγεται κυριτσης.ποδοπατησε το νησι με τις επιλογες του.μεταναστευτικο,ryanair,κρουαζιεροπλοια,

    Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΤΩΡΘΩΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΘΛΟ.ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΑΠΡΙΛΙΟ-ΟΚΤ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ 7 ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΙΟΥΛΙΟ -ΣΕΠ ΔΗΛΑΔΗ 3 ΜΗΝΕΣ!!!!!ΡΗΜΑΞΕ-ΝΕΚΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ
    μονο τα IN CLUSIVE θα δουλεψουν γιατι ο κυριτσης με την βασω διελυσαν την δεας και δεν εχει δρομολογια
    ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.ΕΡΗΜΗ ΠΟΛΗ ΕΡΗΜΟΙ ΔΡΟΜΟΙ.κυριτση 3 χρονια εργο μηδεν στο νησι.διωχνεις την RYANAIR διωχνεις τα κρουαζιεροπλοια εκλεισες τον ΕΦΤ εφερες την μαυρη νυχτα στο νησι.ΕΡΗΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ.ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ.ο Κυρίτσης σαν άλλος Νέρωνας περιοδεύει στα αποκαΐδια…Η σεζόν χάνεται, η οικονομία του νησιού αργοπεθαίνει. http://www.aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/80748/orama-sezon-chanetai-oikonomia-tou-nisiou-argopethainei-kyritsis-san-allos-neronas-periodevei-sta-apoka%CE%90dia/

  7. 26.000.000 για αποχετευτικο πυλιου,17.000.000 για αποχευτικο κεφαλου και 10.000.00 για χοτ σποτ-προαναχωρησιακο συνολο 53.000.000 εκατομμυρια

    για να εχουν μελι οι υπουργοι,περιφερειαρχες,δημαρχοι κλπ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ,ΨΕΥΤΕΣ 6.000.000 ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ-ΜΟΛΟ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ- ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ!!!!!!!!!!! ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΡΗΜΑΔΙΟ!!!!ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ!!!ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ.ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ.ο κυριτσης ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,
    ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ

  8. ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΟΥΣΟΥ ΞΥΡΙΖΕΤΑΙ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΑΚΟΜΗ ΒΓΑΖΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΑΛΛΟΥΝΟΥ ΜΕ ΠΙΚΡΟΧΟΛΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΤΡΟΓΩΜΑΣΤΕ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΑΖΑ. Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΑΝΤΕΞΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΟΛΙΓΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΛΙΩΝ. ΑΡΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΩΣ.

  9. Ο Σουλτάνος δεν πείστηκε από τους πρώην συμμάχους του , σε λίγο θα έχει πακέτο από τον Πούτιν τους S-400 και μαζί την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ. Τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι παίξε γέλασε. Οι S-400 άμα τη παραλαβή τους θα τοποθετηθούν στα ΣΤΕΝΑ του Βοσπόρου δηλ. στο ποιο κρίσιμο ιστορικό – γεωστρατηγικό σταυροδρόμι. Από εκεί θα κλειδώσουν το ΑΙΓΑΙΟ και ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ είδε τι άλλο για να έχει ο Πούτιν ήσυχο το κεφάλι του απέναντι στις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ στην Ρωσία. http://www.triklopodia.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%B9-s-400-%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA/

  10. ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ. ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΧΟΤ ΣΠΟΤ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ. ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ