ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η συγκέντρωση των Απεργών Ξενοδοχοϋπαλλήλων & ο… διάλογος με Ν. Σβύνου & Μ. Χατζημιχαήλ στα γρ. της Έν. Ξενοδόχων

17
2502
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το κοινό αίτημα για μόνιμη – σταθερή εργασία, συλλογικές συμβάσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού κυριαρχεί στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε τουρισμό-επισιτισμό.

Στην Κω η συγκέντρωση με μέλη του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ξενομιδόχων Κω (Αρτεμισίας 2). Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κική Μακρή αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους και τα αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης.

Ακολούθως με μία αντιπροσωπεία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω ανέβηκαν στα γραφεία της Ένωσης (2ος όροφος) στην είσοδο κατέβηκε να τους υποδεχτεί η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Ντίνα Σβύνου και ανέβηκαν μαζί τις σκάλες προς το γραφεία της Ένωσης.

Σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα ήταν και η υποδοχή στα γραφεία από την Πρόεδρο Ν. Σβύνου (εκεί βρίσκονταν επίσης από το ΔΣ ο κ. Μάνος Κουλλιάς και στην συνέχεια έφτασε και ο κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ).

Η Πρόεδρος του Εργ. Κέντρου περιέγραψε με μελανά χρώματα τις πραγματικές συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία και επέδωσε τα αιτήματα του κλάδου.

Η Ν. Σβύνου απάντησε ότι η Ένωση Ξενοδόχων Κω τους θεωρεί συνεργάτες και θέλει από κοινού να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να προσπαθήσουν με κοινή καλή θέληση να επιλύσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, λέγοντας ότι είναι υπέρ μια εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά και τοπικής αν μπορεί να γίνει. Επεσήμανε ότι στον τουρισμό ο κατώτατος μισθός είναι κατά 30% υψηλότερος (768 ευρώ σε σχέση με τα 586 ευρώ που είναι στον ιδιωτικό τομέα).

Παρέμβαση έκανε επίσης ο Αντιπρόεδρος της Έν. Ξενοδόχων Μ. Χατζημιχαήλ ο οποίος λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές (ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι τους οποίους χαρακτήρισε «οικογένειά τους») είναι παγιδευμένοι και σέρνονται από τρίτους για να μην βγούνε εκτός αγοράς. Η Κ. Μακρή διαφώνησε λέγοντας ότι αυτοί είναι τα αγαπημένα παιδιά κάθε κυβέρνησης όπως και της σημερινής, γι’ αυτό είναι και προνομιακοί συνομιλητές της, αναφερόμενη στα πρόσφατα «συγχαρίκια» από τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ και τον Πρωθυπουργό.

Ο Μ. Χατζημιχαήλ αντέτεινε ότι μπορεί να μιλάει σχεδόν καθημερινά μαζί τους (ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ) αλλά δεν τον ακούει κανένας από την πλευρά της Κυβέρνησης.

ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική Τηλεόραση:

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Τουρισμού Επισιτισμού για απεργία στον κλάδο

Συνάδελφε, συναδέλφισσα που εργάζεσαι στον τουρισμό-επισιτισμό

σαν μάγειρος, σερβιτόρος, καμαριέρα, καθαρίστρια, λαντζέρης, μπουφετζής, διανομέας, πωλητής, υπάλληλος υποδοχής ή τουριστικού γραφείου και άλλες συναφείς ειδικότητες

 Δεν αντέχουμε άλλο με μισθούς πείνας, χωρίς να εφαρμόζονται οι συλλογικές μας συμβάσεις, να μας απασχολούν ώρες ατέλειωτες, να μας έχουν ανασφάλιστους και απλήρωτους.

 Δεκάδες σωματεία του κλάδου από όλη την Ελλάδα σε καλούν να ενώσεις μαζί τους τη φωνή σου, να ακουστεί δυνατά παντού:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!! ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

  •  Το παραμύθι της κυβέρνησης και των εργοδοτών μας ότι ωφελούμαστε όλοι από την ανάπτυξή τους, να μην περνά σε όλους όσους έχουν νιώσει στο πετσί τους τη βάρβαρη πολιτική που μας επέβαλαν μαζί με τους «θεσμούς», την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ .
  • Να μην περνά το ξεδιάντροπο ψέμα τους ότι έχουμε δουλειά, ότι καλοπληρωνόμαστε, ότι εργαζόμαστε σε ανθρώπινες συνθήκες.

Γιατί οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό ΚΑΙ άνεργοι είμαστε, ΚΑΙ μισοαπασχολούμενοι, ΚΑΙ κακοπληρωμένοι –αν όχι απλήρωτοι- ΚΑΙ τσακίζουν την υγεία μας στα πολυτελή σύγχρονα κάτεργα, που τα ονομάζουν πεντάστερα ξενοδοχεία. Ακόμη χειρότερα βιώνουμε την εκμετάλλευση στις αλυσίδες εστίασης, όπου μας αλλάζουν σαν τα πουκάμισα τους, όταν δεν μας σακατεύουν από την υπερεντατικοποίηση.

Δεν θέλουμε να σωπάσουμε υπομένοντας να τελειώσει το μαρτύριο που περνάμε καθημερινά, είτε ψάχνοντας μια δουλειά των 400 ευρώ, είτε δουλεύοντας τελικά για πολύ λιγότερα.

Χιλιάδες από μας είμαστε εποχικά εργαζόμενοι με εισόδημα 4.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή λιγότερα από 330 ευρώ το μήνα. Άλλοι τόσοι βγάζουμε λιγότερα γιατί μας έχουν στη δουλειά για τρεις μέρες τη βδομάδα.

Άλλοι τόσοι βγάζουμε τα ίδια, δουλεύοντας κάθε μέρα, χωρίς σταματημό, 10 και παραπάνω ώρες μέσα από δουλεμπορικά γραφεία.

Νέοι και νέες, που μπαίνουν στο επάγγελμα με όνειρα, τους κοιμίζουν σε κοντέινερ, δουλεύουν τζάμπα, για να αποκτήσουν δήθεν εργασιακή εμπειρία. Κι αν τους δίνουν κάτι, δεν φτάνει ούτε για να πηγαινοέρχονται στη δουλειά. Η κατάσταση για όσους από μας έχουμε μια πιο σταθερή εργασίας δεν είναι καλύτερη. Ο μάγειρος κι ο σερβιτόρος που ταΐζουν πάνω από 300 άτομα τη φορά, αμείβονται με λιγότερα από 30 ευρώ την ημέρα. Η καμαριέρα που τακτοποιεί πάνω από 25 δωμάτια, πότε στο 8ωρο, πότε στο 10ωρο, πότε στο 12ωρο, αμείβεται στην καλύτερη περίπτωση με 20 ευρώ, ενώ το δωμάτιο οι ξενοδόχοι το νοικιάζουν τουλάχιστον 100€ την ημέρα.

  Στην Ελλάδα της πρωτόγνωρης τουριστικής ανάπτυξης, με έσοδα που ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 15 δις ευρώ τα οποία βγαίνουν από τη δουλειά μας, η συντριπτική πλειοψηφία από μας που παράγουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο, δεν μπορεί να επιβιώσει.

Στην Ελλάδα των 30 εκ. τουριστών, των 10.000 ξενοδοχείων, των δεκάδων χιλιάδων επισιτιστικών καταστημάτων, ελάχιστοι συμπολίτες μας μπορούν να κάνουν διακοπές κι αναψυχή.

Αυτός είναι ο τουρισμός που επιβάλλουν και που καταστρέφει κάθε μικρομάγαζο, κάθε επαγγελματία που έχει να ανταγωνιστεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτήν την ανάπτυξη θέλουν να φέρουν παντού, σε όλους τους κλάδους. Αυτή είναι η αλήθεια!

 ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

  • Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

  • Να δυναμώσει η φωνή μας, να βάλουμε τον πήχη εκεί που μας αξίζει.

  • Να δυναμώσει η αντίσταση, η διεκδίκησηαπό σωματεία που θα νοιάζονται για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους.

36 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 19/7 

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ

  • Με την μαζική συμμετοχή μας να επιβάλλουμε στους εργοδότες οι ΣΣΕ να εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα.
  • Να διεκδικήσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, με εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
  • Να επιβάλλουμε την κατάργηση των Ενώσεων Προσώπων που δημιουργούν οι εργοδότες για να υπογράφουν μειώσεις μισθών.
  • Να επιβάλουμε με τον αγώνα μας μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Να απαιτήσουμε την κατάργηση των κάθε λογής δουλεμπορικών, για να έχουμε όλοι δουλειά με δικαιώματα.
  • Να παλέψουμε για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας κι ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Να πάρουμε πρωτοβουλίες, για να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τα αιτήματα και να αποκαλύψουμε την μεγάλη κλοπή και την βαθιά εκμετάλλευση των εργοδοτών.
  • Να απαντήσουμε στην ανάπτυξή τους που περνά πάνω από τη ζωή μας για τα κέρδη τους, διεκδικώντας τη δική μας ανάπτυξη που θα στοχεύει στην αξιοπρεπή ζωή μας, στη ζωή με δικαιώματα για τις οικογένειές μας, για όλο το λαό. Για γίνουν οι διακοπές, ο πολιτισμός, η αναψυχή δικαίωμα όλων κι όχι πανάκριβο εμπόρευμα που το στερείται η μεγάλη πλειοψηφία.

Με τα σωματεία μας μπροστά, ανοίγουμε αγωνιστικό δρόμο

για να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

17 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΞΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ.ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ.ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΡΑΙΝΑΚΙΑ,Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ,ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΑΠΛΟΣ ΝΑ ΕΞΗΠΗΡΕΤΗΣH ΚΟΛΗΤΩN…..ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΦΑΝΕ ΝΑ ΦΑΝΕ ΝΑ ΦΑΝΕ,ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΚΑΣΟΥΝΕ.ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΕΛΟΣ,ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΣΟ ..ΛΑΛΑΚΕΣ.

    • Πούντοι βρε οι απεργοί;;; Συνδικαλιστές είδαμε, απεργούς καθόλου... Άλλη μια επιτυχία του ΣφΥΡΙΖΑ.

      Πήγαν για τα μάτια του κόσμου οι εργατοπατέρες για καφεδάκι, δεν ακούσαμε όμως τίποτα για τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία από την φασιστοαριστερή κυβέρνηση ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

    • …ξεσηκωνατε τους πολιτες μαζιμε τον δημαρχο και στο τελος φαγαμε εμεις το ξυλο και εσεις την κοπανησατε!!!Αυτα ο κοσμος νομιζετε οτι τα εχει ξεχασει???? ….Εχει φερει την διχονοια,το μισος,τα ρουσφετια,και ολα τα κακα στο νησι μας.ΟΧΙ αλο κυριτση.Φτανει μεχρι εδω και μη παρεκει.Ο κοσμος δεν τον αντεχει αλο τις φασιστοειδης πολιτικες του ακατονομαστου.

  1. το προβλημα της κω λεγεται κυριτσης.ποδοπατησε το νησι με τις επιλογες του.μεταναστευτικο,ryanair,κρουαζιεροπλοια,

    Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΤΩΡΘΩΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΘΛΟ.ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΑΠΡΙΛΙΟ-ΟΚΤ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ 7 ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΙΟΥΛΙΟ -ΣΕΠ ΔΗΛΑΔΗ 3 ΜΗΝΕΣ!!!!!ΡΗΜΑΞΕ-ΝΕΚΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ
    μονο τα IN CLUSIVE θα δουλεψουν γιατι ο κυριτσης με την βασω διελυσαν την δεας και δεν εχει δρομολογια
    ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.ΕΡΗΜΗ ΠΟΛΗ ΕΡΗΜΟΙ ΔΡΟΜΟΙ.κυριτση 3 χρονια εργο μηδεν στο νησι.διωχνεις την RYANAIR διωχνεις τα κρουαζιεροπλοια εκλεισες τον ΕΦΤ εφερες την μαυρη νυχτα στο νησι.ΕΡΗΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ.ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ.ο Κυρίτσης σαν άλλος Νέρωνας περιοδεύει στα αποκαΐδια…Η σεζόν χάνεται, η οικονομία του νησιού αργοπεθαίνει. http://www.aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/80748/orama-sezon-chanetai-oikonomia-tou-nisiou-argopethainei-kyritsis-san-allos-neronas-periodevei-sta-apoka%CE%90dia/

  2. το προβλημα της κω λεγεται κυριτσης.ποδοπατησε το νησι με τις επιλογες του.μεταναστευτικο,ryanair,κρουαζιεροπλοια,

    νεοι φοροι,διχονοια,διαρκεις αντιπαραθεσεις με κυβερνηση υπουργους βουλευτες,δεν συνεργαζεται με τους φορεις,απετυχε σε ολα.η κυρια ρουφα εχει την εμπειρια και αν διαλεξει καινουργιους τιμιους θα πετυχει πολλα για το νησι μας.o δημαρχος ενδιαφερεται μονο για τα μεγαλα ξενοδοχεια inclucive για αυτο εδιωξε την ryanair με αποτελεσμα να εξοντωσει τα μικρα ξενοδοχεια επιχειρησεις εστιατορια κλπ ολες τις μικρες επιχειρησεις.επι πλεον επεβαλε φορους στις επιχειρησεις!!!μετα με την βασω ξεχαρβαλωσαν την ΚΕΑΣ και δεν ερχονται τουριστες στην πολι.εδιωξε και τα κρουαζιεροπλοια και αποτελειωσε την αγορα.

  3. ξενοδοχοι με τραπεζοκαθισματα στην παραλια,ξενοδοχοι ιοκτητες παρανομων ακινητων που επρεπε να είναι κλειστα,ξενοδοχοι με ακινητα που εχουν αλλαξει επιλεκτικα χρηση…….. τα συμφεροντα να ‘ναι καλά.

  4. Αυτό το κράτος είναι καταδικασμένο.Δυστυχώς θα γίνει έκρηξη,όσο και να το παλεύουν,επειδή είναι παντελώς άνισο και άδικο.Ναι και στην Τουρκία υπάρχει διαφθορά ,αλλά δεν εξισώνουν τον τυροπιτά με τον Εφοπλιστή,τον φασφουντά με το All Inclussive. Ο Αττίλας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ,κάθε μέρα,κάθε ώρα σκοτώνει….τον ίδιο του τον λαό,ενώ αγκαλιάζει τους ξένους.Ψήφισα 2 φορές ΣΥΡΙΖΑ και μία στο Δημοψήφισμα,αλλά τέτοιο μπουρδέλο δεν έχει υπάρξει.Κολομβία,Σοβιετία και εκκαθάρσεις όλων των μικρών και αδυνάτων !!!! Ζήτω οι παρδαλοί !!!

  5. Οταν το Ξενοδοχειο χαμηλώνει τιμές πρώτο αυτό για κινείται όλη η αλυσίδα μετά της τουριστικής βιομηχανίας και να βρίσκουν δουλειά όλοι οι…ανειδίκευτοι,οταν πρώτο το Ξενοδοχειο ως παχιά αγελάδα υπερφορολογεται..,οταν συμβάλλει στην απορρόφηση της εσωτερικής εργατικής μετανάστευσης δίνοντας δουλειές σε όλους οταν απορροφούν την παραγωγή και επιτελούν συγχρόνως κοινωνικό έργο…κοκ που είναι οι εργαζόμενοι να φωνάξουν τότε?????δεν αντιλαμβάνονται ότι οι θέσεις τους διακιδευονται λόγω της αντί τουριστικής πολιτικής δήμων κ κράτους;;;;Μια ζωή οι κομμουνιστές θα είναι εκτός τόπου και χρόνου!!!!!

  6. αλλά τα έχουμε ξαναπεί όλοι ότι όπου δουν μικρό και ανίσχυρο θα τον πυροβολούν επί τόπου ,όπως ο Στάλιν στα Συρματοπλέγματα αυτούς που ήθελαν να φύγουν απ τον υπαρκτό σοσιαλισμό

  7. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται ανθρωποθυσίες?Για απάντησε μας και σ αυτά παρακάτω.

    Γιατί το 80% των απασχολούμενων στα Μεγάλα All Incl είναι Αλβανικής Καταγωγής; Γιατί παρακάμπτονται εργασιακοί νόμοι και εργασιακό δίκαιο με πλασματικά συμφωνητικά εργασίας ; Γιατί στα ομαδικά-ιδιωτικά εργασιακά συμφωνητικά δηλώνονται ημέρες ρεπό ,χωρίς να τηρούνται; γιατί δηλώνονται άλλοι μισθοί απ αυτούς που οι περισσότεροι Αλβανοί υπογράφουν; Γιατί εκδίδονται ατομικά βιβλιάρια ανηλίκων υπαλλήλων ,που κάνουν εργασίες σκλαβιάς,χωρίς σταθερό αντικείμενο και αλλάζουν πόστα ανάλογα τις ανάγκες ; Οι αναβαθμίσεις του Τουριστικού προϊόντος περιλαμβάνει 8ωρη ορθοστασία και υποκλίσεις σε κάθε πελάτη ; Τα σχολεία μαθητευομένων υπαλλήλων από Ανατολική Ευρώπη με καρα-σπαστά ωράρια είναι αναβάθμιση ;Οι δανεικοί υπάλληλοι και αυτοί .;Τέλος πάντων βρήκατε και τα κάνετε..σε μία διαλυμένη και καρα-διεφθαρμένη χώρα ,που ακόμα μαστίζεται απ το φαινόμενο παλιάς ασπρόμαυρης τηλεοπτικής σειράς,η ‘Θέμις έχει κέφια’….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ