Αποκαλύψεις – «φωτιά»: Ποια η σχέση Ερντογάν με το πλοίο που δέχτηκε πυρά του Λιμενικού
Πώς εμπλέκεται ο Τούρκος πρόεδρος με το καράβι που προκάλεσε ένταση στο Αιγαίο – Καταιγιστικές εξελίξεις
Πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση με το τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Ρόδου, το οποίο δέχθηκε πυρά από την Ελληνική Ακτοφυλακή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Cumhuriyet
«Κάτι μυρίζει άσχημα στην κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο», αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι το πλοίο «ACT», ανήκει σε συγγενή στελέχους του AKP και συγκεκριμένα στον Γιουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του Αμπντουραχίμ Ντουνταρ.
Μάλιστα, σημειώνει ότι, τόσο το ίδιο πλοίο, όσο και άλλα που ανήκουν στην ίδια εταιρεία έχουν «βεβαρημένο παρελθόν», με πλήθος ελέγχων από την τουρκική ακτοφυλακή.
Είχε συλληφθεί ο καπετάνιος
Ο καπετάνιος του «ACT», συνεχίζει το δημοσίευμα, Χαλούκ Σάμι Καλκαβάν, φέρεται να έχει εμπλακεί και σε προηγούμενα περιστατικά με πλοία της εταιρείας και μάλιστα, τον Μάρτιο του 2010, ήταν καπετάνιος πλοίου που ταξίδευε μαζί με το «Mavi Marmara», με προορισμό τη Γάζα και συνελήφθη από τις Αρχές του Ισραήλ.
Το φορτίο με τα όπλα
Σε άλλο πλοίο της ίδιας εταιρείας, προστίθεται ακόμη, εντοπίστηκαν 3.400 βλήματα αυτοκινούμενων πυροβόλων. Συγκεκριμένα, το 2013, σε έρευνα που έγινε στο λιμάνι της Αλεξανδρέτας σε πλοίο της ίδιας εταιρίας, με την ονομασία Ζεινέπ Ντουντάρ (Zeynep Dundar), εντοπίστηκαν 3.400 βλήματα αυτοκινούμενων πυροβόλων. Το πλοίο πήγαινε από την Ουκρανία στην Υεμένη και παρουσίαζε το φορτίο του ως υλικά κουζίνας.
Η παράνομη διακίνηση μεταναστών
Ακόμη, προσθέτει η τουρκική εφημερίδα, στο ποινικό μητρώο της εταιρείας υπάρχει και η κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μιας και το 2014 το πλοίο με την ονομασία Baris, που ξεκίνησε από την Μερσίνα και παρουσίασε βλάβη ανοιχτά της Κρήτης, αποκαλύφθηκε ότι μετέφερε 700 Σύρους πρόσφυγες εκ των οποίων 100 παιδιά.
Αγριεύουν τα πράγματα σε Αιγαίο και Κύπρο – Κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου
Τουρκική προβοκάτσια στη Ρόδο – Κλιμακώνουν συνεχώς τις προκλήσεις και πυρπολούν τις συνομιλίες για το Κυπριακό – Εθνικιστικό παραλήρημα από τον Τσαβούσογλου που θέλει στρατό στην Κύπρο για τον… χρησιμοποιήσει
Σε τεντωμένο σχοινί παραμένουν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, με την Άγκυρα να επιμένει στην αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό και στην τακτική των προκλήσεων έναντι της Αθήνας.
Μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών οι Τούρκοι επιχείρησαν την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο και την πυρπόληση των συζητήσεων στο Κυπριακό.
Τσαβούσογλου: Θα κρατήσω τον στρατό στην Κύπρο και θα τον χρησιμοποιήσω!
Με τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να τινάξει στον αέρα τη διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου (mignatiou.com), ο κ. Τσαβούσογλου επέμεινε πως η Άγκυρα απαιτεί τη διατήρηση των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο για τουλάχιστον 15 χρόνια.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος τον ρώτησε: «Θα τα χρησιμοποιήσετε;».
Τότε, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε: «Ναι, εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε». Η απάντηση προκάλεσε παγωμάρα, με τον κ. Κοτζιά να επαναλαμβάνει το ερώτημά του ύστερα από λίγο και να λαμβάνει μια πιο «μαζεμένη» απάντηση του Τούρκου ομολόγου του: «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε».
Ωστόσο, το κακό κλίμα στο θέρετρο του Κραν Μοντανά υπήρχε ήδη από νωρίς, καθώς ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είχε προσέλθει στις συνομιλίες, με μονόπλευρη φιλοτουρκική θέση και αντί να θέσει ερωτήματα για την τούρκικη στάση, επιτέθηκε στο Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Έιντε ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να αλλάξει στάση σε μια σειρά θεμάτων, ώστε να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Άμεση ήταν η παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος επέκρινε τον κ. Έιντε για «μονομερή προσέγγιση», ενώ ο ίδιος τόνισε με έμφαση πως η τουρκική πρόταση είναι εκείνη που κινείται εκτός πλαισίου μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ
Μάζης: Τουρκική προβοκάτσια το επεισόδιο στη Ρόδο – Θα το επιχειρήσουν ξανά
Για οργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας η οποία όμως δεν έτυχε της υποστηρίξεως των ΗΠΑ κάνει λόγο ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον realfm.
Οι λόγοι, όπως είπε, είναι τρεις. Ο πρώτος αφορά την κυπριακή ΑΟΖ: «στις 13 Ιουλίου αρχίζει επισήμως η γεώτρηση στο οικόπεδο 11, στην ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε ο καθηγητής. «Ο δεύτερος λόγος είναι το κυπριακό όπου, σύμφωνα με τον κ. Μάζη: «η Γενεύη δεν τους βγαίνει καλά. Έχουν στριμωχτεί πολύ άσχημα και βλέπουν ότι ο βρετανικός παράγων προσπαθεί αφενός να διατηρήσει τα συμφέροντα τα δικά του, αφετέρου να δείξει ότι αποστασιοποιείται και δεν παίρνει θέση, δηλώνει ότι το καθεστώς των εγγυήσεων, δεν αποτελεί καθεστώς για μία χώρα του 21ου αιώνα».
Τρίτος λόγος είναι το Συριακό «εις το οποίο οι Τούρκοι σχεδιάζουν μεγάλη επίθεση σε επαρχία γιατί θέλουν να αναχαιτίσουν την κουρδική εδαφική ένωση στην περιοχή της Βόρειας Συρίας στα συροτουρκικά σύνορα και αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν θα είναι αποδεκτό από την αμερικανική διοίκηση που έχει δηλώσει ευθέως και εμφανώς τα αισθήματά της υπέρ της κουρδικής αντιστάσεως», όπως τόνισε ο καθηγητής.
Στο ερώτημα αν θα επιχειρήσουν εκ νέου οι Τούρκοι να προκαλέσουν παρόμοιο επεισόδιο στο Αιγαίο ο κ. Μάζης ήταν κατηγορηματικός: «Εχω την αίσθηση και το λέω με μεγάλη ικανοποίηση, ότι οι ελληνικές Αρχές, το ελληνικό κράτος, η ελληνική ακτοφυλακή απάντησε όπως θα έπρεπε να απαντήσει εδώ και πολύ καιρό. Αυτό εξέπληξε την τουρκική πλευρά η οποία έβγαλε μία τελείως χλιαρή ανακοίνωση».
Και πρόσθεσε: «Αν δεχθούμε ότι οι στρατηγικές παράμετροι παραμένουν σταθερές και θα οξύνονται, πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν, ναι. Αλλά αυτή τη φορά θα προσπαθήσουν να το ξανακάνουν με καλύτερη συνεννόηση. Αν δεν την έχουν την καλύτερη συνεννόηση τότε φοβάμαι ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, αν προσπαθήσουν να το κάνουν».
Ο Τούρκος υπουργός κάνει…τον Κινέζο για το πλοίο που αρνήθηκε έλεγχο στο Αιγαίο!
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κάνει…τον Κινέζο για το πλοίο ACT και την ιστορία του καπετάνιου του που απέφυγε νηοψία από το ελληνικό Λιμενικό.Ο Ισίκ μας κατηγόρησε για …προβοκάτσια και παρίστανε τον κουτό για τις προειδοποιητικές βολές που έριξαν οι Έλληνες λιμενικοί, λες και δεν γνωρίζει…
Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ περιγράφει την ιστορία του πλοίου κι όχι μόνο.
•Το ACT ανήκει σε συγγενή στελέχους του κόμματος Ερντογάν του AKP. Ιδιοκτήτης είναι ο Γιουσούφ Ντουντάρ.
•Ο καπετάνιος του «ACT», Χαλούκ Σάμι Καλκαβάν, τον Μάρτιο του 2010, ήταν καπετάνιος πλοίου που ταξίδευε μαζί με το «Mavi Marmara», με προορισμό τη Γάζα και συνελήφθη από τους Ισραηλινούς.
•Το 2013, σε έρευνα σε άλλο πλοίο της εταιρεάς το «Zeynep Dundar», στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας είχαν εντοπιστεί 3.400 σφαίρες.
•Τρίτο πλοίο της εταιρείας το 2014 ρυμουλκήθηκε στην Ιεράπτρα και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 595 Σύρους πρόσφυγες!
Για την υπόθεση αυτή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε σε κάθε έναν από τους πέντε κατηγορούμενους ποινή κάθειρξης 595 χρόνων.
Γι΄ αυτούς ο Τούρκος υπουργός Άμυνας θέτει θέμα…ελληνικής προβοκάτσιας;
“Να ανταποκριθεί η Τουρκία στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών”! Ποιος το δηλώνει
“Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για να σταματήσει το εμπόριο του θανάτου, το εμπόριο των ναρκωτικών ουσιών”, δήλωσε ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha 9.89, με αφορμή το επεισόδιο που έγινε χθες ανοιχτά της Ρόδου.
Τι ακριβώς είπε ο ΑΝΥΕΘΑ:
“Ανησυχία ιδιαίτερη δεν έχω. Όπως όλοι ξέρουν από την ανακοίνωση του Λιμενικού, υπήρχε μια πληροφορία ότι ένα πλοίο με τουρκική σημαία, που κινούνταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, είχε παράνομο φορτίο. Ζητήθηκε να γίνει έλεγχος, δεν σταμάτησε, έγιναν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται και από το Δίκαιο και από τους τρόπους ελέγχου, πάλι δεν ανταποκρίθηκε. Φθάσαμε στο τελευταίο σημείο, δηλαδή τις προειδοποιητικές βολές, πάλι δεν ανταποκρίθηκε. Πέρασε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Το Λιμενικό ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές και παρά το γεγονός, ότι το ελληνικό πλοίο είχε το δικαίωμα να το κυνηγήσει, αφού, όντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν ανταποκρίθηκε, δεν έγινε αυτό ακριβώς για να μη θεωρηθεί πρόκληση. Από κει και πέρα υπήρχε ένα έντονο επικοινωνιακό παιχνίδι, που δεν έχει να κάνει με αυτό καθαυτό το γεγονός αλλά με μια ρητορική έντασης που δεν τη χρειάζεται ούτε η Ελλάδα και βεβαίως δεν τη χρειάζεται ούτε και η Τουρκία, αυτή την περίοδο, που διεξάγονται σοβαρές συζητήσεις σε σχέση με το Κυπριακό.
Στον αγώνα για την πάταξη των ναρκωτικών εμπλέκεται και η Interpol και μια σειρά υπηρεσίες οι οποίες συνεργάζονται μεταξύ τους και υπάρχουν και διεθνείς συμβάσεις πάνω σε αυτό.
Εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, εμείς έτσι το χειριστήκαμε. Νομίζω πως και η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για να σταματήσει το εμπόριο του θανάτου, το εμπόριο των ναρκωτικών ουσιών, στο βαθμό που το πλοίο αυτό είχε ναρκωτικά, αλλά έπρεπε να σταματήσει και να γίνει έλεγχος”.
Η Τουρκία υπόλογη για το πλοίο που ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών στο Αιγαίο
“Κρυφτό” από τη λογική εξακολουθεί να παίζει η Άγκυρα στο θέμα του πλοίου ACT που αρνήθηκε νηοψία από το Λιμενικό ανοιχτά της Ρόδου. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε σε τουρκικά ΜΜΕ:
” Θεωρώ ότι δεν είναι λογική πράξη το να ανοίγεις πυρ κατά εμπορικού πλοίου το οποίο πλέει σε διεθνή χωρικά ύδατα”, είπε.
Προφανώς ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν γνωρίζει πως ακριβώς γίνονται οι νηοψίες και τι διαδικασίες προβλέπονται σε περιπτώσεις όπως η χθεσινή που ο καπετάνιος αρνήθηκε τον έλεγχο.
Η Τουρκία πρέπει να δώσει απαντήσεις για την τύχη του πλοίου και του φορτίου του. Οι συμπτώσεις είναι πολλές. Ο καπετάνιος του …συμπτωματικά ήταν και στο Mavi Marmara.
…Ωρέ που την έχω βάλει την καραμπίνα, ναουμ;