ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Παρασκευή της Διακαινισίμου «η ευχή» στη Νίσυρο – Η Παναγιά Σπηλιανή ευλογεί κάθε σπίτι του νησιού!

1
5465

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Του Σταύρου Ορσάρη

Την Τετάρτη της Διακαινησίμου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κω και Νισύρου μετέφερε το Άγιος Φως στην Νίσυρο, από την Κω, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο. Το Άγιο Φως υποδέχθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η Νίσυρος με άγημα στρατού και στη συνέχεια ακολούθησε ο αναστάσιμος εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Ποταμίτισσας.

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου ή Παρασκευή του Πάσχα,  η Νίσυρος ζει κάτι το ξεχωριστό. Η Παναγιά  Σπηλιανή γυρνάει με πομπή όλα τα σπίτια του νησιού συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη διατηρώντας ένας έθιμο που χάνεται στο χρόνο. Στις 7.30 το πρωί ξεκινάει η λιτανεία από την εκκλησία και με πομπή από λεωφορείο, μηχανάκια και αυτοκίνητα  κατευθύνονται στον  Εμπορειό όπου τελείται δέηση στην εκκλησία και η εικόνα γυρνάει σε όλα τα σπίτια.. Στη συνέχεια η πομπή κατευθύνεται στα Νικιά της Νισύρου όπου επίσης τελείται δέηση και η Παναγία περνάει απ’ όλα τα σπίτια. Της πομπής προπορεύονται τα μηχανάκια, ακολουθεί το λεωφορείο με την εικόνα της Παναγίας και τα αυτοκίνητα.

Φέτος η εικόνα της Παναγίας μπήκε και στο στρατιωτικό Τάγμα του νησιού ευλογώντας τον Διοικητή, τα στελέχη και τους οπλίτες που υπηρετούν εκεί.

Τέλος, η Εικόνα της Παναγιάς της Σπηλιανής επιστρέφει στο Μαντράκι όπου ευλογεί κάθε σπίτι και μετά ο Δεσπότης διαβάζει την ευχή. Την ώρα που διαβάζεται η ευχή και η Εικόνα ετοιμάζεται να επιτρέψει στο μοναστήρι, ο ουρανός φωταγωγείται με πυροτεχνήματα. Το έθιμο κλείνει με  κέρασμα μακαρονάδας για όλο τον κόσμο.

Η Παρασκευή της Διακαινισίμου για τους Νισύριους είναι πολύ σημαντική ημέρα και άνθρωποι κάθε ηλικίας, ειδικά οι νέοι λιτανεύουν την Εικόνα της Παναγιάς της Σπηλιανής.

ΒΙΝΤΕΟ από fb (το έθιμο με τα βαρελότα την ίδια μέρα)

https://www.facebook.com/npapatsos/videos/10209238177059553/

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ