Με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα πολλά οικόπεδα χάνουν το δικαίωμα δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
Νέο ΠΔ «παγώνει» τη δόμηση σε χιλιάδες μικρά οικόπεδα σε πάνω από 10.000 οικισμούς
Σημαντικές αλλαγές στην οικοδόμηση μικρών οικισμών φέρνει νέο Προεδρικό Διάταγμα, θέτοντας σε ισχύ νέους κανόνες οριοθέτησης. Το ΠΔ αναγνωρίζει ως οικοδομήσιμα μόνο οικόπεδα άνω των δύο στρεμμάτων με πρόσωπο σε υφιστάμενο δρόμο, ενώ χαρακτηρίζει ως «γκρίζες» ζώνες τις επεκτάσεις οικισμών που έγιναν μετά το 1983.
Η απόφαση βασίζεται σε ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν διευρύνσεις ορίων από νομάρχες, τις οποίες το δικαστήριο έκρινε ως μη νόμιμες. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες ιδιοκτησίες που μέχρι πρότινος ήταν άρτιες και οικοδομήσιμες τίθενται εκτός ορίων, χάνοντας την οικοδομησιμότητά τους και την αξία τους. Επιπλέον, αποκλείεται οποιαδήποτε μελλοντική επέκταση των οικισμών κατά την διαδικασία επανέγκρισης ή αναοριοθέτησής τους.
Σε τι αφορά το προεδρικό διάταγμα
Το νέο Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει τη διαδικασία οριοθέτησης των μικρών οικισμών της χώρας, δηλαδή εκείνων που εμφανίζονται στις απογραφές πριν από το 1983 ως αυτοτελείς, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων – κριτήριο που πρέπει να ισχύει και κατά την πιο πρόσφατη απογραφή. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι προϋφιστάμενοι του 1923 οικισμοί. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που δεν έχει γίνει έως σήμερα επίσημη οριοθέτηση ή όπου απαιτείται επανεξέταση και αναθεώρηση των υφιστάμενων ορίων, εφόσον αυτά είχαν καθοριστεί από αναρμόδιες Αρχές.
Ειδικότερα, το Προεδρικό Διάταγμα αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω 2.000 κατοίκων. Πρόκειται για οικισμούς που είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό τους επανεγκρίνεται βάσει των εν λόγω διατάξεων, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όργανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Οι τρεις ζώνες
Α Ζώνη: Το εσώτερο – συνεκτικό τμήμα του οικισμού, που είχε δημιουργηθεί προ του 1923 (ιστορικός πυρήνας). Για τον καθορισμό του θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες του 1939 ή 1945, όπου υπάρχουν και οι ζώνες Β και Β1.
Β Ζώνη: Το συνεκτικό τμήμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ετών 1923 και του 1983.
Β1 Ζώνη: Το διάσπαρτο τμήμα του οικισμού που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του 1923 και του 1983.
Γ Ζώνη: Η εν λόγω ζώνη αναφερόταν στο προηγούμενο σχέδιο του Π.Δ. και θα περιλάμβανε τις περιοχές του οικισμού μετά τη Β1 Ζώνη μέχρι και το καθορισμένο όριο του οικισμού, ωστόσο αφαιρέθηκε έπειτα από απόφαση του Σ.τ.Ε. «Η ζώνη Γ εντάχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εμπράγματα δικαιώματα εντός σχεδίου και να έρχεται μια επόμενη ρύθμιση και να τα βγάζει εκτός, ωστόσο, το υπουργείο υποχρεούται να συμμορφωθεί με το ΣτΕ»
Για τις αλλαγές που φέρνει το νέο Π.Δ μιλάει στην κάμερα του kostv, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κω Γιώργος Χρυσουλάκης
πηγη: https://www.kostv.gr/
Ηνεα δημοκρατια καταστρεψε τον κοσμο. Αγορασε οικοπεδα και γινανε χωραφια. Η χειροτερη κυβερνηση ολων των εποχων!
Για να δουμε τι θα δουμεεεεεΠουληθηκαν οικοπεδα πολλα.Τι θα γινει με τους ανθρωπους αυτους ;