Προσωρινή η δράση μας, λένε οι Ισραηλινοί – Μπήκαν στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν τα στρατευματα του Ισραήλ – Παραβιάζουν τις συμφωνίες, τονίζει ο ΟΗΕ
Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τρεις αεροπορικές βάσεις στη Συρία, καταστρέφοντας δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα, στο σφοδρότερο κύμα επιθέσεων που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ κατά τέτοιων στόχων μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δύο πηγές από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.
Ειδικότερα, οι πηγές του Reuters αναφέρουν ότι επλήγησαν η αεροπορική βάση Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, η βάση Χιμ Σίνσαρ στην επαρχία Χομς και το αεροδρόμιο Άκραμπα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.
Στο στόχαστρο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών βρέθηκαν επίσης το Συριακό Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών, στο βόρειο τμήμα της Δαμασκού, καθώς και εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου κοντά στο προάστιο Σαγίντα Ζέιναμπ της συριακής πρωτεύουσας.
Τα ισραηλινά στρατεύματα στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν παραβιάζουν τις συμφωνίες, τονίζει ο ΟΗΕ
Η ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν, δίπλα στο τμήμα του συριακού υψιπέδου που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ, συνιστά «παραβίαση» της συμφωνίας εκεχειρίας του 1974, δήλωσε τη Δευτέρα ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έδωσε εντολή στον στρατό «να πάρει τον έλεγχο» της ουδέτερης ζώνης μετά την ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Για «περιορισμένης έκτασης» επιχείρηση και «προσωρινό μέτρο», έκανε λόγο ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο Νετανιάχου διεμήνυσε ότι το τμήμα του συριακού Γκολάν που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ ανήκει «για πάντα» στη χώρα του, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Αφού ευχαρίστησε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε την προσάρτηση κατά την προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο (2017-2021), ο Νετανιάχου είπε ότι «το Γκολάν θα είναι για πάντα τμήμα του κράτους του Ισραήλ».
Η Δύναμη του ΟΗΕ για την Επόπτευση της Απεμπλοκής (UNDOF) είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εισέλθει στην οριοθετημένη (ουδέτερη) ζώνη (…) και έχουν αναπτυχθεί σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες», ανέφερε τη Δευτέρα ο Ντουζαρίκ. Η UNDOF έχει ενημερώσει το Ισραήλ ότι αυτές οι ενέργειες συνιστούν παραβίαση της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974», συμπλήρωσε.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις ή στρατιωτική δραστηριότητα εντός της ουδέτερης ζώνης. Το Ισραήλ και η Συρία πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τους όρους της συμφωνίας του 1974 και να διαφυλάξουν την σταθερότητα στο Γκολάν», υπογράμμισε.
Το Ισραήλ κατέλαβε τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν από τη Συρία κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Η αποστρατιωτικοποιημένη, ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ, ζώνη ασφαλείας δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας για την απεμπλοκή ισραηλινών και συριακών ενόπλων δυνάμεων το 1974, μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (1973). Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το κατεχόμενο τμήμα του συριακού Γκολάν.
Συρία: Το Ισραήλ θα εντείνει τα πλήγματα σε αποθήκες προηγμένων όπλων
Στο μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι το Ισραήλ θα εντείνει τα αεροπορικά του πλήγματα εναντίον των αποθηκών προηγμένων όπλων στη Συρία και θα διατηρήσει «περιορισμένη» στρατιωτική παρουσία επί του πεδίου, ελπίζοντας να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή θα μπορούσε να προκύψει μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το Ισραήλ παρακολουθεί την αναταραχή στη Συρία με ένα μίγμα ελπίδας και ανησυχίας καθώς προσπαθεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχει μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες.
Αν και μετά την πτώση Άσαντ το Ιράν, βασικός εχθρός του Ισραήλ, έχασε ένα σημαντικό προπύργιο από το οποίο ασκούσε επιρροή στην περιοχή, η αστραπιαία προέλαση μιας ομάδας Σύρων ανταρτών, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, ενέχει κινδύνους.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς δήλωσε ότι ο στρατός «θα καταστρέψει τα βαρέα στρατηγικά όπλα σε όλη τη Συρία, περιλαμβανομένων πυραύλων επιφανείας- αέρος, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλων επιφανείας- επιφανείας, πυραύλων κρουζ, ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων κατά πλοίων».
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι τα πλήγματα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ επεσήμανε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και σκοπός της είναι μόνο να υπερασπιστεί τους πολίτες της.
«Για τον λόγο αυτό στοχοθετούμε στρατηγικά οπλικά συστήματα όπως, για παράδειγμα, τα εναπομείναντα χημικά όπλα ή πυραύλους και ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς ώστε να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών», εξήγησε ο Σάαρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ προσπαθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική απειλή από τη Συρία.
Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ήδη από τον Οκτώβριο αποναρκοθετήσει περιοχές και είχαν τοποθετήσει νέα οδοφράγματα στα σύνορα μεταξύ των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν και μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που συνορεύει με τη Συρία.
Νωρίς χθες Κυριακή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έστειλε χερσαίες δυνάμεις σε αυτή την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που δημιουργήθηκε το 1974 μετά τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Συρίας την οποία επιβλέπει δύναμη του ΟΗΕ.
Σήμερα ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από μέλη των επίλεκτων δυνάμεων στην περιοχή του όρους Ερμών.
Ο Σάαρ διευκρίνισε ότι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων είναι αυστηρά περιορισμένη. «Ουσιαστικά είναι κοντά στα σύνορά μας, μερικές φορές μερικές εκατοντάδες μέτρα, κάποιες φορές ένα ή δύο μίλια» από αυτά, επεσήμανε. «Είναι ένα πολύ περιορισμένο και προσωρινό μέτρο που λάβαμε για λόγους ασφαλείας».
Ένα «ποτάμι» προσφύγων επιστρέφει στη Δαμασκό μετά την πτώση του Άσαντ – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Πρόκειται για ανθρώπους που έφυγαν από τις εστίες τους λόγω του εμφυλίου – Πολλοί ζούσαν στην Τουρκία για πολλά χρόνια
Χιλιάδες πρόσφυγες -όσοι πέρασαν τα σύνορα της Συρίας αλλά και πολλοί εσωτερικοί- επιστρέφουν στη Δαμασκό, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Η ευφορία στη χώρα μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου είναι έκδηλη. Τεράστια είναι και τα κονβόι των αυτοκινήτων που επιστρέφουν στη Δαμασκό.
Στα βίντεο από το Anadolu και άλλες πηγές φαίνονται χιλιάδες αυτοκίνητα μέσα στη νύχτα να έχουν προκαλέσει μποτιλιάρισμα στους δρόμους που οδηγούν από την περιφέρεια της Συρίας στην πρωτεύουσα.
Μεγάλος είναι ο αριθμός των Σύρων που επιστρέφουν και από την Τουρκία στην πατρίδα τους, αναφέρει το TRT.
Στα συνοριακά περάσματα επικρατεί συνωστισμός, ενώ χρειάστηκε να δημιουργηθεί από τις τουρκικές Αρχές ένα νέο σημείο ελέγχου για να διαχειριστούν τις ροές.
«Ο Άσαντ έφυγε, ο πόλεμος τέλειωσε», λένε πολλοί από αυτούς που επιστρέφουν, συνήθως με τις οικογένειές τους. Πολλοί είχαν μείνει στην Τουρκία ακόμη και πάνω από 10 χρόνια.
Ευτυχώς.Το Ισραήλ μπαίνει μπροστά να προστατέψει τον κόσμο.Σιγα μην άφηνε εργοστάσια παραγωγής χειμώνων και εργοστάσια παραγωγές ρουκετών στους Ισλαμιστές.Ακομα δεν έχετε καταλάβει το λάθος που έκαναν οι τρομοκράτες Ισλαμιστές όταν τα έβαλαν με αθώους και συνέλαβαν ,βίασαν και τους σκότωσαν Πρην από ένα χρόνο.Εφεραν τον κόμπο στο χτένι.Η δήλωση που δεν έχει αλλάξει ήταν θα τους τελειώσουμε .Χαμας και Χαζμπολαχ δεν υπάρχουν.Ασαντ που είχε τι χώρα του πέρασμα και καταεφυγιοντρομοκρατων και Ιρανών δεν υπάρχει.Εστειλαν μήνυμα στονΙραν μην κουνιθει γιατί χωρίς να καταλάβουν από που θα τους έρθει θα εξαφανίσουν τους μουλάδες.Οι Ρώσοι που έκαναν τα στραβά μάτια περνούν πόδι από τη μέση Ανατολή.
XAXAXAXAXAXAXAXAXAXA