Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο και βομβαρδίζει προπύργια της Χεζμπολάχ στα νότια της Βηρυτού

0
38

Έδωσε το «πράσινο φως» η κυβέρνηση – Επίθεση με πυρά αρμάτων μάχης και πυροβολικού για την εκκαθάριση υποδομών της Χεζμπολάχ – Επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ την έναρξη της χερσαίας εισβολής

lebanon-m

Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (30/9) η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο, καθώς το κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας έδωσε το πράσινο φως για την «επόμενη φάση των επιχειρήσεων» στον Λίβανο. Ταυτόχρονα, από αέρος, οι IDF χτυπούν περιοχές-προπύργια της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχοντας νωρίτερα προειδοποιήσει τους κατοίκους τους, να τις εκκενώσουν.

Πηγές του protothema.gr ανέφεραν πως, μετά τις 24ωρες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα τούνελ της Χεζμπολάχ, ο στρατός εισβάλλει στα εδάφη του Λιβάνου προκειμένου αρχικά να εκκαθαρίσει υποδομές της σιιτικής οργάνωσης και, σε δεύτερο χρόνο, να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας πλάτους αρκετών χιλιομέτρων από τον βορρά του Ισραήλ.

Η Jerusalem Post μετέφερε πληροφορίες ότι οι IDF έχουν εξαπολύσει μαζικά πυρά αρμάτων μάχης σε συγκεκριμένες θέσεις στον νότιο Λίβανο, ενώ και η Haaretz αναφέρει ότι εξαπολύθηκαν πυρά αρμάτων και πυροβολικού. Τις πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν και λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του, το AFP μετέδωσε την πληροφορία ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως οι επιχειρήσεις των IDF έχουν ήδη αρχίσει σε λιβανέζικο έδαφος, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα.

Άλλες πληροφορίες από τον Λίβανο που μεταφέρει το Reuters αναφέρουν ότι ο στρατός του Λιβάνου έχει αποσυρθεί από «αρκετές θέσεις» στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ, ενώ έχουν φύγει και κάτοικοι των περιοχών.

Οπτικό υλικό από την περιοχή δείχνει μάλιστα τις λιβανέζικές δυνάμεις να αποωρούν με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ο λιβανέζικος στρατός φέρεται να έχει αναδιπλωθεί σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τις πηγές του protothema.gr, άρματα μάχης, μεταγωγικά του στρατού αλλά και ισχυρές χερσαίες δυνάμεις είχαν λάβει τις τελικές οδηγίες από το επιτελείο στρατού και θα εισέβαλαν στα εδάφη του Λιβάνου από τρία διαφορετικά σημεία.

Όπως κατά κανόνα συμβαίνει σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, οι πρώτες μονάδες που εισέβαλαν στον Λίβανο, ήταν ομάδες των ειδικών δυνάμεων.

Μία ακόμη ένδειξη περί της εισβολής είναι ότι μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ έχουν μπει επίσημα σε «σιγή ασυρμάτου» για λόγους εθνικής ασφάλειας, κάτι που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο στρατός κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, να μην μεταφέρουν πληροφορίες για τις κινήσεις των στρατευμάτων και να αρκεστούν στις επίσημες αναφορές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αργά τη Δευτέρα, οι IDF κάλεσαν τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου να εκκενώσουν τις περιοχές. Ζήτησαν ακόμη και από τους κατοίκους κοντά σε συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού να απομακρυνθούν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Λίγη ώρα αργότερα, ξεκίνησαν βομβαρδισμοί στις ίδιες περιοχές.

 

«Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Χεζμπολάχ, στις οποίες οι IDF θα δράσουν επιθετικά σε βάρος τους», αναφέρει η ανακοίνωση που προετοιμάζει το έδαφος για άλλον ένα γύρο αεροποτικών επιδρομών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. «Για την ασφάλειά σας και για την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τα κτίρια και να απομακρυνθείτε από αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος των IDF για το αραβόφωνο κοινό.

Οι άξονες της εισβολής

Η μεθόριος της Μετούλα, ανάμεσα σε Λίβανο και Συρία, αναμένεται να είναι το πρώτο σημείο εισόδου του ισραηλινού στρατού, ενώ επιχειρήσεις θα εκκινήσουν παράλληλα και από τη Μιζγκάβ Αμ αλλά και το κιμπούτς Κφάρ Γκιλαντί.

Ήδη οι IDF χαρακτήρισαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί. Αυτό σημαίνει ότι «η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά».

Παράλληλα, βγήκε ανακοίνωση από το στρατό στους κατοίκους της Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ, να μείνουν κοντά σε σημεία με καταφύγιο υπό τον κίνδυνο άμεσων και μαζικών αντιποίνων από τη Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται πως αυτά τα τρία συγκεκριμένα σημεία στον ισραηλινό βορρά έχουν μετατραπεί από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου σε βάσεις για τον ισραηλινό στρατό και έχουν πλήρως εκκενωθεί από τον πληθυσμό τους από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Στα σημεία το Ισραήλ, από τις πρώτες στιγμές της νέας κρίσης με τη Χαμάς στο νότο και τη Χεζμπολάχ στο βορρά, έχει αναπτύξει σημαντικότατες δυνάμεις πεζικού και πυροβολικού.

Τις τελευταίες 72 ώρες στα συγκεκριμένα σημεία της ισραηλινής μεθορίου έχουν φτάσει ως ενίσχυση εκατοντάδες άρματα μάχης.

Η εισβολή έχει φτάσει στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου:

screen_israel_1
screen_israel_2
screen_israel_3
screen_israel_4
screen_israel_5

Συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας

Παράλληλα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της χώρας ήταν έτοιμη να δώσει το πράσινο φως στην εισβολή.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας άρχισε να συνεδριάζει για το θέμα στις 19:30 (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) έχοντας πολλαπλές διαθέσιμες επιλογές για το είδος της εισβολής που θα επιλέξει, αναφέρει η Jerusalem Post. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε γύρω στις 23:00, δίνοντας το «πράσινο φως» για την «επόμενη φάση» της επιχείρησης στον Λίβανο.

Το δημοσίευμα επισήμαινε ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μεγάλη κινητικότητα υπέρ της απόφασης για χερσαία εισβολή. Αφορμή ήταν οι ενδείξεις για την αδυναμία της Χεζμπολάχ που αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, πηγές των IDF δήλωναν εξαιρετικά έκπληκτες από το πόσο αναποτελεσματική ήταν η Χεζμπολάχ στο να απαντήσει στην επίθεση εναντίον της τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα την περασμένη Παρασκευή.

Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σκοπεύει να ξεκινήσει «περιορισμένης έκτασης» χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μέχρι στιγμής, μας έχουν πει ότι πρόκειται για περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν σε υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά οι συζητήσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται», είπε σε δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ ενημέρωσε νωρίτερα τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post.

Οι κίνδυνοι και οι απειλές για τους IDF

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την τελευταία εισβολή, το 2006, ο ισραηλινός στρατός ελπίζει ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένος έναντι της Χεζμπολάχ σε σχέση με το παρελθόν, γράφει η Jerusalem Post.

Αυτή τη φορά οι Iσραηλινοί στρατιώτες δυνητικά θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε απειλές, καθώς πέρα από τους αντιαρματικούς πυραύλους και τις ρουκέτες, όπως συνέβη το 2006, κίνδυνο θα αποτελούν τα drone.

Η ελπίδα, πάντως, είναι ότι με τρεις μεραρχίες ήδη στα σύνορα, δύο εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών και την εξόντωση του Νασράλα όπως και της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, οι στρατιώτες των IDF που εισβάλλουν θα είναι πολύ λιγότερο ευάλωτοι από ό,τι ήταν το 2006.

Το πόσο εκτεθειμένοι θα είναι σε απειλές θα καθορίσει και το βάθος της εισβολής στο έδαφος του Λιβάνου, συνεχίζει η ισραηλινή εφημερίδα.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ