Τιμήθηκε η επέτειος μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον ΙΝ Αγ. Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω

1
6170

Τιμήθηκε σήμερα στην Κω, με δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ομιλία, η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό κράτος. 

Με την παρουσία Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών, Περιφέρειας, Δήμου, Μικρασιατικών συλλόγων, τελέστηκε το πρωί μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων και δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού χαραστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ  συμπαραστατουμενος από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού, τον  π. Αναστάσιο Τσουκνιά και τον Ιερό κλήρο της πόλης.

Προηγήθηκαν ο Όρθρος και η Θεία λειτουργία της Κυριακής, ημέρα εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Νικήτα.

Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του ιερού ναού Νικόλαος Ματσούκας, ο Δημήτρης Τανάγρας και ο Στάθης Σταματόγιαννης.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω «Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ», κος Μαρκόγλου Σταμάτιος.

Αμέσως μετά εψάλη Τρισάγιο στο μνημείο των Μικρασιατών που φιλοτέχνησε έναντι του ναού και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων όλων των εκπροσώπων των Αρχών πολιτικών και ένστολων, συνοδεία της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού αγήματος.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος (Ν. 2645/1998) και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια με το Π.Δ. 304/2001 «Οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου».

Ο φετινός εορτασμός είχε σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από το Τουρκικό κράτος.

πηγη: https://www.kostv.gr/

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΠΩΩΩ……ΠΩΩΩ……ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ ΝΑ ΤΙΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ…..ΤΟ ΚΟΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΟΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!
    ΠΩΩΩΞΕΦΤΙΛΑ ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ