Πλήθος προσκυνητών στον Αρχιερατικό εσπερινό και στο μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στον Άγιο Φανούριο στο Μαστιχάρι

2
17057
Συνεργάτης aegeanews.


Με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια και με πλήθος προσκυνητών που κατέκλυσαν το Ιερό εξωκλήσιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουαρίου στο Μαστιχάρι εψάλη απόψε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Παριάρος, ο εφημέριος της Ευαγγελιστρίας Μαστιχαρίου όπου υπάγεται το Ιερό εξωκλήσι π. Νικόλαος Γρύλλης, ο π. Αντώνιος Κασσιώτης Αρχιερατικός επίτροπος, ο π. Ηλίας Καμπάκης και ο π. Κλεάνθης Μαρούσκος.

Έψαλλε χορός ιεροψαλτών: Ηλίας Σαράγιας, Ανδρέας Ευαγγελάτος (Ιεροψάλτης Αγ. Παύλου Περιστερίου), Μιχάλης Ανδρέου, Ηλίας Διακαντώνης, Γιώργος Μιαούδης, Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος Τσιγαράς και Θέμος Κουκούλας.

Πλήθος κόσμου απ’ όλο το νησί και απόδημοι κατέκλυσαν για άλλη μια χρονιά τον αύλειο χώρο του ναού ενώ και φέτος ήταν εκατοντάδες οι Φανουρόπιτες αλλά και οι αρτοκλασίες για σήμερα και αύριο που έφεραν προς τιμήν του Αγίου.

Επί Τουρκοκρατίας σε ειδικές ανασκαφές, ανεβρέθηκε η εικόνα του μέχρι τότε άγνωστου Αγίου, η οποία έφερε γύρω της, δώδεκα παραστάσεις από το σκληρό μαρτύριο, του μεγαλομάρτυρα Αγίου Φανουρίου. Μετά από πολλές προσπάθειες, ο τότε Μητροπολίτης Ρόδου, Νείλος, κατάφερε να πείσει τον Τούρκο Διοικητή, να του επιτρέψει να πάρει την εικόνα και να αναγείρει Εκκλησία, στο όνομα του νεοφανούς Αγίου Φανουρίου.

Βιογραφία

Φανούριος φῶς πᾶσι πιστοῖς παρέχει,
Κἂν εἰς σκότος ἔκειτο τῆς γαίας μέγα.

Φανούριος φῶς πᾶσι πιστοῖς παρέχει,
Κἂν εἰς σκότος δ᾿ ἔκειτο τῆς γαίας μέγα.
Εἰκάδι ἑβδομάτῃ Φανουρίου σηκὸς γῆθεν φάνθη.

 

Λειτουργικά κείμενα

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΝΑΙ ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΑ ΠΡΑΓΜΑΣΟΥΝ ΤΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ 12 ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΟΤΝ ΤΟ ΣΑΙΤ ΓΡΑΦΕΙ 7 Μ.Μ ΚΑΙ ΠΑΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΓΕΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΓΡΙΟΥΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 10 ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ..ΘΑ ΠΕΙΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑΙ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΜΕ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΗΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ