Με λαμπρότητα ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής και η πάνδημη λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Παρασκευής στην Κω

4
7975


Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου στον περικαλλή καθεδρικό ιερό ναό της Κω και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε με τις δέουσες τιμές η πάνδημος λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Αγίας.
Στον εσπερινό συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας.

Έψαλλαν πολυμελής χοροί ιεροψαλτών: Στον δεξιό χορό ο καθηγητής πρωτοψάλτης και Πρόεδρος των Ιεροψαλτών Κω Γιώργος Σακέλλης και ο Πρωτοψάλτης του ΙΝ Ηλίας Καματερός με τους π. Σοφρώνιο, Γιάννη Πεταλά, Βασίλη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Βασιλείου, Γιώργο Κανδύλη, Γιάννη Κιάρη.

Και στον αριστερό χορό υπό τον Δημήτρη Διακονικολή οι: Γιώργος Σανιδάς, Μιχάλης Γκινής, Αλέξης Τσιούπλης, Γιάννης Βαμβακάς, Τάσος Ζιούζιος, Μιχάλης Χατζηνικήτας, και οι μικροί Αντώνης Μάγκος και Δαυίδ Περουλής.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων η Έπαρχος Κωνσταντίνα Σβύνου, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Παύλος Ανδρικόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μανώλης Καζαμίας, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω Γιώργος Σταματόγιαννης, ο πρ. Δήμαρχος και άρχων του Πατριαρχείου Θεοδόσης Βαρκάς, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Χατζηχριστοφής, Σταμάτης Καμπουράκης, Κατερίνα Χατζηθωμά, Ματίνα Βουκελάτου-Χριστοδουλίδη,Σταματία Κανταρζή, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονυσία Τελλή-Τσιμισίρη, ο Τοπικός σύμβουλος  Κω Παναγιώτης Βασιλείου, ο Νίκος Πουλιού, ο Νίκος Μανούσης, ο Γιώργος Τάλλαρος, ο Ματθαίος Καζαμίας, ο Ανδρέας Χατζημιχαήλ, ο Διοικητής και σύσσωμο το τμήμα των εφέδρων Εθνοφυλάκων Κω, πολλοί απόδημοι Κώοι και πλήθος προσκυνητών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας μιλώντας για την Αγία Παρασκευή και τον ιστορικό ιερό ναό της που «αγκαλιάζει’ την Κω και τους ανθρώπους της.

Την Εικόνα της Αγίας Παρασκευής κατά την πάνδημη λιτάνευση που ακολούθησε  βάσταζαν τιμητικά φέτος οι έφεδροι Εθνοφύλακες μας.

Της ιεράς πομπής προπορευόταν η Φιλαρμονική Κω η οποία απέδωσε τις δέουσες τιμές, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Γκαναβούρα.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε η Χάρη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος και Αθληφόρου Παρασκευής να σκεπάζει όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το ιστορικό του ιερού ναού την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι ενορίες στην πόλη της Κω ήταν διάσπαρτες και μικρές. Εδώ, στο λόφο της Άσπας, υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που ανήκε στην οικογένεια του π. Κωνσταντίνου. Γύρω γύρω ήταν περβόλια με μια ανεμοαντλία που σώζεται ακόμα λίγα μέτρα πιο πέρα, στον ακάλυπτο δίπλα στο ταχυδρομείο. Η πρεσβυτέρα του π. Κωνσταντίνου στη μνήμη της κόρης της Αικατερίνης, χάρισε στην ιερά Μητρόπολη αυτό το εκκλησάκι με το κτήμα, μαζί με ένα πύργο στον πλατύ ποταμό για να μένει ο εκάστοτε Μητροπολίτης και ένα περιβόλι για να διατίθενται τα έσοδα από την εκμετάλλευσή του στους φτωχούς. Αυτά πωλήθηκαν την περίοδο της Ιταλοκρατίας με κανονικές διαδικασίες από τον Αρχιμανδρίτη Φιλήμονα. Ο νέος ναός άρχισε να κτίζεται με τη βοήθεια των Κώων της Αμερικής το 1932 και άντεξε το σεισμό του ’33. Ο Μητροπολίτης κυρός Εμμανουήλ τον καθαγίασε το 1951.

Το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί μεγαλόπρεπα με τους δύο Αρχιερείς η Θεία λειτουργία της εορτής.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΡΩΤΟΙ. ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ….. ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΔΕΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ. ΒΡΕ ΑΝΤΕ ΠΑΡΕΤΕΙΘΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΣΗΧΑΣΟΥΜΕ.

  2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
    ΜΗΝ ΑΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ «‘
    ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ…..
    Η ΚΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΧΕΙ ΔΩΘΕΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΛΑ ΘΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ»’

  3. Συγκίνηση ! πραγματική συγκίνηση ! να βλέπεις την παλιά σου γειτονιά τα παλιά σου λημέρια, Μπράβο !

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ