Ο πανηγυρικός εσπερινός & η Θ. Λειτουργία της εορτής της Αγίας Άννης στην πόλη της Κω

0
11128


Με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Αγίας Άννας στο φερώνυμο ιερό παρεκκλήσιο στην πόλη της Κω, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Ο Σεβασμιώτατος ήταν πλαισιωμένος από το γενικό Αρχιερατικό της ΙΜ Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη Διακοπαναγιώτη, τον Ιεροκήρυκα της ΙΜ Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωακείμ, τον στρατιωτικό Αρχιμανδρίτη π. Σοφρώνιο, τον π. Αναστάσιο Γιώτη, τον. π. Περικλή Κιάρη, τον π. Κωνσταντίνο Καματερό και τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών με τους Πρωτοψάλτες Γιώργο Σακέλλη και Ηλία Καματερό, Δημήτρη Διακονικολή, Νίκο Παπαθωμά, Αλέξη Τσιούπλη, Βασίλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Σανιδά, Μιχάλη Χατζηνικήτα, Παναγιώτη Βασιλείου και τον μικρό Δαυίδ Περουλή.

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών συνέρρευσε για άλλη μια χρονιά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον εσπερινό.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Ματίνα Βουκελάτου- Χριστοδουλίδη, ο Τοπικός σύμβουλος Κω Παναγιώτης Βασιλείου Δημόπουλος, ο στρατηγός εα Στέλιος Σεργεντάνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιών πολεμιστών και απογόνων Ματθαίος Καζαμίας, ο καθηγητής Γιώργος Πέρος κ.α.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννας βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης της Κω (Μεγ. Αλεξάνδρου και 25ης Μαρτίου) μέσα σε ένα μεγάλο αρχαιολογικό χώρο. Η ανέγερσή του εκτιμάται ότι έγινε ανάμεσα στο 13ο και 14ο αιώνα μ.Χ.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κοίμηση της Αγίας Άννας που τιμά η εκκλησία μας. Της γιαγιάς όλων μας, μιας και μητέρα όλων  θεωρείται η Παναγία.

Μάλιστα έκανε αναφορά στο πόσο ωραία ο υμνωδός στο δοξαστικό που εψάλη αναφέρθηκε στο πως θήλασε την τροφό του κόσμου.

Διδάσκοντάς μας πως με την υπομονή, τις θερμές προσευχές και την πίστη στο Θεό γίνεται το θαύμα όπως η πρόνοια του Θεού εισάκουσε τις προσευχές της στα βαθειά της γεράματα για να φέρει υπερφυσικά στον κόσμο την Υπεραγία Θεοτόκο.

 

Η Θεία λειτουργία της εορτής

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ